Belasting op tweede kustverblijven onwettig

Wie een tweede verblijf aan de Belgische kust bezit, betaalt daarop de plaatselijke gemeentebelasting. Volgens een recente uitspraak van het hof van Gent blijkt die belasting in strijd te zijn met het grondwettelijke gelijkheidsbeginsel.

Alle tien de kustgemeentes heffen een belasting op tweede verblijven. Op jaarbasis moeten de eigenaars tussen 595 en 1000 euro betalen. Die heffing komt boven op de onroerende voorheffing die alle eigenaars van een onroerend goed afdragen.

Om de belasting op tweede verblijven te verantwoorden, wijzen de lokale besturen erop dat de eigenaars - net zoals de inwoners van de gemeente - een beroep doen op de gemeentelijke dienstverlening. Het hof van beroep in Gent heeft zich onlangs uitgesproken over de belasting op tweede verblijven van Koksijde. Het hof oordeelde dat die heffing in strijd is met het grondwettelijke gelijkheidsbeginsel. Volgens de rechter “is er op zich geen objectieve reden om de kosten ter dekking waarvan het belastingreglement van Koksijde een belasting wil heffen, uitsluitend ten laste is van de eigenaars van tweede verblijven en niet ten laste van de inwoners”.

De rechtbank van eerste aanleg in Brugge heeft zich met dezelfde argumenten bij die uitspraak aangesloten. Dat betekent dat Koksijde zijn belastingreglement op tweede verblijven moet afvoeren. Let wel, deze rechterlijke uitspraken hebben enkel betrekking op de gemeentebelasting van Koksijde, niet op die van de andere kustgemeentes.

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Zo kan je jullie tweede verblijf ‘inkopen’ bij een echtscheiding

Je bent samen met je echtgenoot eigenaar van een investeringspand dat jullie verhuren. Hoe kan je, als het tot een echtscheiding zou komen, er voor zorgen dat je dit pand kan ‘inkopen’?
Lees meer

Vlamingen willen allemaal hetzelfde vastgoed aan de kust kopen  

De vastgoedmarkt aan onze kust doet het de jongste tijd bijzonder goed. Het aantal verkopen steeg er in één jaar tijd met liefst een vijfde. Maar wat pas écht opvalt? De Vlaming is bijzonder voorspelbaar als het gaat om de aankoop van zijn stulpje aan de zee. Meer nog: soms lijkt het alsof we allemaal naar hetzelfde “ideale” tweede verblijf aan onze kust op zoek zijn. Dit zijn de drie grootste klassiekers.
Lees meer

De voordelen van een vakantiewoning

De aanhoudende lage rente zorgt ervoor dat meer en meer mensen de blik op vastgoed richten. Een tweede woning als investering is immers een uitstekend alternatief voor sparen en beleggen. Maar ook als vakantieverblijf biedt een tweede woning heel wat voordelen, die ook rekening houden met recente maatschappelijke trends zoals het nieuwe werken en de, in dit tijdperk van het internet der dingen, toenemende nood aan de “verbinding tussen mensen”.
Lees meer

Rush op vastgoed aan de kust doet prijzen amper stijgen

De Belg koopt weer massaal vastgoed aan zee. In de eerste helft van dit jaar waren er 31 procent meer transacties dan in de eerste helft van vorig jaar. Toch stijgen de woningprijzen aan de kust niet. Dat heeft te maken met het enorme aanbod van vooral oudere woningen.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons