Hierop moet je letten als je met meerdere makelaars in zee wil gaan!

Je wil je woning of appartement verkopen en zou daarvoor op meerdere vastgoedmakelaars een beroep willen doen. Is dat zonder meer mogelijk? Met welke spelregels moet je precies rekening houden en welke risico’s loop je?

Als je je woning verkoopt hoop je daar zo snel als mogelijk een kandidaat voor te vinden die ook bereid is een zo hoog mogelijke prijs te betalen. Om je kansen op verkoop te verhogen zou je je pand dan ook via meerdere makelaars te koop willen stellen. 
Maar kan dat wel?


Een kwestie van afspraken

Op zich is het perfect mogelijk je woning via meerdere vastgoedmakelaars te koop te stellen.  Het is dan wel belangrijk er op te letten dat er in de contracten die je met de makelaars in kwestie afsluit 
geen exclusiviteitsclausule staat. Is dat wel het geval en verkoop je toch via verschillende makelaars dan riskeer je bij een verkoop meerdere makelaarsvergoedingen te moeten betalen.

Onderhandelen

Heb je al een contract met een makelaar met daarin een exclusiviteitsbeding en wil je toch een tweede makelaar inschakelen, 
onderhandel dan met de eerste en vraag hem de exclusiviteitsclausule te schrappen.  Om hem te proberen overtuigen zou je erop kunnen wijzen dat je anders het bestaande contract sowieso bij de einddatum niet zal verlengen. Zeker als het bestaande contract op zijn einde loopt bestaat de kans dat de makelaar op je vraag ingaat.
Zet deze afspraak dan wel op papier.

Sowieso beperkt in de tijd

Weet overigens dat een makelaarscontract waarin een exclusiviteitsclausule staat sowieso beperkt moet zijn in de tijd. Zo’n contract mag voor maximaal zes maanden worden aangegaan. Als zo’n overeenkomst stilzwijgend wordt verlengd of vernieuwd, kan zij ten allen tijde en zonder kosten worden beëindigd mits een opzegtermijn van maximum één maand.

Bron
Immovlan
Tip

Klaar om samen je huis te verkopen?

Lees onze 10 stappen naar een succesvolle verkoop!

Gerelateerde artikels

Verkoper bedenkt zich en annuleert de verkoop van het huis.

De verkoper wil niet meer verkopen en trekt het bod in. Kan de verkoper het compromis ontbinden en de verkoop van het huis annuleren?
Lees meer

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons