De voor- en nadelen van een gashaard

Wil je graag een kachel of haard in de woonkamer, maar weet je nog niet goed wat te kiezen? We zetten je in dit artikel graag de voor- en nadelen van een gashaard op een rijtje.

Voordelen
- Een gaskachel of gashaard heeft relatief weinig onderhoud nodig. Een keer per jaar een grondige poetsbeurt waarmee je de binnenzijde stofvrij maakt, volstaat.
- Je hebt geen last van assen of ander afval.
- Een recente gashaard geeft een realistische sfeer, vergelijkbaar met het vlammenbeeld van een houthaard.
- Een gashaard is aangesloten op de gasleiding waardoor er altijd voldoende brandstof aanwezig is. Dat betekent geen gezeul zoals bij een houthaard of pelletkachel.
- Een gashaard is erg gebruiksvriendelijk. In de meeste gevallen wordt hij geleverd met een afstandsbediening zodat je de haard vanuit je luie zetel kunt in- en uitschakelen.
- Moderne gashaarden hebben een hoog rendement en zijn daardoor minder belastend voor het milieu dan oudere modellen.
- Of je nu een modern, klassiek of eigentijds interieur hebt, een open haard kan in verschillende stijlen ontworpen worden. 

Nadelen
- Eén van de grootste struikelblokken is dat er een gasleiding in huis moet liggen. Als die er (nog) niet is, kun je maar beter een andere haard overwegen, want dan zal het prijskaartje erg hoog oplopen.
- Een gashaard mag dan wel een hoog rendement hebben, hij geeft altijd minder warmte af dan een houtkachel.
- Een gashaard heeft een waakvlammetje dat dag en nacht brandt. Dat geeft niet iedereen een prettig gevoel.
- Er zijn verschillende prijsklassen, maar in het algemeen is een gashaard een stuk duurder dan een houthaard of pelletkachel. Voor een moderne gashaard met een op maat gemaakt wandmeubel loopt de rekening al snel richting 8.000 euro en meer.
- Houd in het achterhoofd dat je een doorvoer nodig hebt door het dak of de buitengevel. 

Bron:
Hebbes.be

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons