Dit kan de koper doen als de verkoper zich bedenkt

Het gebeurt wel eens dat de verkoper - nadat hij al een onderhandse verkoopovereenkomst ondertekende - zich ‘bedenkt’. Misschien wil hij zijn huis of appartement namelijk uiteindelijk toch zelf houden of hij kreeg mogelijks een hoger bod. Kan dat wel?

De compromis telt

De onderhandse verkoopovereenkomst (compromis) is
 niet zomaar iets vrijblijvends. Door deze te tekenen komt in principe de verkoopovereenkomst tot stand. Een verkoop komt namelijk in de regel tot stand zodra de partijen het eens zijn over het verkochte goed en de prijs. De verkoper kan zich dan ook nadien niet zomaar meer bedenken. Hij moet dan ook meewerken aan het verlijden van de notariële akte. Doet hij dat niet dan kan de koper hem aanmanen. Helpt ook dat niet dan bestaan er een aantal mogelijke actiemiddelen.

Gedwongen verlijden van de akte

De koper kan veelal naar de rechtbank stappen om de verkoper te 
dwingen aan hem te verkopen. Hij kan in die procedure ook een schadevergoeding vragen voor de schade die hij lijdt ten gevolge van het niet doorgaan van de verkoop. Neem voor zo’n procedure een advocaat onder de arm.

Ontbinding en vergoeding

De koper kan ook de 
ontbinding van de verkoop nastreven waarbij hij een schadevergoeding vraagt van de verkoper. 

Hou er rekening mee dat er in de compromis wel eens bepalingen staan over de schadevergoeding die de verkoper verschuldigd is als de koop toch niet doorgaat. Vaak wordt die vastgesteld op 10 % van de koopprijs.

Bron
Oximo
Tip

Klaar om samen je huis te verkopen?

Lees onze 10 stappen naar een succesvolle verkoop!

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?
Lees meer

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons