Ben je verplicht om te verkopen als de vraagprijs geboden wordt?

De vraagprijs weigeren

Laten we meteen duidelijkheid scheppen: je bent niet verplicht om je huis of appartement te verkopen als een kandidaat-koper je de vraagprijs biedt. In de rechtspraak wordt het afficheren van de vraagprijs beschouwd als een uitnodiging tot onderhandelen, maar verplicht het je niet om je woning effectief aan die prijs te verkopen.


Een tegenbod doen

Na het weigeren van de vraagprijs starten de onderhandelingen tussen verkoper en koper. Als je als verkoper tijdens deze onderhandelingen een tegenbod doet en de koper is bereid om dat te bieden, dan is er wel geen weg meer terug. Met andere woorden: een tegenbod dat aanvaard wordt, is bindend en verplicht je wel te verkopen.


De verkoper beslist

Kandidaat-kopers gaan er vaak van uit dat als ze de vraagprijs bieden, ze de nieuwe eigenaar van het huis of het appartement worden.  Dit is onterecht en hoewel het voor een koper frustrerend kan zijn, is het steeds de verkoper die beslist of hij de geboden vraagprijs aanvaardt of niet.

Bron
Immoweb

Gerelateerde artikels

Huis verkopen met Oximo: stappenplan

Wil je je huis verkopen? Ontdek in dit stappenplan van Oximo hoe dit precies verloopt. Zo ben jij perfect voorbereid op het verkoopproces!
Lees meer

Je huis verkopen na scheiding: hoe werkt dat?

Je kan je huis verkopen, je partner uitkopen of de woning houden in onverdeeldheid. Weeg de verschillende opties af en maak de juiste keuze.
Lees meer

Deze kosten betaal je bij de verkoop van een huis

Je huis verkopen brengt een aantal vaste kosten met zich mee. Denk maar attesten, notariskosten en de prijs van een online advertentie
Lees meer

Je huis verkopen via notaris of makelaar? Dit moet je weten

Twijfel je of je jouw huis wil verkopen via de notaris of via een makelaar? Ontdek hier alle verschillen en details!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij