Dit moet je weten over accentmuren

Met de lente in huis en de zomer op komst is het nu de ideale periode om je muren onder handen te nemen. En waarom eens niet werken met een accentmuur? Het hoeft immers niet altijd eenheidsworst te zijn! Wij geven je alvast enkele tips mee.

Hoe bepaal je je accentmuur?

Bij het bepalen welke muur je een ander kleurtje geeft, kan je het best rekening houden met: 

De lichtinval

Wil je een donkere accentkleur, kies dan voor een muur die door ramen van veel lichtinval geniet. Muren waar weinig licht op valt, zullen sowieso al donkerder lijken. Je kan ook perfect eerst de kleur testen met een verfstaal op een kleine oppervlakte. 

De grootte van de ruimte

Een accent op de achtergrond brengt deze muur dichter naar je toe waardoor de ruimte kleiner lijkt. Een accent op de zijmuur verlengt de ruimte, maar twee tegenover mekaar laten de ruimte dan weer kleiner ogen. Ook als je het plafond een donker accent zou geven, verkleint dit de ruimte. 

Inrichting

Uiteraard speelt de inrichting van je ruimte mee bij je keuze. Een accentmuur eist immers de aandacht op, dus kies de muur zorgvuldig. Als je de nadruk wil leggen op een ander element dan de muur, dan kies je beter voor een andere muur als accentmuur. Zo plaats je de televisie bijvoorbeeld het best tegen een rustige achtergrond. 

Kleuren kiezen

Je muur uitkiezen is de eerste stap, de juiste kleur kiezen een logische tweede. De keuze van de kleur hangt samen met je interieur maar met de volgende tips kan je altijd rekening houden: 

Oppervlakte van de accentmuur

Voor een kleine oppervlakte kan je met een opvallende accentmuur werken, bij een grotere oppervlakte valt dit af te raden. 

Lichtinval

Ook hier speelt de lichtinval een belangrijke rol. Donkere ruimtes vragen om lichtere kleuren en in lichte ruimtes kan je gerust wat met donkere tinten spelen. 

Glanzend

Hou er rekening mee dat als je voor een glanzende verf opteert, dit meer de aandacht opslorpt dan een mat exemplaar. Met een satijnglans kies je voor de middenweg. 

Textuur

Ook een mooie print en/of textuur zijn mogelijk. 

Alternatief: color blocking

Wil je nog een stapje verder gaan dan een accentmuur, dan kan je je aan color blocking wagen. Bij color blocking kies je niet voor één basiskleur met een accent; je gaat voor felle kleuren in blokken en combineert die met mekaar. 

Over de kleuren dient nagedacht te worden en ze dienen een mooi samenhangend geheel te vormen. Je kan het best werken met de kleurencirkel. Kleuren die naast mekaar liggen, kleuren die een x vormen of complementaire kleuren, het kan allemaal. 

Bron:
Immovlan

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons