Hoe moet ik mijn thermostaat instellen?

Energiezuinig verwarmen is niet alleen een kwestie van goed isoleren en een zuinige ketel kiezen. Ook de instelling van de thermostaat weegt mee. De comforttemperatuur ligt voor de doorsnee Belg op 21°C. Maar je woning op die temperatuur houden wanneer je uithuizig bent is pure verspilling. Hoe stel je de thermostaat dan best in?

Om energiezuinig te kunnen werken, moet een moderne condensatieketel langere periodes stevig doorbranden en niet kortstondig aanspringen om telkens een graadje bij te warmen. Dat betekent dus dat je de gevraagde temperatuur in huis best afstemt op de werkelijke behoefte. Alleen wanneer je in de leefruimte vertoeft, moet het daar 21°C zijn. Op andere momenten - wanneer je slaapt of uit werken bent - mag de thermostaat enkele graden lager staan.

Als je niet thuis bent
De meeste mensen stellen de thermostaat in op 21 graden als ze thuis zijn – de comforttemperatuur. De meeste huizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat je bij afwezigheid gerust de temperatuur kan instellen op 16 graden. Die temperatuur is laag genoeg om weinig te hoeven stoken, maar hoog genoeg om condensatie in huis te vermijden. De binnenlucht dreigt namelijk te condenseren op koude ramen en muren als het te koud wordt in huis. Bovendien zal het een hele tijd duren voor het effectief 16 graden wordt in huis, zeker in goed geïsoleerde woningen.

Nachttemperatuur
Het heeft niet veel zin om je thermostaat ’s nachts op 21 graden te laten staan. Ook hier is 16 graden een energiezuinigere keuze. De kans is immers klein dat een nieuwbouwwoning in één nacht zo veel zal afkoelen, dat de ketel moet aanslaan. Bovendien is 16 graden een goede minimumtemperatuur om het huis ’s ochtends op relatief korte tijd terug op te warmen.Als je huis minder goed geïsoleerd is en ’s nachts meer dreigt af te koelen, dan kies je best een nachttemperatuur die 2 graden hoger ligt. Zo is de woning ’s morgens sneller op comforttemperatuur.

Als je op vakantie bent
Wanneer je voor een langere periode afwezig bent, mag je de temperatuur nog lager laten zakken dan 16 graden. Zorg er wel voor dat je de temperatuur in de woning boven 10 graden houdt. Vanaf dat punt neemt het risico op condensatievorming toe.

Thermostaat instellen
Als je kamerthermostaat beschikt over een dag- en nachtregeling, kun je de thermostaat programmeren om op bepaalde momenten automatisch om te schakelen naar een ander temperatuurregime. Met volgende stappen geniet je altijd van een aangename temperatuur:
- 30 minuten voor het opstaan: breng de woning op de gewenste comforttemperatuur
- 15 minuten voor het vertrek: schakel de verwarming terug naar het lagere temperatuurregime
- 30 minuten voor thuiskomst: breng de woning opnieuw naar comforttemperatuur
- 30 minuten voor het slapen gaan: schakel de verwarming naar nachtregime. De woning blijft nog een tijdje op comforttemperatuur zonder hulp van de verwarming.
Je kunt klokthermostaten ook programmeren met een aangepast weekend- of vakantieregime.

Gerelateerde artikels

Dit zegt de Belgische wetgeving over buren, bomen en hagen

Heb je last van bomen of planten van de buren? Lees eerst even na wat de nieuwe Belgische wetgeving zegt over bomen, buren en hagen
Lees meer

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons