Een geërfd huis te koop stellen via een makelaar: wie moet tekenen?

Zet als mede-erfgenaam het huis of appartement dat je erft niet alleen te koop bij een makelaar. Laat de andere erfgenamen de makelaarsopdracht mee ondertekenen.

Onverdeeldheid.
Als je samen met je broers en/of zussen een onroerend goed erft ben je daar niet alleen eigenaar van. Je bent dan wat men noemt in onverdeeldheid. Dat brengt meteen met zich dat je het huis of appartement niet alleen kan verkopen. Je hebt daarvoor het akkoord nodig van alle erfgenamen.

Hetzelfde geldt voor het te koop stellen van het onroerend goed. Als mede-eigenaar kan je dus niet alleen een makelaarsopdracht ondertekenen en een makelaar de opdracht geven een koper te zoeken voor de woning. Laat je ook niet verleiden om een sterkmaking te ondertekenen. Hierbij beloof je immers dat de andere erfgenamen akkoord zullen gaan met de verkoop of de makelaarsopdracht. Blijken ze nadien niet akkoord te zijn dan moet jij een schadevergoeding betalen.

Hoe reageren?
Zet één van je broers of zussen de woning toch alleen te koop bij een makelaar, stuur dan een aangetekende brief naar zowel je broer of zus als naar de makelaar. Laat daarbij weten dat je het niet eens bent met de verkoop en vraag de makelaar om de advertentie te verwijderen. Maak ook voorbehoud om een schadevergoeding te vragen.

Naar de makelaar toe heb je nog een bijkomend argument. Je kan wijzen op de deontologische regels die hij moet naleven. Daar staat in dat hij zich moet informeren of zijn opdrachtgever wel over de bevoegdheid beschikt om de handeling te stellen waarvoor hij de tussenkomst van de makelaar vraagt. Vond de makelaar die jij niet mee aanstelde een koper en ben je het met de verkoop niet eens, dan vormt dat nog geen probleem. Zonder jouw akkoord kan de verkoop immers uiteindelijk toch niet doorgaan. 

Bron:
Immovlan

Gerelateerde artikels

Je huis verkopen via notaris of makelaar? Dit moet je weten

Twijfel je of je jouw huis wil verkopen via de notaris of via een makelaar? Ontdek hier alle verschillen en details!
Lees meer

Je huis verkopen zonder makelaar: hiervoor moet je opletten

Steeds meer eigenaars overwegen om hun vastgoed zelf te verkopen. Maar, een huis verkopen zonder makelaar is niet evident. Hier moet je op letten...
Lees meer

Verkoper bedenkt zich en annuleert de verkoop van het huis.

De verkoper wil niet meer verkopen en trekt het bod in. Kan de verkoper het compromis ontbinden en de verkoop van het huis annuleren?
Lees meer

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons