Een geen-groene-vingers tuin

Artikels over tuinen laten vaak alleen maar prachtige borders zien waar veel werk in kruipt. Maar liefhebbers van groen die geen groene vingers hebben, hoeven niet te wanhopen. Tuinarchitect Luk Dirkx geeft een paar handige tips voor mensen met een tuin maar zonder tuinkriebels.

We worden overspoeld met massa’s tuinboeken en magazines, die je de prachtigste tuinen en sfeerbeelden voorschotelen. Vol met tips voor onderhoud en hebbedingetjes. Heel mooi, als je houd van tuinen, van hun architectuur en de planten, en van tuinieren. Maar wat als dat niet zo is? Wat met al die mensen, die totaal geen groene vingers hebben, en die toch wonen in een huis met behoorlijk wat grond erbij? Het is heel lang zo geweest dat je dan maar wat coniferen kocht voor rondom, enkele boompjes voor middenin en wat bloeiend spul voor aan de kant. De tuincentra hebben jaren lang goede zaken gedaan met deze klanten. Maar het kan ook anders. Het is niet zo dat iemand zonder groene vingers geen schoonheid weet te appreciëren. Vaak verre van. Het is voor deze mensen alleen verdomd moeilijk om zo tot een bevredigend tuinresultaat te komen. Maar het kan.

Neem je tijd
Laat je niet zomaar de mooiste planten aanpraten door een bevriende tuinliefhebber. Want dan moet je misschien leven met een tuin die mooi is in de ogen van die tuinliefhebber maar daarom niet in jouw ogen. Weet dat geen groene vingers hebben, geen belet hoeft te zijn voor het krijgen van een mooie tuin. Want wat de ene mooi vindt, is voor de andere helemaal niet zo prachtig. Uiteindelijk is het even moeilijk een tuin te creëren voor iemand met als voor iemand zonder de gedoodverfde groene vingers.

In beide gevallen is het belangrijk om jezelf vooraf voldoende vragen te stellen, over alles wat er nodig is om van jouw tuin een goede tuin te maken. Iedere tuinontwerper die serieus met z’n ding bezig is zal gebruik maken van een lange vragenlijst, die je uiteindelijk brengt naar de tuin die jouw op het lijf geschreven staat. Deze eerste stap naar een tuinontwerp is de belangrijkste. Neem hiervoor je tijd, de kans is dan zeer klein dat het eindresultaat je niet zal bevallen.

Genieten
Heb je echt geen zin of tijd om veel in de tuin te werken, maak dan gebruik van volgende tips:
- Grote groepen van dezelfde planten zorgen voor minder onderhoud.
- Ook grote terrassen zorgen voor meer vrije tijd (lees minder onderhoud) en dragen, mits goed ontworpen, zeker bij tot een hogere gezelligheidsgraad.
- Wel graag met de grasmachine en de heggenschaar aan de slag? Dan is voor jou een tuin met enkel gras, wat hagen en bomen een goede oplossing. En deze oplossing hoeft zeker niet saai te zijn. De mogelijkheden zijn echt onbegrensd. 

Natuurlijk, wat voor de een veel werk betekent, is voor de ander ‘peanuts’. Maar één graadmeter kan je voor iedereen hanteren: als je in je tuin komt, moet je er in de eerste plaats van kunnen genieten. Je mag zeker niet het gevoel krijgen van ‘daar ligt weer een boel werk’.

Kunnen relaxen, met een goed glas, een goed gesprek of een goed boek. Genieten van je buitengroen, actief of mijmerend… Dat zijn toch ook belangrijke normen waaraan een tuin moet voldoen.

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons