Hierop moet je letten als je met meerdere makelaars in zee wil gaan!

Je wil je woning of appartement verkopen en zou daarvoor op meerdere vastgoedmakelaars een beroep willen doen. Is dat zonder meer mogelijk? Met welke spelregels moet je precies rekening houden en welke risico’s loop je?

Als je je woning verkoopt hoop je daar zo snel als mogelijk een kandidaat voor te vinden die ook bereid is een zo hoog mogelijke prijs te betalen. Om je kansen op verkoop te verhogen zou je je pand dan ook via meerdere makelaars te koop willen stellen. 
Maar kan dat wel?


Een kwestie van afspraken

Op zich is het perfect mogelijk je woning via meerdere vastgoedmakelaars te koop te stellen.  Het is dan wel belangrijk er op te letten dat er in de contracten die je met de makelaars in kwestie afsluit 
geen exclusiviteitsclausule staat. Is dat wel het geval en verkoop je toch via verschillende makelaars dan riskeer je bij een verkoop meerdere makelaarsvergoedingen te moeten betalen.

Onderhandelen

Heb je al een contract met een makelaar met daarin een exclusiviteitsbeding en wil je toch een tweede makelaar inschakelen, 
onderhandel dan met de eerste en vraag hem de exclusiviteitsclausule te schrappen.  Om hem te proberen overtuigen zou je erop kunnen wijzen dat je anders het bestaande contract sowieso bij de einddatum niet zal verlengen. Zeker als het bestaande contract op zijn einde loopt bestaat de kans dat de makelaar op je vraag ingaat.
Zet deze afspraak dan wel op papier.

Sowieso beperkt in de tijd

Weet overigens dat een makelaarscontract waarin een exclusiviteitsclausule staat sowieso beperkt moet zijn in de tijd. Zo’n contract mag voor maximaal zes maanden worden aangegaan. Als zo’n overeenkomst stilzwijgend wordt verlengd of vernieuwd, kan zij ten allen tijde en zonder kosten worden beëindigd mits een opzegtermijn van maximum één maand.

Bron
Immovlan
Tip

Klaar om samen je huis te verkopen?

Lees onze 10 stappen naar een succesvolle verkoop!

Gerelateerde artikels

Huis verkopen met Oximo: stappenplan

Wil je je huis verkopen? Ontdek in dit stappenplan van Oximo hoe dit precies verloopt. Zo ben jij perfect voorbereid op het verkoopproces!
Lees meer

Je huis verkopen na scheiding: hoe werkt dat?

Je kan je huis verkopen, je partner uitkopen of de woning houden in onverdeeldheid. Weeg de verschillende opties af en maak de juiste keuze.
Lees meer

Deze kosten betaal je bij de verkoop van een huis

Je huis verkopen brengt een aantal vaste kosten met zich mee. Denk maar attesten, notariskosten en de prijs van een online advertentie
Lees meer

Je huis verkopen via notaris of makelaar? Dit moet je weten

Twijfel je of je jouw huis wil verkopen via de notaris of via een makelaar? Ontdek hier alle verschillen en details!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij