Filters en pompen voor regenwaterhergebruik

Regenwater afkomstig van het dak bevat heel wat ‘vuil’ (bladeren, grind, …). Dit moet eerst gefilterd worden, anders zorgt het vuil voor verstoppingen van de leidingen of vervuiling van het regenwater. Door het plaatsen van een voorfilter kun je dit vuil opvangen, voordat het in de put terecht komt. Voorfilters zijn in principe zelfreinigend.

SOORTEN FILTERS

Bovengrondse filter
- Komt in de regenafvoerleiding aan de gevel en voert het vuil af naar de overloop van de regenwaterput
- Twee systemen: capillaire filter en cascade buisfilter (robuuster)
- Verticale installatie
- Gemakkelijk bereikbaar voor herstellingen of onderhoud 

Ondergrondse filter
- In liggende leiding vlak voor de hemelwaterput
- Voert het gefilterde water naar de regenput en het vuil via de overloop naar gracht of infiltratiebekken
- Er moet een hoogteverschil zijn tussen aanvoer- en afvoerleiding
- Drie systemen: Cycloonfilter, Inlinefilter en cascade- of volumefilter 

Tankfilter
- Wordt in de regenwaterput geplaatst
- Werkt verder volgens eenzelfde principe als een ondergrondse filter 

SOORTEN POMPSYSTEMEN

Zuigerpomp
- Aangedreven door elektromotor
- Zuigermechanisme zuigt water uit de tank of put aan
- Water wordt in drukvat geperst
- Relatief duur en onderhoudsintensief 

Centrifugaalpomp
- Aangedreven door elektromotor
- Een schoppenwiel voert de druk op
- 3 types:
1. Hydrofoorinstallatie
Een combinatie van een centrifugaalpomp met een drukvat
Goedkoop en betrouwbaar
Nadeel: druk niet stabiel, dus wellicht nood aan drukregelaar
Nadeel: Lawaaierig, dus wellicht meerdere waaiers gebruiken
Nadeel: mogelijke vorming van bacteriën in drukvat -> regelmatig schoonmaken 

2. Drukgestuurde pomp
Elektronische sturing
Geen reservoir
Duurder, maar minder lawaai en geen drukregelaar nodig 

3. Dompelpomp
Hangt in het water of staat op de bodem van de put
Zuigt water rechtstreeks aan
Geruisloos, plaatsbesparend maar duurste van de 3 types 

Nafiltering
Het regenwater dat via een voorfilter gepasseerd is, is in principe voldoende zuiver voor langdurige opslag in de regenwatertank en het gebruik voor de tuin en het wassen van de auto.

Wil je het water ook gebruiken voor toiletspoeling of de wasmachine, dan is het aangewezen om het water na het oppompen nog eens te filteren door een fijnfilter, zodat kleine vuildeeltjes verwijderd worden.

Wil je het regenwater ook gebruiken voor hygiënische toepassingen, zoals douche, bad, vaatwasser, dan is een verder doorgedreven nafiltering nodig. Een dergelijke filtering van regenwater wordt afgeraden gezien het risico op vervuiling en besmetting wanneer de filters niet goed onderhouden worden. Wie voldoende nauwgezet is in het onderhoud van zijn filters, vindt op de markt wel systemen die toelaten regenwater tot drinkwaterkwaliteit te zuiveren. (actief koolfilter, keramische filter) voor hygiënische toepassingen. Het drinken van gezuiverd regenwater blijft afgeraden.

Navulling van de regenwaterput
- Om te vermijden dat toestellen aangesloten op de regenwaterput onbruikbaar zijn wanneer de put droog staat, voorzie je best in een navulling van de regenwaterput. Dat kan al door de tuinslang in de put te leggen. Nadeel hierbij is dat je geen controle hebt over de hoeveelheid drinkwater je zo in de put laat lopen.
- Daarnaast bestaan er ook aangepaste navulsystemen. Ze werken met een vlottersysteem - het principe van het toiletreservoir - waardoor ze enkel de inhoud van het reservoir verbruiken. Dankzij het vlottersysteem wordt het reservoir automatisch bijgevuld. 

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons