Een tweede verblijf in het buitenland blijft populair


Belgen blijven warm lopen voor een investering in buitenlands vastgoed. Daar is de cocktail van scherpe prijzen, fiscale voordelen en zonzekere locaties niet vreemd aan.


De Belg investeert graag in baksteen, ook in het buitenland. Vooral Spanje is populair. De verkoop van Spaans vastgoed aan Belgen is op jaarbasis met 20 procent gestegen. Volgens de kwartaalstatistieken van de Spaanse notarissen tekenen de Belgen voor 6 procent van de verkoop van onroerende goederen aan buitenlanders. Dat is bijna evenveel als de Duitsers, maar nog altijd een hoop minder dan de Britten (16,7%) en de Fransen (10,5%).


Niet alleen het mooie weer, ook de aantrekkelijk prijzen doen Belgische kopers kiezen voor een tweede verblijf in Spanje. Voor 75.000 euro koop je er al een appartement met twee slaapkamers. Maar volgens Olivier Vercruysse, van het makelaarskantoor Secundo Immo in Namen stijgen de prijzen snel: "De prijzen in Spanje stijgen gemiddeld met 1,5 procent op jaarbasis, maar in de kustzones loopt dat op tot 10 procent. Sommigen hebben dan ook al spijt dat ze een jaar gewacht hebben."


Bij Secundo Immo schatten ze het bedrag dat wordt geïnvesteerd in de aankoop van een tweede verblijf op 100.000 tot 250.000 euro. De gemiddelde prijs per vierkante meter draait rond 1547 euro. "Dat prijsniveau trekt een breed en gevarieerd publiek aan", merkt Steven Theunis van makelaar HIP Estates op. "We verkopen onder meer aan veertigers. Tweeverdieners die hun woning in België al afbetaald hebben."


Fiscale troeven

Het lijkt erop dat de Côte d'Opale voor veel Belgen de nieuwe favoriete stek aan de Noordzee is geworden. Ze gaan er op zoek naar een prijs-kwaliteitverhouding die ze niet meer vinden tussen De Panne en Het Zoute.


Ook de projectontwikkelaars hebben begrepen dat de Belgen de Noord-Franse kust weten te appreciëren. In Wimereux ontwikkelt de Gentse promotor Vanhaerents op La Point aux Oies een luxewooncomplex met appartementen met terras en met zicht op zee en het golfterrein. Iets verderop, in Equihen-Plage, ontwikkelt zijn concurrent Holiday Suites (Jochen Debucquoy, Oostende) het wooncomplex Le Domaine Sauvage. Op La Touques (Deauville) tracht Pierre & Vacances Belgische investeerders en vakantiegangers te lokken met een nieuwe vijfsterrenresidentie inclusief jachthaven.


Telkens hanteren ze hetzelfde verkoopargument: een appartement met zicht op zee en op twee uur afstand van Brussel voor minder dan 200.000 euro, alles inbegrepen. Dan spreken we nog niet van het fiscale voordeel van het Plan Littoral, waarmee de Franse regering het verouderende en achterhaalde toeristische aanbod wil opkrikken.


Frankrijk is overigens niet het enige land dat fiscale troeven uitspeelt. Naast de bekende belastingparadijzen, zoals Florida of de historische Britse kolonies, hengelen sinds kort ook andere landen, zoals Portugal, Marokko en Mauritius, naar investeringen van de relatief bemiddelde Belgische medioren.


Bron:

Trends

Gerelateerde artikels

Een huis kopen in het buitenland: alles wat je moet weten

Wil je een huis kopen in het buitenland, maar weet je niet zeker wat de financiële gevolgen zijn? Alles over jouw tweede verblijf
Lees meer

Welke belasting betaal je op een tweede verblijf?

Een tweede verblijf aan de kust of in de Ardennen? Dit betaal je aan tweede verblijf belasting in België
Lees meer

Zo kan je jullie tweede verblijf ‘inkopen’ bij een echtscheiding

Je bent samen met je echtgenoot eigenaar van een investeringspand dat jullie verhuren. Hoe kan je, als het tot een echtscheiding zou komen, er voor zorgen dat je dit pand kan ‘inkopen’?
Lees meer

Vlamingen willen allemaal hetzelfde vastgoed aan de kust kopen  

De vastgoedmarkt aan onze kust doet het de jongste tijd bijzonder goed. Het aantal verkopen steeg er in één jaar tijd met liefst een vijfde. Maar wat pas écht opvalt? De Vlaming is bijzonder voorspelbaar als het gaat om de aankoop van zijn stulpje aan de zee. Meer nog: soms lijkt het alsof we allemaal naar hetzelfde “ideale” tweede verblijf aan onze kust op zoek zijn. Dit zijn de drie grootste klassiekers.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons