Ecologisch verwarmen: 3 opties op een rij

De koudere maanden komen er aan en dat wil zeggen dat onze verwarming weer vaker aan moet. Gelukkig bestaan er heel wat installaties om je huis op een ecologische manier te verwarmen.

Ecologisch verwarmen kan op verschillende manieren, waarbij de impact op het milieu uiteraard liefst zo laag mogelijk wordt gehouden. Maar dat is lang niet het enige voordeel: zo zijn de ecologische oplossingen vaak ook voordeliger dan verwarmen met fossiele brandstoffen en kun je genieten van een aantal premies van de overheid.

Wij zetten alvast 3 opties op een rij…

1. De Pelletkachel
Als je huidige centrale verwarming aan vervanging toe is, kun je misschien wel een pelletkachel overwegen. Pellets is een brandstof op basis van hout en is CO2-neutraal waardoor het een erg milieuvriendelijke en ecologische manier van verwarmen is.

Pellets worden meestal gemaakt van het afval van houtzagerijen, er moeten dus geen bomen sneuvelen voor deze manier van verwarmen. Een pelletkachel kan bovendien zowel gebruikt worden als hoofdverwarming of als bijverwarming van je huis.

Pelletkachels zijn in verschillende uitvoeringen en kleuren te verkrijgen en passen in elke soort woning. Je kiest je kachel dus perfect op maat van je behoeften. Daarnaast kun je de kachels vaak ook via afstandsbediening of met je smartphone bedienen waardoor je je woning op de perfecte temperatuur kunt houden.

2. De warmtepomp
Een warmtepomp is net zoals de pelletkachel een erg duurzame manier om je woning te verwarmen. Dit komt omdat een warmtepomp warmte uit de omgeving (de buitenlucht, grondwater of de bodem) gebruikt om je woning te verwarmen en je sanitair van warm water te voorzien.

Hiervoor heeft de pomp slecht een hele kleine hoeveelheid energie nodig waardoor je verbruik sterk zal dalen. De pomp kan 65 tot 80% van haar energie gewoon winnen uit de omgeving, de rest haalt ze van het energienet.

Ook de CO2-uitstoot van dit systeem is veel lager dan bij een klassieke verwarming. Koppel je een warmtepomp dan ook nog eens aan je zonnepanelen dan ben je 100% ecologisch je huis aan het verwarmen.

3. De zonneboiler
Naast het gebruik van zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit zijn er ook zonneboilers op de markt die je woning van warm water kunnen voorzien. Hierdoor kun je op jaarbasis tot 60% energie besparen op je warm water voor in de badkamer en de keuken. Bovendien zijn dit type boilers ook erg milieuvriendelijk en hebben ze een lage CO2-uitstoot.

Een zonneboiler bestaat uit twee belangrijke onderdelen namelijk: het opslagvat en de thermische zonnecollectoren die op het dak worden geïnstalleerd. De zonnecollectoren zetten zonlicht om in warmte, deze warmte wordt vervolgens opgeslagen in het vat en kan later gebruikt worden om je leidingwater te verwarmen. Een lekker warm bad nemen in de winter was nog nooit zo ecologisch!

Bovendien geven een aantal gemeenten en provincies een premie voor de installatie van een zonneboiler waardoor deze optie nog beter is voor je portefeuille, vergeet dit dus zeker niet even te checken.

Bron:
Hebbes.be

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons