Huurwaarborg betalen in schijven

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche pleit ervoor een huurder de kans te geven zijn waarborg in schijven te betalen. Een fonds moet ervoor zorgen dat de verhuurder niet in de kou blijft.

De gemiddelde huurprijs voor een woning is gestegen van 512 euro per maand in 2005 tot 581 euro vorig jaar, zo blijkt uit het Groot Woononderzoek dat vandaag in het Vlaams parlement wordt voorgesteld. Bovenop de eerste maand huur moet een huurder ook nog eens twee maanden waarborg betalen. Twee derden van de huurders geeft aan dat dit bedrag een last is. 'Begrijpelijk', stelt Van den Bossche in een mededeling.

In de sociale huisvesting geldt sinds begin deze maand de regel dat huurders de waarborg in schijven kunnen betalen. 'Dat zouden we ook op de private huurmarkt kunnen doen', vindt de minister. Om te vermijden dat in het geval van schade de verhuurder in de kou zou blijven staan, denkt de minister aan de creatie van een centraal huurwaarborgfonds waarin de waarborg gestort wordt en waaruit de verhuurders desgevallend kunnen putten.

Verder blijkt uit het onderzoek dat het percentage van huurders dat meer dan 30 procent van zijn inkomen moet besteden aan huur is toegenomen van 39,2 procent in 2005 tot 48,6 procent vorig jaar. In de centrumsteden gaat het zelfs om meer dan de helft van de huurders (53,5%). Bijna één huurder op drie houdt na aftrek van de woonkosten niet genoeg over om 'volwaardig te participeren in de samenleving', aldus nog het onderzoek.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over je huurcontract

Huren of verhuren? Ontdek alles wat je moet weten over de inhoud van het huurcontract en de wetgeving over de huurovereenkomst
Lees meer

Alles wat je moet weten over het huurcontract van korte duur

Een huurcontract voor korte duur brengt veel voordelen met zich mee. Ontdek hier alles wat je moet weten over korte termijn huren en verhuren.
Lees meer

Voorkom problemen door een goede screening van huurders.

Voorkom problemen door een goede screening van kandidaat huurders. Welke documenten mag een verhuurder of makelaar bij een huurderscheck aan je vragen? 
Lees meer

Mag de huurprijs in corona-tijden nog geïndexeerd worden?

Als je een woning of appartement (ver-)huurt is het gebruikelijk de huurprijs jaarlijks te indexeren. Maar mag dat ook gebeuren in deze corona-tijden of moet de indexatie nu tijdelijk worden opgeschort?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons