Dit kan de koper doen als de verkoper zich bedenkt

Het gebeurt wel eens dat de verkoper - nadat hij al een onderhandse verkoopovereenkomst ondertekende - zich ‘bedenkt’. Misschien wil hij zijn huis of appartement namelijk uiteindelijk toch zelf houden of hij kreeg mogelijks een hoger bod. Kan dat wel?

De compromis telt

De onderhandse verkoopovereenkomst (compromis) is
 niet zomaar iets vrijblijvends. Door deze te tekenen komt in principe de verkoopovereenkomst tot stand. Een verkoop komt namelijk in de regel tot stand zodra de partijen het eens zijn over het verkochte goed en de prijs. De verkoper kan zich dan ook nadien niet zomaar meer bedenken. Hij moet dan ook meewerken aan het verlijden van de notariële akte. Doet hij dat niet dan kan de koper hem aanmanen. Helpt ook dat niet dan bestaan er een aantal mogelijke actiemiddelen.

Gedwongen verlijden van de akte

De koper kan veelal naar de rechtbank stappen om de verkoper te 
dwingen aan hem te verkopen. Hij kan in die procedure ook een schadevergoeding vragen voor de schade die hij lijdt ten gevolge van het niet doorgaan van de verkoop. Neem voor zo’n procedure een advocaat onder de arm.

Ontbinding en vergoeding

De koper kan ook de 
ontbinding van de verkoop nastreven waarbij hij een schadevergoeding vraagt van de verkoper. 

Hou er rekening mee dat er in de compromis wel eens bepalingen staan over de schadevergoeding die de verkoper verschuldigd is als de koop toch niet doorgaat. Vaak wordt die vastgesteld op 10 % van de koopprijs.

Bron
Oximo
Tip

Klaar om samen je huis te verkopen?

Lees onze 10 stappen naar een succesvolle verkoop!

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons