Hoe werkt een openbare verkoop van een woning?

Je kent ze wel, de gele aanplakbrieven met de vermelding 'openbare verkoop'. Is zo'n formule interessant voor het kopen van een woning? En hoe werkt zo'n publieke zitting?

Een openbare verkoop is een verkoop bij opbod die wordt aangekondigd via aanplakbiljetten en publiciteit in de pers. De publieke zitting vindt meestal plaats in een café of een verkoopzaaltje. Het hele proces wordt in goede banen geleid door een notaris. Bij hem kan je als kandidaat-koper inlichtingen inwinnen over de aangeboden woning en de verkoopsvoorwaarden.

Goed om weten is alvast dat openbare verkopen enkel jaren geleden op de meeste plaatsen herleid zijn tot één zitdag. De combinatie van twee zitdagen in het verleden bleek niet efficiënt: tijdens de eerste sessie was de opkomst meestal laag en werd weinig geboden. Met slechts één zitdag verloopt de openbare verkoop nu eenvoudiger en sneller dan voorheen.

Hoe werkt het?
De woning wordt per opbod verkocht. Dat betekent dat het pand in principe naar de meestbiedende gaat, op voorwaarde dat de verkoper akkoord gaat met het bedrag. Is dat niet het geval, dan is het in bepaalde gevallen mogelijk om binnen de vijftien dagen nog een hoger bod uit te brengen. Soms wordt overigens vooraf een minimumprijs (de 'instelprijs') vastgelegd.

Bij een openbare verkoop wordt gewerkt met een globale kost die onder meer het ereloon van de notaris, de aktekosten en de registratierechten bevat. Verwacht je aan een extra kost die 20 tot 25 procent van de aankoopprijs kan bedragen. Dat is méér dan bij een verkoop uit de hand, maar daar liggen de aankoopprijzen wel gemiddeld vijf tot tien procent hoger.

Hoeveel tijd heb je?
Weet dat je bij een openbare verkoop veel minder tijd hebt om te betalen dan bij een onderhandse verkoop. De kosten moeten meestal binnen de vijf dagen na de zitdag opgehoest worden, en de betaling van de volledige koopprijs gebeurt doorgaans binnen de maand. Ga dus tijdig met je bankier praten over je woonkrediet. Want eenmaal je een bod gedaan hebt, kan je niet meer terug.

Bron:
Moneytalk

Gerelateerde artikels

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer

Huis verkopen in naam van een wilsonbekwaam persoon ?

Wat als je nu het huis wil verkopen in naam van een wilsonbekwame persoon? Mag je dat zomaar doen? Wat betekent dat zelfs, wilsonbekwaam zijn? Dat alles hebben we hier voor u opgesomd.
Lees meer

Hoe verkoop ik mijn huis als ik niet de enige eigenaar ben?

In tegenstelling tot een huis verkopen met 1 eigenaar, ontstaan er vaak complicaties wanneer je met verschillende eigenaars tot verkoop overgaat. Die complicaties zijn erg afhankelijk van je situatie, vandaar dat we je graag even een overzicht geven.
Lees meer

Waar sta je best bij stil voor je je huis verkoopt?

Een huis verkopen kan soms een moeilijk en lang proces zijn. Een ouderlijk huis of een huis waar je lang in gewoond hebt verkopen is daarboven ook voor sommigen een nogal nare gebeurtenis. Dan heb je natuurlijk ook liefst dat het proces zelf zo vlot en probleemloos mogelijk verloopt. 
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons