Tijd om je dakgoot te reinigen! Zo ga je te werk...

Nu het mooie weer voorbij is en de bladeren weer massaal van de bomen vallen, is het weer tijd de dakgoot schoon te maken. Wij geven je alvast mee hoe je dit het beste aanpakt!
Wacht niet te lang met het reinigen van je dakgoot.

Als je dakgoot verstopt is kunnen je gevel, kozijnen en zelfs je kelder serieus wat (water)schade oplopen. Het zijn trouwens niet alleen bladeren die je dakgoot bevuilen, ook opwaaiend plastic en ander materiaal kan voor de nodige problemen zorgen. Ga daarom tijdig aan de slag, zo voorkom je verder onheil.

Een minimum van 2 keer per jaar schoonmaken is geen overbodige luxe en als er veel bomen staan, kan een keertje extra geen kwaad.   

Hoe maak je veilig je dakgoot schoon?

Om veilig met een ladder aan de slag te gaan zorg je ervoor dat:
De heupen zich altijd tussen de zijkanten van de ladder bevinden, je de 2 bovenste treden niet gebruikt en je niet te fel naar de zijkanten leunt.

Voorkomen is beter dan genezen!

Beschik je over een plat dak, dan is het vaak makkelijker vanaf het dak te werken.   

Draag een stevig paar handschoenen, want in een dakgoot kan zich best wel wat scherp materiaal ophopen en blijf ver genoeg van de dakrand. Ook een veiligheidsbril en stofmasker zijn geen overbodige luxe. Vertrouw je het zaakje niet of is je dak meer dan 2 verdiepingen hoog, overweeg dan een professional in te schakelen.  

Het schoonmaken zelf pak je als volgt aan:

Schep met een tuinschep het losse materiaal uit de dakgoot. Dit lukt het best wanneer het afval enigszins nat is. Eventueel kan je het zelf wat bevochtigen met een tuinslang.    
Spoel de goot door met de tuinslang als je het afval verwijderd hebt. Voor hardnekkig vuil kan je een schuurspons gebruiken.   

De regenpijp aanpakken

Als er een verstopping in de regenpijp zit, moet je deze apart aanpakken. Neem een lang stuk ijzerdraad, maak er een haak aan en probeer van bovenaf het vuil naar boven te trekken.

Lukt dit niet, dan kan je proberen de prop vuil naar beneden te drukken. Als beide geen oplossing bieden kan een hogedrukreiniger met ontstop-knop misschien redding brengen.

Geen geluk? Dan zit er niets anders op dan de regenpijp te demonteren en stuk voor stuk schoon te maken. 

Gerelateerde artikels

Je huis verkopen of verhuren: wat is de beste optie?

Je huis verkopen of verhuren. Twijfel je over verschillende opties? Ontdek hier alle voor- en nadelen
Lees meer

Zo kan je je inkopen in het huis van je partner

Samenwonen wanneer één van de partners al een huis heeft? Zo kan je je inkopen in het huis van je partner en mede eigenaar worden.
Lees meer

Wat is een kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend?

Bij de aankoop van een eigendom hou je er best rekening mee dat je jaarlijks kadastraal inkomen moet betalen. Maar wat is kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend? Welke factoren bepalen het exacte bedrag? Heeft het invloed op mijn personenbelasting? Heeft het een impact op de huurprijs van mijn eigendom? 
Lees meer

Hoe asbest verwijderen? Onze experten geven tips

Is het verplicht om asbest te laten verwijderen of mag ik dit zelf doen? Alles wat je moet weten over asbest verwijderen!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons