Gazon verticuteren: waarom, wanneer en waar op letten

In elk 'oud' tuinboek staat wel iets in over het verticuteren of ontluchten van het gazon. Er staat meestal ook vermeld, dat je dit elk jaar moet doen, om zo verzekerd te zijn van een gezonde grasmat. Maar is dit ook zo? En wat gebeurt er als je dat niet doet? Tuinspecialist Luk Dirkx verklaart. ,

Waarom verticuteren?
Verticuteren om te verticuteren is onzin. Als je niet weet waarom je het doet, kun je net zo goed niets doen. Dat bespaart je veel tijd en kosten. De raad om het jaarlijks te herhalen negeer je dan ook gerust. Verticuteren is een lapmiddeltje, wat zelden een oorzaak wegneemt en je daarom moet herhalen als de oorzaak van een probleem aan je gazon niet is opgelost. 

De twee grootste redenen waarom je wel moet verticuteren zijn: verdichting van de bodem en mosvorming.

Verdichting
Een grasmat vervilt. De afgestorven wortels en sprieten vormen door de jaren heen een viltlaag. Dat gebeurt niet bij elke gazon op dezelfde manier. Als je een goede bodemstructuur hebt en de juiste bemesting gaf, ontstaat er een soort evenwicht, waarbij de viltige delen door bacteriën worden afgebroken. De grasmat onderhoudt als het ware zichzelf. Als je toch zit met een verdichte grasmat, is verticuteren een middel om deze laag te doorbreken, en zo lucht en water de kans laat te circuleren.

Mosvorming
Een tweede en wellicht de meest voorkomende om te verticuteren, is het willen verwijderen van mossen in het gazon. Belangrijk om te weten is, dat als je mos wilt verwijderen, je dit altijd moet doen in combinatie met een mosdodend product. De verticuteermachine zal enkel een deel van het mos uit het gras kammen. Als er dan nog levende delen blijven zitten, geef je ze de ruimte om verder te groeien. Mos is vaak hardnekkig. En er zijn meerdere oorzaken die de komst van mossen als gevolg hebben. Vaak is het raadzaam om te proberen deze oorzaken weg te nemen, zodat je vanzelf minder zal moeten verticuteren. 

Enkele verschillende oorzaken van mosvorming:
- Schaduw
- Vocht
- Te kort maaien
- Verdichte mat
- Zure grond

Wanneer en hoe verticuteren?
Je ontlucht best net voor of tijdens een groeiperiode van het gazon, zodat de schade snel hersteld zal zijn.

Let op hoe je de messen van de machine instelt. Als deze te diep in de bodem snijden, wordt de grasmat meer beschadigd, en zal het herstel langduriger zijn. Het verticuteren moet je zien als een kam, die overtollig materiaal uit de grasmat kamt. (Een andere naam voor verticuteren en ontluchten is dan ook uitkammen) 

Na het uitkammen geef je best een beetje meststof, in combinatie met water en eventueel ook wat extra graszaad. Zo herstelt je grasmat zich in een mum van tijd.

Kort samengevat kun je stellen dat je bezint eer je begint en niet zomaar met de machine over jouw grasveld gaat hobbelen, omdat het zogezegd moet. Probeer de oorzaken te achterhalen en daar iets aan te doen. Denk eraan de periode van handelen zo te kiezen, dat de omstandigheden voor het gras optimaal zijn om te herstellen. Steun dit herstel met eventueel bemesting, water en graszaad. Daarna is het weer puur genieten. 

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons