Infraroodverwarming: de voor- en nadelen

Niet iedereen is op de hoogte van infraroodverwarming en dat is niet verwonderlijk. Deze manier van verwarmen is namelijk redelijk recent. Dit type verwarming komt overgewaaid uit Scandinavië en is zeker het overwegen waard. We lichten de eigenschappen even toe...
   Bij infraroodverwarming ga je voorwerpen en mensen in de ruimte opwarmen, terwijl je bij andere technieken de lucht opwarmt. Dit gebeurt door de stralingswarmte van de stralingspanelen. Het is nog het makkelijkst vergelijken met een raam waardoor de zon binnen schijnt: het verwarmt de objecten in de kamer, zonder grote luchtverplaatsing. De objecten nemen die warmte op en geven ze weer af, waardoor je in een cyclus komt.    Een stralingspaneel zendt warmtegolven uit door een elektrische halfgeleider in het paneel onder elektrische spanning te zetten. Voor deze panelen dient dus enkel een elektrische voeding voorzien te worden. Eén paneel van 1000 Watt volstaat om ongeveer 20m2 op te warmen. Deze panelen kunnen heel makkelijk gemonteerd worden.    De belangrijkste voordelen op een rijtje
- Aangezien er geen luchtverplaatsing is, is deze methode ideaal voor mensen met allergieën en/of ademhalingsproblemen.   - Deze verwarming werkt geur- en geluidloos.
- Deze methode is ideaal voor grote ruimtes zoals kantoren, showrooms en magazijnen. Er dient immers geen grote massa lucht verwarmd te worden.  Infraroodverwarming is een stuk voordeliger en energiezuiniger dan traditionele verwarming.
- De panelen kunnen onzichtbaar weggewerkt worden.    Enkele minder positieve punten
- In een bestaande woning zal er wat kap- en breekwerk aan te pas komen om de kabels te leggen naar de thermostaat en temperatuurregeling.  - Het prijskaartje is vrij fors, maar dit wordt wel gecompenseerd door het lagere verbruik en de lange levensduur van de panelen. Het gaat hier om een elektrische manier van verwarmen, dus hou er rekening mee dat je in een nieuwbouw de installatie zal moeten compenseren met andere maatregelen om aan de epc-regelgeving te voldoen. 
- Volgens onderzoeken is een besparing tot 60% op het energiefactuur mogelijk, het overwegen waard dus. 

Gerelateerde artikels

Hoe asbest verwijderen? Onze experten geven tips

Is het verplicht om asbest te laten verwijderen of mag ik dit zelf doen? Alles wat je moet weten over asbest verwijderen!
Lees meer

Dit zegt de Belgische wetgeving over buren, bomen en hagen

Heb je last van bomen of planten van de buren? Lees eerst even na wat de nieuwe Belgische wetgeving zegt over bomen, buren en hagen
Lees meer

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons