Hoe werkt een openbare verkoop van een woning?

Je kent ze wel, de gele aanplakbrieven met de vermelding 'openbare verkoop'. Is zo'n formule interessant voor het kopen van een woning? En hoe werkt zo'n publieke zitting?

Een openbare verkoop is een verkoop bij opbod die wordt aangekondigd via aanplakbiljetten en publiciteit in de pers. De publieke zitting vindt meestal plaats in een café of een verkoopzaaltje. Het hele proces wordt in goede banen geleid door een notaris. Bij hem kan je als kandidaat-koper inlichtingen inwinnen over de aangeboden woning en de verkoopsvoorwaarden.

Goed om weten is alvast dat openbare verkopen enkel jaren geleden op de meeste plaatsen herleid zijn tot één zitdag. De combinatie van twee zitdagen in het verleden bleek niet efficiënt: tijdens de eerste sessie was de opkomst meestal laag en werd weinig geboden. Met slechts één zitdag verloopt de openbare verkoop nu eenvoudiger en sneller dan voorheen.

Hoe werkt het?
De woning wordt per opbod verkocht. Dat betekent dat het pand in principe naar de meestbiedende gaat, op voorwaarde dat de verkoper akkoord gaat met het bedrag. Is dat niet het geval, dan is het in bepaalde gevallen mogelijk om binnen de vijftien dagen nog een hoger bod uit te brengen. Soms wordt overigens vooraf een minimumprijs (de 'instelprijs') vastgelegd.

Bij een openbare verkoop wordt gewerkt met een globale kost die onder meer het ereloon van de notaris, de aktekosten en de registratierechten bevat. Verwacht je aan een extra kost die 20 tot 25 procent van de aankoopprijs kan bedragen. Dat is méér dan bij een verkoop uit de hand, maar daar liggen de aankoopprijzen wel gemiddeld vijf tot tien procent hoger.

Hoeveel tijd heb je?
Weet dat je bij een openbare verkoop veel minder tijd hebt om te betalen dan bij een onderhandse verkoop. De kosten moeten meestal binnen de vijf dagen na de zitdag opgehoest worden, en de betaling van de volledige koopprijs gebeurt doorgaans binnen de maand. Ga dus tijdig met je bankier praten over je woonkrediet. Want eenmaal je een bod gedaan hebt, kan je niet meer terug.

Bron:
Moneytalk

Gerelateerde artikels

Verkoper bedenkt zich en annuleert de verkoop van het huis.

De verkoper wil niet meer verkopen en trekt het bod in. Kan de verkoper het compromis ontbinden en de verkoop van het huis annuleren?
Lees meer

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons