Huurwaarborg betalen in schijven

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche pleit ervoor een huurder de kans te geven zijn waarborg in schijven te betalen. Een fonds moet ervoor zorgen dat de verhuurder niet in de kou blijft.

De gemiddelde huurprijs voor een woning is gestegen van 512 euro per maand in 2005 tot 581 euro vorig jaar, zo blijkt uit het Groot Woononderzoek dat vandaag in het Vlaams parlement wordt voorgesteld. Bovenop de eerste maand huur moet een huurder ook nog eens twee maanden waarborg betalen. Twee derden van de huurders geeft aan dat dit bedrag een last is. 'Begrijpelijk', stelt Van den Bossche in een mededeling.

In de sociale huisvesting geldt sinds begin deze maand de regel dat huurders de waarborg in schijven kunnen betalen. 'Dat zouden we ook op de private huurmarkt kunnen doen', vindt de minister. Om te vermijden dat in het geval van schade de verhuurder in de kou zou blijven staan, denkt de minister aan de creatie van een centraal huurwaarborgfonds waarin de waarborg gestort wordt en waaruit de verhuurders desgevallend kunnen putten.

Verder blijkt uit het onderzoek dat het percentage van huurders dat meer dan 30 procent van zijn inkomen moet besteden aan huur is toegenomen van 39,2 procent in 2005 tot 48,6 procent vorig jaar. In de centrumsteden gaat het zelfs om meer dan de helft van de huurders (53,5%). Bijna één huurder op drie houdt na aftrek van de woonkosten niet genoeg over om 'volwaardig te participeren in de samenleving', aldus nog het onderzoek.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Voorkom problemen door een goede screening van huurders.

Voorkom problemen door een goede screening van kandidaat huurders. Welke documenten mag een verhuurder of makelaar bij een huurderscheck aan je vragen? 
Lees meer

Mag de huurprijs in corona-tijden nog geïndexeerd worden?

Als je een woning of appartement (ver-)huurt is het gebruikelijk de huurprijs jaarlijks te indexeren. Maar mag dat ook gebeuren in deze corona-tijden of moet de indexatie nu tijdelijk worden opgeschort?
Lees meer

Mag een verhuurder zomaar een huisdier weigeren?

Als het op huisdieren aankomt, sturen veel verhuurders liever hun kat. Maar ze zijn zo braaf, meneer, onze lieve viervoeters, kleine gevleugelden en kruipende beestjes. Toch blijft het vandaag voor vele huisdierbezitters vaak een hele uitdaging om een huurwoning voor zichzelf en hun trouwe vriend te vinden. Maar mogen verhuurders eigenlijk wel nee zeggen omwille van een huisdier?
Lees meer

Welke kosten mag een verhuurder doorrekenen aan de huurder?

Huur of verhuur je een woning, dan spreek je met de andere partij af welke kosten er precies in je huurcontract komen te staan. De vaste huurprijs is een zekerheid, maar wat met de kosten van bijvoorbeeld verbruik en onderhoud? Mag de verhuurder zomaar alles doorrekenen of zijn er regeltjes waaraan ze zich moeten houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons