Hoe moet ik mijn thermostaat instellen?

Energiezuinig verwarmen is niet alleen een kwestie van goed isoleren en een zuinige ketel kiezen. Ook de instelling van de thermostaat weegt mee. De comforttemperatuur ligt voor de doorsnee Belg op 21°C. Maar je woning op die temperatuur houden wanneer je uithuizig bent is pure verspilling. Hoe stel je de thermostaat dan best in?

Om energiezuinig te kunnen werken, moet een moderne condensatieketel langere periodes stevig doorbranden en niet kortstondig aanspringen om telkens een graadje bij te warmen. Dat betekent dus dat je de gevraagde temperatuur in huis best afstemt op de werkelijke behoefte. Alleen wanneer je in de leefruimte vertoeft, moet het daar 21°C zijn. Op andere momenten - wanneer je slaapt of uit werken bent - mag de thermostaat enkele graden lager staan.

Als je niet thuis bent
De meeste mensen stellen de thermostaat in op 21 graden als ze thuis zijn – de comforttemperatuur. De meeste huizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat je bij afwezigheid gerust de temperatuur kan instellen op 16 graden. Die temperatuur is laag genoeg om weinig te hoeven stoken, maar hoog genoeg om condensatie in huis te vermijden. De binnenlucht dreigt namelijk te condenseren op koude ramen en muren als het te koud wordt in huis. Bovendien zal het een hele tijd duren voor het effectief 16 graden wordt in huis, zeker in goed geïsoleerde woningen.

Nachttemperatuur
Het heeft niet veel zin om je thermostaat ’s nachts op 21 graden te laten staan. Ook hier is 16 graden een energiezuinigere keuze. De kans is immers klein dat een nieuwbouwwoning in één nacht zo veel zal afkoelen, dat de ketel moet aanslaan. Bovendien is 16 graden een goede minimumtemperatuur om het huis ’s ochtends op relatief korte tijd terug op te warmen.Als je huis minder goed geïsoleerd is en ’s nachts meer dreigt af te koelen, dan kies je best een nachttemperatuur die 2 graden hoger ligt. Zo is de woning ’s morgens sneller op comforttemperatuur.

Als je op vakantie bent
Wanneer je voor een langere periode afwezig bent, mag je de temperatuur nog lager laten zakken dan 16 graden. Zorg er wel voor dat je de temperatuur in de woning boven 10 graden houdt. Vanaf dat punt neemt het risico op condensatievorming toe.

Thermostaat instellen
Als je kamerthermostaat beschikt over een dag- en nachtregeling, kun je de thermostaat programmeren om op bepaalde momenten automatisch om te schakelen naar een ander temperatuurregime. Met volgende stappen geniet je altijd van een aangename temperatuur:
- 30 minuten voor het opstaan: breng de woning op de gewenste comforttemperatuur
- 15 minuten voor het vertrek: schakel de verwarming terug naar het lagere temperatuurregime
- 30 minuten voor thuiskomst: breng de woning opnieuw naar comforttemperatuur
- 30 minuten voor het slapen gaan: schakel de verwarming naar nachtregime. De woning blijft nog een tijdje op comforttemperatuur zonder hulp van de verwarming.
Je kunt klokthermostaten ook programmeren met een aangepast weekend- of vakantieregime.

Gerelateerde artikels

Je huis verkopen of verhuren: wat is de beste optie?

Je huis verkopen of verhuren. Twijfel je over verschillende opties? Ontdek hier alle voor- en nadelen
Lees meer

Zo kan je je inkopen in het huis van je partner

Samenwonen wanneer één van de partners al een huis heeft? Zo kan je je inkopen in het huis van je partner en mede eigenaar worden.
Lees meer

Wat is een kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend?

Bij de aankoop van een eigendom hou je er best rekening mee dat je jaarlijks kadastraal inkomen moet betalen. Maar wat is kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend? Welke factoren bepalen het exacte bedrag? Heeft het invloed op mijn personenbelasting? Heeft het een impact op de huurprijs van mijn eigendom? 
Lees meer

Hoe asbest verwijderen? Onze experten geven tips

Is het verplicht om asbest te laten verwijderen of mag ik dit zelf doen? Alles wat je moet weten over asbest verwijderen!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons