De verkoop van een spookhuis

Miguel Berger, een vastgoedmakelaar uit de Verenigde Staten, kreeg een klant over de vloer die zijn huis wilde verkopen. Klein detail: het huis die de klant wenste te verkopen, was een spookhuis. Volgens de bewoner waren er immers geesten aanwezig in het huis die verdreven moesten worden vooraleer het huis verkocht werd. Wat als je een huis wil verkopen waar geesten wonen?

Koperen draden rond het bed
Berger vertelt dat hij in opdracht van een klant een spookhuis moest verkopen. De bewoner van het huis sliep met koperen draden rond het bed om de geesten op afstand te houden. Vooraleer het huis te koop aangeboden werd, wilde de bewoner een uitdrijving organiseren om de geesten te verdrijven. Als gedreven vastgoedmakelaar ging Berger in op de eisen van de klant en nadien werd het huis verkocht. Tot nog toe zijn er geen klachten van de nieuwe eigenaars.

Wat zijn de regels als je een spookhuis verkoopt?
In de Verenigde Staten gelden in elke staat andere regels met betrekking tot de verkoop van een spookhuis. In New York moet de verkoper bijvoorbeeld niets vermelden over eventuele geesten in huis. In Massachusetts moet de verkoper enkel meedelen of het huis een ‘psychologische impact’ heeft. In Virginia moet je enkel emotionele gebreken vermelden die je kan zien. Er moet dan al bloed op de muren te zien zijn; als hierover geschilderd werd, hoef je daarover niets te zeggen aan de toekomstige koper.

Als de potentiële koper specifieke vragen stelt over de geschiedenis van het huis, zijn de wetten strikter. Als een koper vraagt wat er precies gebeurd is, moeten verkopers de waarheid vertellen over mogelijke geesten of paranormale activiteit.

Meestal daalt de waarde van huizen die de stempel van spookhuis hebben gekregen. Niet iedereen is echter bang van geesten. Sommige mensen die geloven in het bovennatuurlijke hebben veel interesse voor dit soort spookhuizen.

Belgische spookhuizen
In België gelden er minder strikte wetten omtrent het verkopen van spookhuizen. Toch vind je ook in ons land enkele opvallende huizen waarin mogelijk geesten wonen. Zo was een ruïne van het huis Selzate in Sas van Gent een bekend spookhuis, maar dit werd afgebroken op 18 maart 2011. Ook het Baggaarthof van Klein-Sinaai werd afgebroken in 1943 omdat men dacht dat het hier spookte. In de volksmond werd dit het Spookhof of Verdoemde Hoeve genoemd. Waar je wel vandaag nog terecht kan als je lekker wil griezelen, is in het kasteel van Ooidonk in Sint-Maria-Leerne en in het Geeraard de Duivelsteen in Gent. 

Gerelateerde artikels

Je huis verkopen of verhuren: wat is de beste optie?

Je huis verkopen of verhuren. Twijfel je over verschillende opties? Ontdek hier alle voor- en nadelen
Lees meer

Zo kan je je inkopen in het huis van je partner

Samenwonen wanneer één van de partners al een huis heeft? Zo kan je je inkopen in het huis van je partner en mede eigenaar worden.
Lees meer

Wat is een kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend?

Bij de aankoop van een eigendom hou je er best rekening mee dat je jaarlijks kadastraal inkomen moet betalen. Maar wat is kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend? Welke factoren bepalen het exacte bedrag? Heeft het invloed op mijn personenbelasting? Heeft het een impact op de huurprijs van mijn eigendom? 
Lees meer

Hoe asbest verwijderen? Onze experten geven tips

Is het verplicht om asbest te laten verwijderen of mag ik dit zelf doen? Alles wat je moet weten over asbest verwijderen!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons