Een verhuis kost tussen 300 en … 2 000 euro


Het is moeilijk om een exacte prijs te plakken op een verhuis. Hier volgt een “raming”, of je je verhuis nu zelf regelt of met de hulp van een professionele verhuisfirma.


De verhuis van je zus kostte 550 euro, die van je collega 1 850! Hoe kan dit verschil worden verklaard? Gewoon: elke verhuis is uniek. En omdat de prijs van een verhuis door heel wat criteria wordt bepaald: het volume, de afstand tussen de oude en de nieuwe woning, de periode, de gewenste dienstverlening, het aantal verdiepingen, verzekeringen, wijze van vervoer, dozen, of je een beroep doet op vrienden, enz.


Heb je een krap budget? Regel dan zelf je verhuis

Jonge koppels of alleenstaanden hebben niet altijd de middelen om een beroep te doen op een verhuizer. Hoeveel moet dat kosten, zo’n verhuis op eigen houtje?


Dozen.

Die kun je lenen van vrienden of vragen in de supermarkt. Dan zijn ze gratis. In het andere geval kost een kleine verhuisdoos doorgaans 1,50 euro, een grote 4 euro en een kleerkastdoos 10 euro.


Bestelwagen.

In auto’s van vrienden kun je nauwelijks een kast kwijt. Je kunt dus moeilijk zonder een bestelwagen. Je kunt ze huren voor een halve of een hele dag. Er bestaan ook weekendformules. Naargelang het volume moet je rekenen op 60 tot 150 euro voor een dag + gemiddeld 0,28 euro per afgelegde kilometer.


Lift.

Die kost je gemiddeld tussen 100 en 150 euro, naargelang de hoogte. Hierbij komt nog 75 tot 90 euro voor de eventuele parkeerplaats, die je bij de gemeente of lokale politie moet aanvragen.


Denk ook nog aan de mogelijke kosten voor een babysitter en een hapje en een drankje voor je vrienden en familie die een handje komen toesteken.


Gemiddeld totaalbudget:
tussen 300 en 650 euro, naargelang je behoeften.


Tijd noch zin? Doe dan een beroep op een verhuisfirma.

Een firma kost veel meer, maar is de ideale oplossing voor wie weinig tijd heeft en er zich zelf niet te veel mee wil bezighouden.


Je neemt best echter niet zomaar eender welke verhuisfirma onder de arm. Vraag drie of vier firma’s om een offerte, zodat je ze goed kan vergelijken en misschien tegen mekaar uitspelen.


Opgelet, sommige firma’s factureren per m³, andere werken met een uurprijs, nog andere op basis van een volume dat ze hebben vastgesteld na een voorafgaand bezoek. Ga na of de verplaatsingen inbegrepen zijn. Idem voor de verzekeringen, een inpak- en uitpakdienst en of er bijkomende kosten zijn voor speciale voorwerpen (bv. een piano).


Het hoogseizoen, van midden-juni tot midden-september, is de drukste periode. Bij sommige verhuizers liggen de prijzen dan 30 tot 40 % hoger dan tijdens de rest van het jaar. Controleer dit!


Gemiddeld totaalbudget:
500 euro is echt wel het minimum voor een halve dag, voor een hele dag zal je al gauw 1 000 tot zelfs 2 000 euro betalen wanneer je kiest voor verschillende diensten, zoals in- en uitpakken. Maar je hoeft je dan ook (haast) nergens om te bekommeren.

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Van plan om te huren? Dat kost je alweer 39 euro meer!

De huurprijzen in Vlaanderen zijn vorig jaar flink gestegen en liggen hoger dan ooit. Dat blijkt uit de jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep. Zo betaalde je in 2019 maandelijks gemiddeld 808 euro voor een huurhuis: 39 euro of bijna 5% meer dan in 2018. De vijf jaar daarvoor steeg de prijs maar met 46 euro of 6%. Ook een appartement huren kost je in 2019 21 euro meer, voor een gemiddelde prijs van 677 euro per maand.
Lees meer

Moet een huurder de kosten van de syndicus betalen?

Elke mede-eigenaar binnen een appartementsgebouw betaalt een vergoeding aan de syndicus. Maar kan die vergoeding doorgerekend worden aan de huurder? Of moet ze sowieso betaald worden door de eigenaar?
Lees meer

Direct huren bij een eigenaar: waarop moet je letten?

Ben je van plan om direct te huren bij een eigenaar? Er zijn allerlei redenen om particulier te huren, maar je moet wel wat aandacht besteden aan de details in het huurcontract en aan de kosten. Dit is waar je op moet letten als je een woning huurt op de vrije markt.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons