Belgen kopen massaal huizen in Spanje

De Belgen kopen steeds meer woningen in Spanje. In het tweede kwartaal waren er dat 1.072, waarvan 812 aankopen als tweede verblijf. In verhouding tot het aantal inwoners doet geen enkel land beter.

Door de zware economische crisis en de gigantische overcapaciteit aan vastgoed zijn de prijzen van woningen in Spanje sterk gedaald: sinds 2007 met gemiddeld 37 procent. In september werd nog een krimp van 12 procent op jaarbasis genoteerd. In Murcia, aan de Costa Blanca, werden woningen zelfs 17 procent goedkoper in een jaar tijd.

Ook de markt van de tweede verblijven was totaal ingestort door de financiële crisis. De Britten, die in 2007 nog goed waren voor liefst 40 procent van de buitenlandse aankopen, liepen door de crisis in eigen land heel wat minder warm voor de Spaanse huizenmarkt.

Nu de financiële crisis steeds minder Europeanen zorgen baart en de vastgoedprijzen op de Spaanse markt lijken uit te bodemen, keren de buitenlandse kopers terug. In het tweede kwartaal van dit jaar werden 14.500 woningen aan buitenlanders verkocht. Dat zijn er 22 procent meer dan een jaar eerder. De Britten, nog goed voor 15 procent van alle aankopen, worden steeds meer verdrongen door Fransen (10,7%), Russen (8,7%), Duitsers (7,6%) en Belgen (7,5%).

De opmars van de Belgen is al enige tijd aan de gang. In 2007 waren ze amper goed voor 2 procent van alle buitenlandse aankopen in Spanje. Vandaag is België in verhouding tot de bevolking (11 miljoen inwoners) de koploper.

De Belgen kopen vooral tweede verblijven aan de Costa Blanca Noord (Alicante, Altea, Calpe), de Costa Blanca Zuid en de Costa del Sol (Malaga, Marbella).

Er waren 78 procent meer Belgische kopers in het tweede kwartaal van 2013 dan in dezelfde periode een jaar eerder. Die opmars vanaf 2012 valt samen met de tegenvallende verkoop van appartementen aan de Belgische kust. Makelaars wijzen de hogere belastingen op de tweede verblijven met de vinger. Vier van de tien kustgemeenten hebben de belastingen op de tweede verblijven vorig jaar verhoogd. In Oostende ging die belasting zelfs van 600 euro naar 1.000 euro. De Belg vreest bovendien dat vastgoed in eigen land na de verkiezingen van mei 2014 zal worden aangepakt.

Volgens het Brugse bureau WES hadden 350.000 Belgen (7,3 procent) in 2012 een tweede verblijf, waarvan er zich zo’n 85.000 aan de Belgische kust bevinden. Sinds 2000 is het aandeel van de tweede verblijven in eigen land gedaald van 69 procent naar 60 procent. Het aantal tweede verblijven van Belgen in het buitenland steeg in die periode van 95.000 naar 140.000.

Frankrijk voert nog steeds de rangschikking aan met een stijging in twaalf jaar tijd van 30.000 naar 50.000 woningen. Spanje staat op de tweede plaats, maar was de jongste jaren uit de gratie van de Belgen gevallen. Griekenland en vooral Turkije zaten tot voor kort in de lift, maar de fors gedaalde Spaanse vastgoedprijzen en de grotere politieke onzekerheid in Griekenland en Turkije geven Spanje een nieuw elan.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Een huis kopen in het buitenland: alles wat je moet weten

Wil je een huis kopen in het buitenland, maar weet je niet zeker wat de financiële gevolgen zijn? Alles over jouw tweede verblijf
Lees meer

Welke belasting betaal je op een tweede verblijf?

Een tweede verblijf aan de kust of in de Ardennen? Dit betaal je aan tweede verblijf belasting in België
Lees meer

Zo kan je jullie tweede verblijf ‘inkopen’ bij een echtscheiding

Je bent samen met je echtgenoot eigenaar van een investeringspand dat jullie verhuren. Hoe kan je, als het tot een echtscheiding zou komen, er voor zorgen dat je dit pand kan ‘inkopen’?
Lees meer

Vlamingen willen allemaal hetzelfde vastgoed aan de kust kopen  

De vastgoedmarkt aan onze kust doet het de jongste tijd bijzonder goed. Het aantal verkopen steeg er in één jaar tijd met liefst een vijfde. Maar wat pas écht opvalt? De Vlaming is bijzonder voorspelbaar als het gaat om de aankoop van zijn stulpje aan de zee. Meer nog: soms lijkt het alsof we allemaal naar hetzelfde “ideale” tweede verblijf aan onze kust op zoek zijn. Dit zijn de drie grootste klassiekers.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons