De voor- en nadelen van een gashaard

Wil je graag een kachel of haard in de woonkamer, maar weet je nog niet goed wat te kiezen? We zetten je in dit artikel graag de voor- en nadelen van een gashaard op een rijtje.

Voordelen
- Een gaskachel of gashaard heeft relatief weinig onderhoud nodig. Een keer per jaar een grondige poetsbeurt waarmee je de binnenzijde stofvrij maakt, volstaat.
- Je hebt geen last van assen of ander afval.
- Een recente gashaard geeft een realistische sfeer, vergelijkbaar met het vlammenbeeld van een houthaard.
- Een gashaard is aangesloten op de gasleiding waardoor er altijd voldoende brandstof aanwezig is. Dat betekent geen gezeul zoals bij een houthaard of pelletkachel.
- Een gashaard is erg gebruiksvriendelijk. In de meeste gevallen wordt hij geleverd met een afstandsbediening zodat je de haard vanuit je luie zetel kunt in- en uitschakelen.
- Moderne gashaarden hebben een hoog rendement en zijn daardoor minder belastend voor het milieu dan oudere modellen.
- Of je nu een modern, klassiek of eigentijds interieur hebt, een open haard kan in verschillende stijlen ontworpen worden. 

Nadelen
- Eén van de grootste struikelblokken is dat er een gasleiding in huis moet liggen. Als die er (nog) niet is, kun je maar beter een andere haard overwegen, want dan zal het prijskaartje erg hoog oplopen.
- Een gashaard mag dan wel een hoog rendement hebben, hij geeft altijd minder warmte af dan een houtkachel.
- Een gashaard heeft een waakvlammetje dat dag en nacht brandt. Dat geeft niet iedereen een prettig gevoel.
- Er zijn verschillende prijsklassen, maar in het algemeen is een gashaard een stuk duurder dan een houthaard of pelletkachel. Voor een moderne gashaard met een op maat gemaakt wandmeubel loopt de rekening al snel richting 8.000 euro en meer.
- Houd in het achterhoofd dat je een doorvoer nodig hebt door het dak of de buitengevel. 

Bron:
Hebbes.be

Gerelateerde artikels

Je huis verkopen of verhuren: wat is de beste optie?

Je huis verkopen of verhuren. Twijfel je over verschillende opties? Ontdek hier alle voor- en nadelen
Lees meer

Zo kan je je inkopen in het huis van je partner

Samenwonen wanneer één van de partners al een huis heeft? Zo kan je je inkopen in het huis van je partner en mede eigenaar worden.
Lees meer

Wat is een kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend?

Bij de aankoop van een eigendom hou je er best rekening mee dat je jaarlijks kadastraal inkomen moet betalen. Maar wat is kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend? Welke factoren bepalen het exacte bedrag? Heeft het invloed op mijn personenbelasting? Heeft het een impact op de huurprijs van mijn eigendom? 
Lees meer

Hoe asbest verwijderen? Onze experten geven tips

Is het verplicht om asbest te laten verwijderen of mag ik dit zelf doen? Alles wat je moet weten over asbest verwijderen!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons