Veel gestelde vragen rond het Coronavirus: wat zijn de gevolgen voor de vastgoedmarkt?

Zoals vele sectoren, ondervindt ook de vastgoedsector hinder door het coronavirus. Zowel particulieren als vastgoedmakelaars die een woning wensen te verkopen of verhuren zullen een aantal regels moeten respecteren om de verspreiding van het virus in te perken. Zelfs na de versoepeling van de regels. Maar wat betekent dit voor jou? 
Enkele antwoorden op de meest gestelde vragen.

Mogen plaatsbezoeken doorgaan?


Goed nieuws! Woningbezoeken zijn opnieuw toegestaan wanneer ze door vastgoedprofessionals worden georganiseerd.
 

De overheid heeft nog geen uitspraak gedaan over de mogelijkheid voor particulieren om rondleidingen te organiseren in hun woning. Wil je jouw huis nu al verkopen? Neem dan zeker 
contact met ons op om te bekijken wat we voor jou kunnen doen. Door onze unieke en efficiënte manier van werken kan Oximo namelijk een zeer voordelig tarief garanderen aan de verkoper, die door geen enkele andere makelaar aangeboden kan worden
 
Let wel dat de veiligheidsmaatregelen nog steeds gerespecteerd dienen te worden. Specifiek zullen de afspraken met de Oximo-adviseurs steeds 1-op-1 verlopen met de nodige afstand. Ook zullen onze adviseurs uitgerust zijn met een een mondmasker, desinfecterende gel en handschoenen. 

Aan alle verkopers geven we ook een handige checklist mee met de veiligheidsmaatregelen die er getroffen moeten worden tijdens de kijkdagen:  • Het belangrijkste is afstand houden! 1.5 meter afstand houden tussen personen. 
  • Het aantal bezoekers moet beperkt blijven. Dit wil zeggen dat alles op afspraak gebeurt en dat slechts 1 kandidaat koper toegelaten wordt per bezoekmoment.
  • Mondmaskers worden geadviseerd. Zowel voor de potentiële koper, als de verkoper. 
  • Er mag geen hand gegeven worden bij het begroeten en het afscheid nemen.
  • Handen moeten gewassen of ontsmet worden na ieder bezoekmoment. De verkoper moet ook de mogelijkheid bieden aan de potentiële koper om zijn/haar handen te wassen. Zorg voor een propere handdoek per bezoeker. 
  • De verkoper moet zelf kasten, deuren, ramen,... openen.
  • Alle binnendeuren moeten open staan, zodat de potentiële koper dit zelf niet moet doen en zodat er voldoende verluchting is. 
  • Mensen die ziek zijn of zich niet lekker voelen, worden niet toegestaan op een bezoekmoment. Wie zich ziek voelt annuleert zijn afspraak!

Kan mijn woning nog steeds verkocht worden?

Ja, zeker en vast! Het is nog steeds toegelaten om een woning te verkopen en te kopen. De ondertekening van documenten en contracten mag voorlopig wel enkel digitaal gebeuren. Zo kunnen zowel lopende dossiers worden afgerond, alsook nieuwe dossiers worden opgestart. 
Onderhandse verkoopovereenkomsten mogen dus enkel nog ondertekend worden door middel van het uitwisselen van documenten per briefwisseling of digitaal.

Bij Oximo waren we hier al jaren op voorbereid! De gehele verkoop van een woning verloopt via ons online platform. Jouw pand wordt online te koop aangeboden en gepromoot op verschillende immowebsites. Potentiële kopers kunnen een virtuele rondleiding aanvragen en kunnen achteraf via het online platform een bieding plaatsen. Als verkoper kan je vanuit jouw zetel alle biedingen 24/7 zien toekomen en het bod dat overeenkomt met jouw verwachtingen online aanvaarden. 

Kunnen koopaktes nog doorgaan?

Notarissen en makelaars mogen terug aan de slag! Je kan best even contact opnemen met je notaris en makelaar om te bekijken hoe zij in deze periode precies te werk gaan. Aktes mogen ter plaatse ondertekend worden, maar er wordt toch nog steeds geadviseerd om de meeste contacten via telefoon, mailverkeer of video call te laten verlopen. Ook hier wordt er gevraagd om afstand te houden en de nodige veiligheidsmaatregelen aan de dag te leggen.

Standaard moet een akte binnen de 4 maanden ter registratie worden aangeboden. Indien je hieraan ten gevolge van het coronavirus niet kan voldoen, zal er geen belastingverhoging worden opgelegd. De termijn zal worden verlengd tot twee maanden na afloop van de verstrengde cononamaatregelen. Voorlopig geldt er dus een algemene termijnverlenging tot 19 juni. Deze termijn wordt automatisch verlengd indien de coronamaatregelen verlengd worden.

Wat met mijn hypothecaire lening?

Indien je een inkomensverlies kan aantonen ten gevolge van de coronacrisis zal je een betalingsuitstel voor je krediet kunnen aanvragen. Belgen die technisch werkloos zijn moeten geen leningen terugbetalen tot 30 september. Nieuwe kredietaanvragen zijn wel nog steeds mogelijk. Er is in het kader van het coronavirus eveneens een verlenging van twee maanden toegestaan voor wat betreft de kredietvoorwaarden. 

Wat zijn de gevolgen op de huurmarkt?

De gevolgen betreffende de verhuur van een onroerend goed zijn gelijkaardig aan deze van de verkoop. Plaatsbezoeken zijn weer toegestaan indien dit onder de hoede is van een makelaar of notatis. Particulieren mogen nog geen pandbezoeken laten doorgaan. 

Belangrijk is wel dat de opstart van nieuwe verhuursdossiers strikt verboden is! Enkel dringende en noodzakelijke intredende of uittredende plaatsbeschrijvingen mogen opgemaakt worden. Voorwaarde hiervoor is dat het mandaat reeds werd verleend en dat uitstel niet mogelijk is. 

Sleuteloverdrachten zijn mogelijk in functie van een dringende verhuis. De overdracht dient zo veilig mogelijk te gebeuren.

Wat indien je je woning zo snel mogelijk wil verkopen?

Je neemt hiervoor best contact op met je makelaar. Hij zal je adviseren en de nodige stappen ondernemen om je woning zo snel mogelijk op de markt te kunnen krijgen. Er kan al heel wat voorbereidend werk plaatsvinden zoals het aanvragen van attesten en documenten, beschrijven van het pand, pandgegevens verzamelen, … Op die manier verlies je geen kostbare tijd en zal je woning na de corona maatregelen meteen in de verkoop kunnen gaan! 

Ben je bezorgd dat je woning verkocht zal raken, maar je niet meteen een nieuwe woning zal kunnen aankopen? Er zijn clausules die in de verkoopakte kunnen worden opgenomen waardoor je langer in je verkochte woning kan blijven wonen. Op die manier krijg je genoeg tijd om je nieuwe droomwoning te vinden. Heb je hierover vragen? Twijfel dan niet om ons te contacteren. We helpen je graag verder!

Gaat mijn woning zijn waarde behouden na de crisis?

In de periode tussen 1 januari en 17 maart heeft de woningverkoop in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar een daling gekend van 3,3% in Vlaanderen. Rekening houdende met de schrapping van de woonbonus vanaf 1 januari 2019 was deze lichte daling wel voorzien. De lage rente blijft nog steeds een grote troef die een positieve invloed heeft op het aantal vastgoedtransacties. 

Sinds 18 maart (het begin van de verstrengde coronamaatregelen) is het aantal transacties op de woningmarkt drastisch gedaald. In de week van 23 maart was er een daling van 39,9% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

Volgens de studiedienst van KBC zal er dit jaar een prijsdaling van 3% plaatsvinden. Voor volgend jaar wordt dit percentage op 2% geschat. Aangezien het verloop van de corona situatie nog erg onduidelijk is, is het uiteraard erg moeilijk te voorspellen wat de exacte impact van de crisis zal zijn op de vastgoedprijzen.

TIP: Oximo kan je helpen het verlies in waarde van je woning te beperken. Als makelaar zorgen ze voor een snelle en efficiënte verkoop voor slechts 1% commissie. Dankzij doorgedreven prijsonderhandelingen zorgen ze er voor dat je woning aan een zo hoog mogelijke prijs verkocht wordt. Neem contact op met Oximo en ontdek wat je woning waard is.

Kan ik nog verhuizen?

Een verhuis wordt gezien als een essentiële verplaatsing. Je zal je echter wel aan een aantal regels moeten houden om alles veilig te laten verlopen. Er zijn twee opties: ofwel verhuis je zelf, ofwel schakel je een verhuisfirma in.

Indien je ervoor kiest om een verhuisfirma in te schakelen, zal je meer moeten betalen dan gewoonlijk. Om de veiligheid van hun personeel te kunnen garanderen zijn heel wat verhuisfirma’s zijn gesloten. Zij die blijven werken, vragen vaak een risicopremie die hoog kan oplopen. 

Kies je er voor om de verhuis toch zelf te regelen? Dan zijn er eveneens een aantal maatregelen waaraan je je zal moeten houden. Het spreekt voor zich dat het verboden is om al je vrienden op te trommelen om je te assisteren. Het is echter wel toegestaan om de hulp in te schakelen van één extra persoon. Wij raden aan om een handige harry binnen jouw vriendenkring uit te kiezen!

Tip

Klaar om samen je huis te verkopen?

Lees onze 10 stappen naar een succesvolle verkoop!

Gerelateerde artikels

Hoeveel kost een makelaar?

Je huis verkopen met een makelaar? Hoeveel kost het en hoeveel commissie betaal je daarvoor aan de vastgoedmakelaar?
Lees meer

Wil je een woning met erfdienstbaarheid kopen of verkopen?

Een woning verkopen met erfdienstbaarheid kan vaak intimiderend klinken. Wat is dat eigenlijk, erfdienstbaarheid? Welke soorten bestaan er allemaal? En heeft de erfdienstbaarheid dan ook invloed op de verkoop?
Lees meer

Wil je je sociale woning verkopen?

Een sociale woning is voor velen een kans op stabiliteit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je situatie nooit kan veranderen. Sommigen krijgen de opportuniteit om ver van huis te werken, bij anderen wordt het gezin dan weer wat te groot.
Lees meer

Verkoop je je nieuwbouwwoning?

Een nieuwbouwwoning verkopen is een uitzonderlijke situatie. Bijna niemand verwacht immers om zo snel na de aankoop of bouw van een huis dat huis weer te moeten verkopen. 
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij