Interieurarchitecten vragen verlaagde btw-regeling op erelonen bij renovaties

Dat Vlaamse architecten hopen op een verlaagde btw-regeling bij renovaties, kon je al lezen. De Belgische Interieurarchitecten hopen nu op eenzelfde regeling. Een verlaging van 21% naar 6% op het ereloon van de interieurarchitect zou het dalend aantal renovatieprojecten opnieuw kunnen doen stijgen. Akoestische scheidingswandInterieurarchitecten pleiten voor verlaging van btw op ereloon.

In Nederland mogen interieurarchitecten voor renovatiewerken een verlaagd btw-tarief van 6% aanrekenen (tijdelijke maatregel). Deze btw-verlaging geeft bouwheren meer financiële ademruimte. Ook de Belgische woningmarkt kan een dergelijke maatregel gebruiken. 

Meer middelen voor bouwheer
Interieurarchitecten in België worden vertegenwoordigd door AiNB, beroepsorganisatie voor interieurarchitecten. AiNB (Associatie van Interieurarchitecten) steunt de Nederlandse maatregel volledig en rekent op een gelijkaardige regeling in België. Doel is in eerste instantie de kostprijs van de interieurarchitect voor de bouwheer drukken en meer ruimte geven voor investering.

Ook het unfaire karakter van de bestaande wetgeving blijft een pijnpunt. De huidige 21% op het ereloon van interieurarchitecten is niet consequent ten opzichte van de regeling voor aannemers. Deze vallen bij renovatieprojecten immers wel onder de 6%-regeling. De btw-verlaging kan als een impuls dienen om de bouwmarkt opnieuw aan te zwengelen. Een stimulans is dus meer dan welkom. 

Ereloon interieurarchitect
AiNB vraagt dringend een aanpassing van de btw regel, een verlaging naar 6% op de erelonen voor interieurarchitecten bij renovatieprojecten. AiNB wil op die manier meer ademruimte voor de opdrachtgever realiseren, sneller de stap naar een professionele interieurarchitect laten zetten en als dusdanig milieubewust wonen en renoveren een stimulans geven.

Meer info: AiNB

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons