Infraroodverwarming: de voor- en nadelen

Niet iedereen is op de hoogte van infraroodverwarming en dat is niet verwonderlijk. Deze manier van verwarmen is namelijk redelijk recent. Dit type verwarming komt overgewaaid uit Scandinavië en is zeker het overwegen waard. We lichten de eigenschappen even toe...
   Bij infraroodverwarming ga je voorwerpen en mensen in de ruimte opwarmen, terwijl je bij andere technieken de lucht opwarmt. Dit gebeurt door de stralingswarmte van de stralingspanelen. Het is nog het makkelijkst vergelijken met een raam waardoor de zon binnen schijnt: het verwarmt de objecten in de kamer, zonder grote luchtverplaatsing. De objecten nemen die warmte op en geven ze weer af, waardoor je in een cyclus komt.    Een stralingspaneel zendt warmtegolven uit door een elektrische halfgeleider in het paneel onder elektrische spanning te zetten. Voor deze panelen dient dus enkel een elektrische voeding voorzien te worden. Eén paneel van 1000 Watt volstaat om ongeveer 20m2 op te warmen. Deze panelen kunnen heel makkelijk gemonteerd worden.    De belangrijkste voordelen op een rijtje
- Aangezien er geen luchtverplaatsing is, is deze methode ideaal voor mensen met allergieën en/of ademhalingsproblemen.   - Deze verwarming werkt geur- en geluidloos.
- Deze methode is ideaal voor grote ruimtes zoals kantoren, showrooms en magazijnen. Er dient immers geen grote massa lucht verwarmd te worden.  Infraroodverwarming is een stuk voordeliger en energiezuiniger dan traditionele verwarming.
- De panelen kunnen onzichtbaar weggewerkt worden.    Enkele minder positieve punten
- In een bestaande woning zal er wat kap- en breekwerk aan te pas komen om de kabels te leggen naar de thermostaat en temperatuurregeling.  - Het prijskaartje is vrij fors, maar dit wordt wel gecompenseerd door het lagere verbruik en de lange levensduur van de panelen. Het gaat hier om een elektrische manier van verwarmen, dus hou er rekening mee dat je in een nieuwbouw de installatie zal moeten compenseren met andere maatregelen om aan de epc-regelgeving te voldoen. 
- Volgens onderzoeken is een besparing tot 60% op het energiefactuur mogelijk, het overwegen waard dus. 

Gerelateerde artikels

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer

Tuinonderhoud: 4 mythes ontkracht

Op het internet of in boeken worden natuurlijke methoden verspreid die niet altijd even efficiënt zijn. Vaak hebben ze zelfs tal van nadelen.
Lees meer

7 must haves voor je terras!

Zomer, tijd dus om ons terras stevig aan te pakken en in te richten om er de komende maanden optimaal van te genieten. Heb je een groot of klein terras aan je woning of een klein balkon? Elk formaat verdient toch dat tikkeltje extra tijdens de zomer. Wij zetten je op weg!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons