7 mei 2014

Wie een tweede verblijf aan de Belgische kust bezit, betaalt daarop de plaatselijke gemeentebelasting. Volgens een recente uitspraak van het hof van Gent blijkt die belasting in strijd te zijn met het grondwettelijke gelijkheidsbeginsel.

Alle tien de kustgemeentes heffen een belasting op tweede verblijven. Op jaarbasis moeten de eigenaars tussen 595 en 1000 euro betalen. Die heffing komt boven op de onroerende voorheffing die alle eigenaars van een onroerend goed afdragen.

Om de belasting op tweede verblijven te verantwoorden, wijzen de lokale besturen erop dat de eigenaars - net zoals de inwoners van de gemeente - een beroep doen op de gemeentelijke dienstverlening. Het hof van beroep in Gent heeft zich onlangs uitgesproken over de belasting op tweede verblijven van Koksijde. Het hof oordeelde dat die heffing in strijd is met het grondwettelijke gelijkheidsbeginsel. Volgens de rechter “is er op zich geen objectieve reden om de kosten ter dekking waarvan het belastingreglement van Koksijde een belasting wil heffen, uitsluitend ten laste is van de eigenaars van tweede verblijven en niet ten laste van de inwoners”.

De rechtbank van eerste aanleg in Brugge heeft zich met dezelfde argumenten bij die uitspraak aangesloten. Dat betekent dat Koksijde zijn belastingreglement op tweede verblijven moet afvoeren. Let wel, deze rechterlijke uitspraken hebben enkel betrekking op de gemeentebelasting van Koksijde, niet op die van de andere kustgemeentes.

Bron:
Trends.be

OXIMO Dé 1% makelaar
Wij verkopen ook uw eigendom aan 1% commissie (excl.btw) Contacteer ons voor meer informatie!

Twitter Facebook

VERKOOP AAN SLECHTS 1%! VRAAG NU JE SCHATTING!

Wist je dat je bij Oximo verkoopt voor slechts 1%? Geen verkoop = geen kosten! Denk je eraan je woning of grond te verkopen, maar zou je graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal hiervoor vrijblijvend bij je langskomen.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag