Inloopdouche in een bestaande badkamer

Een inloopdouche in de badkamer is een blikvanger. Maar kan zo een inloopdouche ook in een bestaande badkamer? En waar moet je overal aan denken als je een inloopdouche wilt installeren? In dit artikel ontdek je stap voor stap de elementen waarmee je rekening moet houden als je een inloopdouche wilt.

Je kunt een inloopdouche in een bestaande badkamer installeren maar enig breekwerk is toch wel nodig. Je moet niet alleen plaats maken voor een inloopdouche (1,20 meter diepte en toch 90 cm breedte voor de ‘deur’ zijn minimale afmetingen), je moet er ook de geschikte vloer voor hebben. 

Dus ofwel breek je een stuk vloer uit (waarbij je de dekvloer wegneemt) ofwel hoog je overal de vloer op, zodat je ruimte om in te bouwen wint.

Soorten inloopdouches
De inloopdouche is een douche zonder opstapje. De vloer van de badkamer en de vloer van de douche lopen in mekaar over zonder drempel.
• Vloer van badkamer en douche zijn bijvoorbeeld in hetzelfde materiaal uitgevoerd. Denk aan een doorlopende tegelvloer. Voor de afvoer van het water gebruik je dan een douchegoot.
• Voor de inloopdouche zelf kun je ook een douchebodem of douchebak kiezen, die je dan op gelijke hoogte met de vloertegel inbouwt.
• Een derde mogelijkheid is dat je enkel de vloer en wanden van de inloopdouche betegelt, ongeacht welke vloer er voor de rest in de badkamer ligt.
• Voor de afwerking van de wanden kun je kiezen tussen tegels op de muur, glazen wanden of platen in verschillende materialen (glas, natuursteen, acryl, volkernmateriaal (composiet), …)
• Je kunt ook werken met coatings of pleisters: tadelakt, natuurpleisters, gietvloeren in epoxy (kunstharsen), PU of PVC, of in beton.
• Een steentapijt als afwerking voor de douchevloer – en eventueel de douchewanden – kan ook. 

Wil je spatwater vermijden op de vloer rondom de douche, dan kun je een douchedeur of douchewand gebruiken om het spatwater tegen te houden. Een andere mogelijkheid is dat je de douche diep genoeg maakt, zodat het spatwater niet bij de badkamervloer kan.

Minimum inbouwhoogte voor inloopdouche
Heb je een minimum diepte nodig om inloopdouche gelijk met de vloer in te bouwen? Ja: je hebt in de dekvloer (de chape) wel wat ‘diepte’ nodig als je een inloopdouche wilt installeren. 

• De gemakkelijkste manier: een paar centimeter van de betonnen dekvloer wegnemen voor een aflopende douchevloer, die je wilt betegelen of bekleden met een coating of gietvloer. Daar waar de afvoer of afvoergoot komt, heb je wel meer diepte nodig. De exacte inbouwhoogte is afhankelijk van het model van douchebak of douchegoot en het al dan niet bijgeleverde installatiesysteem.
 • Weet dus bij de keuze van de douchebak en douchesysteem altijd te zeggen hoe dik de dekvloer van de badkamer is.
 • Zowel douchebak als afvoersysteem (de sifon) bepalen hoe hoog of diep je de douchebak kunt inbouwen. Sommige afvoersystemen hebben wel 8 cm hoogte of meer nodig. 

Plaatsing van een inloopdouche
Om comfortabel te douchen heeft de inloopdouche toch best volgende afmetingen: een diepte (lengte) van 1,20m en een breedte van minimum 90 cm. 

Denk bij voor plaatsing van een inloopdouche ook aan volgende dingen:

Afmeting douchebak
Er zijn douchebakken met afmetingen die variëren tussen 1,20 en 1,60 meter. De breedte van de douchebak varieert tussen 80 en 90 cm. Maatwerk in douchebakken en douchewanden kan ook.

In houten vloeren
Inloopdouches kun je ook in houten vloeren inbouwen. Oppassen met het weghalen van (stukken) dragende balken. De beste manier is de volledige vloer op te hogen zodat je alle leidingen en afvoeren gemakkelijk kunt wegwerken

Opbouwsysteem
Wil je in een bestaande badkamer absoluut niet breken, dan zul je voor een opbouwsysteem moeten kiezen en krijgt je inloopdouche een opstapje. De vraag is of je dan nog van een inloopdouche kunt spreken…

Naden afkitten
Glazen wanden om de douche mee af te sluiten, plaats je op de douchebak of de vloer. Werk af met siliconen om alle naden en voegen waterdicht te maken

Als je zulke glasplaten tegen de muur plaatst, gebruik je best muurprofielen die je vast schroeft in de muur. In dat profiel zet je de glazen wand vast. Een muurprofiel wordt aan buitenzijde met silicone afgewerkt voor een goede waterdichtheid

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

De behangtrends van 2021!

Behang, daar word je instant gelukkig van. Ook in behang zijn er jaarlijks weer nieuwe trends. Wij zetten die van 2021 even voor jou op een rijtje.
Lees meer

4 kleurregels die elke interieur fan moet kennen!

Wat de grootste uitdaging is voor interieurontwerpers? Het goed krijgen van de kleuren die gebruikt worden. Kleuren zijn immers wispelturig. Er zijn zoveel tinten om uit te kiezen en om ze in harmonie te doen samengaan kan je ze maar best in de juiste verhoudingen samenstellen. Gelukkig zijn er een paar regels die je kan gebruiken. We zetten ze in dit artikel op een rijtje.
Lees meer

4 tips voor het inrichten van je veranda!

Een veranda blijft bij heel wat mensen populair. Het verlengde van de keuken, een plekje om te relaxen en een heerlijk uitzicht op de tuin. Maar, hoe richt je nu eigenlijk een veranda in? Wat is de uiteindelijke bestemming en wat is de stijl van het huis? Met deze 4 tips kun je alvast aan de slag om je veranda vlot in te richten.
Lees meer

5 tips om de ruimte in een kleine woonkamer optimaal te gebruiken!

Het is niet altijd even gemakkelijk om een kleine ruimte in te richten zonder het op een soek te laten lijken. Het is dan ook aangewezen om zoveel mogelijk opbergruimte te voorzien, maar zonder daarbij de harmonie van de ruimte te verstoren, zodat ze nog steeds gezellig en warm blijft aanvoelen. Om je te helpen in je keuze, geven we je vijf tips om je kleine woonkamer zo goed mogelijk in te richten.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons