Goedkoop internetten en bellen in uw tweede verblijf

Volgens een studie van het bureau WES (gepubliceerd in 2013) beschikt 7% van de Belgische gezinnen over een tweede verblijf. Dat komt overeen met zo’n 350.000 woningen. Twee derde van deze verblijven bevindt zich in België : 110.000 aan de kust en 30.000 in de Ardennen.

Sommige Belgen profiteren van deze plekken om zich af te zonderen van de wereld, maar voor anderen is het onmogelijk om het zonder telecommunicatie te stellen. Vooral als ze er meerdere weken of maanden per jaar doorbrengen. Hoe vermijdt u dat u te veel betaalt om verbonden te blijven ?

Jammer genoeg beschikt geen enkele Belgische telecomleverancier over een speciaal aanbod voor tweede verblijven. Toch bestaan er enkele oplossingen, afhankelijk van het gekozen telecomabonnement voor de hoofdverblijfplaats.

Belgacom

Laten we beginnen met de historische operator. Vooraleer een extra telecomdienst of abonnement aan te vragen, zouden de klanten die toegang hebben tot het netwerk Belgacom Fon (700.000 homespots) beter eerst de sterkte van het beschikbare signaal ter plaatse nagaan. Als dat volstaat, hebben ze immers geen tweede internetverbinding nodig.

Als deze klanten bovendien ook geabonneerd zijn op de digitale televisie, volstaat het om de optie TV Overal aan te vragen (4,95 euro per maand). Zo kunnen ze om het even waar en in HD tv kijken vanop een tablet, een smartphone of zelfs een computer, via de wifiverbinding van Fon.

Als Fon niet beschikbaar is, moet u een extra abonnement nemen voor uw tweede verblijf. Maar niet om het even welk : TV Overal werkt enkel via Fon of via een internetverbinding van Belgacom (vanaf 25,50 euro per maand).

Op vlak van telefonie kunnen de Classicabonnees (vaste lijn) de ontvangen oproepen altijd afleiden naar hun gsm (of naar een ander telefoonnummer, als ze beslissen om een bijkomende vaste lijn te nemen voor hun tweede verblijf).

Telenet

Dankzij het netwerk Wi-Free (1,25 miljoen homespots beschikbaar in de vier windstreken van België via een wederzijds akkoord met VOO), kunnen de klanten van de Vlaamse kabeloperator ook tv kijken en gebruik maken van wifi vanaf een smartphone, tablet of computer. Maar in tegenstelling tot TV Overal is de toegang tot Yelo TV van Telenet gratis.

Als het tweede verblijf over een abonnement op de teledistributie beschikt, mogen de Telenetklanten de decoder van de hoofdverblijfplaats verplaatsen. Dat heeft wel een paar kleine gevolgen voor het functioneren. Zo zullen de interactieve diensten niet beschikbaar zijn in het tweede verblijf.

Telenetabonnees kunnen op elk moment hun smartphone of een tablet (verbonden met wifi) gebruiken om te bellen op rekening van hun vaste lijn dankzij de app Triiing. Ter herinnering : via de vaste lijn van Telenet kunnen klanten tijdens de daluren gratis bellen naar vaste lijnen in België. Deze oproepen zijn ook gratis naar mobiele nummers, maar ze zijn beperkt tot 2.000 minuten per maand. Dit saldo kan ook gebruikt worden om gratis te bellen naar vaste en mobiele lijnen in heel Europa.

Indien nodig kunnen de abonnees een afleiding van hun vaste lijn naar hun mobiel nummer aanvragen (1,79 euro per maand).

Plan B

Wie een abonnement heeft bij Numericable, Scarlet, Snow of VOO, heeft niet echt een andere keuze dan een extra abonnement te nemen voor zijn tweede verblijf.

Maar als de vaste lijn niet noodzakelijk is, kunnen deze klanten de kosten voor internet en televisie gemakkelijk beperken. Als hun tweede verblijf zich in de nabijheid van een Belgacom Fon-signaal bevindt, kunnen ze zich daar gratis mee verbinden, ook al zijn ze geen klant bij deze operator. Het Fonnetwerk kan gebruikt worden door niet-klanten van Belgacom, op voorwaarde dat ze thuis een wifirouter van Fon plaatsen (39 euro, verzendkosten inbegrepen). VOO-abonnees hebben toegang tot 1,25 miljoen Wi-Freespots verdeeld over heel België, aangezien ze zich ook kunnen verbinden met die van Telenet.

En als digitale televisie een vereiste is, maar de bijkomende diensten niet hoeven, volstaat het om zich op de teledistributie te abonneren en een VOObox te kopen (69 euro).

In Vlaanderen stelt Telenet voor dezelfde prijs een CI+ kaart voor om in de tv te steken. Wie hiervan wil genieten, moet echter wel beschikken over een televisietoestel dat compatibel is met deze technologie.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Een huis kopen in het buitenland: alles wat je moet weten

Wil je een huis kopen in het buitenland, maar weet je niet zeker wat de financiële gevolgen zijn? Alles over jouw tweede verblijf
Lees meer

Welke belasting betaal je op een tweede verblijf?

Een tweede verblijf aan de kust of in de Ardennen? Dit betaal je aan tweede verblijf belasting in België
Lees meer

Zo kan je jullie tweede verblijf ‘inkopen’ bij een echtscheiding

Je bent samen met je echtgenoot eigenaar van een investeringspand dat jullie verhuren. Hoe kan je, als het tot een echtscheiding zou komen, er voor zorgen dat je dit pand kan ‘inkopen’?
Lees meer

Vlamingen willen allemaal hetzelfde vastgoed aan de kust kopen  

De vastgoedmarkt aan onze kust doet het de jongste tijd bijzonder goed. Het aantal verkopen steeg er in één jaar tijd met liefst een vijfde. Maar wat pas écht opvalt? De Vlaming is bijzonder voorspelbaar als het gaat om de aankoop van zijn stulpje aan de zee. Meer nog: soms lijkt het alsof we allemaal naar hetzelfde “ideale” tweede verblijf aan onze kust op zoek zijn. Dit zijn de drie grootste klassiekers.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons