Zo kan je je inkopen in het huis van je partner

Heb jij al een woning gekocht voordat je je partner leerde kennen? Of is het net andersom? Bij koppels waarvan één van beiden al in het bezit is van vastgoed, zijn er verschillende mogelijkheden. In sommige gevallen wil je jezelf inkopen in het huis van je partner, maar het kan ook gebeuren dat je het huis wil verkopen en samen een nieuwe woning koopt.

In dit artikel leggen we je uit hoe de vork aan de steel zit. Hoe kan je je inkopen in de woning van je partner en wat moet je daarvoor doen?

Kan je jezelf inkopen in het huis van je partner?

Ja.

Jezelf inkopen in vastgoed dat in het bezit van je partner is, kan door mede-eigenaarschap.

Dit houdt in dat jij mee betaalt aan de lening en dat de woning op jullie beide namen komt te staan. Je moet, om dit te bereiken, wel even langs de notaris en langs de bank.

Verdeling van het eigenaarschap

Bij mede-eigenaarschap heeft één van beide partners al een deel van de lening afbetaald.

Je kunt ervoor kiezen om vanaf dat moment met 2 personen af te betalen. De woning blijft dan voor een groter percentage het eigendom van de oorspronkelijke eigenaar.

Kies je ervoor om het eigenaarschap exact in de helft te splitsen? Dan moet er berekend worden welk deel van de lening al afbetaald is en hoe je dat verschil gaat opvangen.

Hoe zet je een huis op 2 namen?

De eerste stap om jezelf in te kopen in de woning van je partner en het huis dus op 2 namen te zetten, is een bezoekje aan de notaris. Die zal je meer informatie geven over de stappen die je moet ondernemen om van start te gaan.

Voordelen

Jezelf inkopen heeft enkele voordelen, zeker wanneer jullie beide met veel plezier in jullie huidige woning wonen.

Mede eigenaarschap van een woning is duidelijk en eerlijk. Beide partners betalen even veel en bezitten een gelijk deel van het huis.

Nadelen

Er zijn geen opvallende nadelen verbonden aan het mede eigenaarschap van het vastgoed van je partner. 

Uiteraard draaien jullie vanaf nu helemaal samen op voor de kosten die een woning met zich mee brengt. Maar dat kan zowel een voordeel als een nadeel zijn.

Het wordt vanaf nu wel iets ingewikkelder om uit elkaar te gaan, want dan zullen jullie het vastgoed weer moeten verdelen.
Jezelf inkopen in het huis van je partner? Dat kan!

Andere opties wanneer je intrekt bij een partner die al een koopwoning heeft

Jezelf inkopen in de woning van je partner betekent dat je officieel mede eigenaar van de woning wordt. Maar misschien zijn jullie helemaal nog niet zo lang samen of zoek je eerder een andere manier om de kosten te delen.

Huwelijkscontract

Door te huwen én een huwelijkscontract te laten opmaken, kan je tot in de details noteren wie welke eigendommen bezit op het moment van het huwelijk.

Je kunt vanaf dat ogenblik mee de lening afbetalen en mee eigenaar worden van het vastgoed, zij het voor een bepaald percentage.

Kosten delen

De kosten van jullie levensonderhoud delen, is een goede manier om dagdagelijkse kosten te drukken. 

Het gaat hier om kosten als:
  • Levensmiddelen en voeding
  • Verbruik van elektriciteit
  • Verbruik van water
  • Andere terugkerende kosten

In dit geval blijft je partner zelf verder de lening van het huis afbetalen. Dat betekent meteen dat je in geen geval aanspraak maakt op de woning wanneer jullie bijvoorbeeld zouden scheiden.

Je kiest zelf hoe ver je hier exact in gaat. Betaalt de partner enkel kosten en lasten, of komt deze ook tegemoet in de kosten voor het huis door een lage huurprijs te betalen?

Het is een onderwerp dat je samen eerst grondig bespreekt en waar rond je best enkele duidelijke afspraken maakt. Je kunt deze afspraken ook gerust op papier zetten, zodat je terug kan kijken naar de afspraken wanneer nodig.

De lening delen zonder mede eigenaarschap

Sommige koppels kiezen ervoor om vanaf het tijdstip van samenwoonst de lening in 2 te delen.

Je kunt dit zien als een soort van huur voor je verblijf in de woning, maar eigenlijk is deze situatie best nadelig voor de intrekkende partner. Deze betaalt mee de lening af, maar wordt nooit eigenaar!

Overweeg in dit geval zeker om jezelf voor een bepaald percentage van de waarde in te kopen in het huis dat je mee afbetaalt.

Zelf investeren in vastgoed

Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om zelf te investeren in vastgoed. Jouw partner is al in het bezit van vastgoed, waar jullie beiden in wonen. Hou je na het betalen van je vaste kosten nog budget over? Of wil jij zelf ook graag een investeringsvastgoed waar je eventueel op kunt terugvallen?

Kies er dan voor om zelf een woning of appartement te kopen voor verhuur.

Samen een woning kopen

Een laatste maar interessante mogelijkheid is dat jullie je partners huis verkopen en samen op zoek gaan naar de droomwoning voor jullie beiden.

Op die manier hangt er alvast geen verleden van je partner in de woning die je samen betrekt. Alle herinneringen aan de nieuwe woonst hebben jullie samen gemaakt!

Vraag advies aan een expert

Oximo is gespecialiseerd in vastgoed. We staan dan ook voor je klaar om je bij te staan tijdens een eventuele verkoop van je woning of bij je zoektocht naar een nieuwe woning.

Neem dus gerust contact op met onze adviseurs om jouw plannen te bespreken.

Gerelateerde artikels

Je huis verkopen of verhuren: wat is de beste optie?

Je huis verkopen of verhuren. Twijfel je over verschillende opties? Ontdek hier alle voor- en nadelen
Lees meer

Wat is een kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend?

Bij de aankoop van een eigendom hou je er best rekening mee dat je jaarlijks kadastraal inkomen moet betalen. Maar wat is kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend? Welke factoren bepalen het exacte bedrag? Heeft het invloed op mijn personenbelasting? Heeft het een impact op de huurprijs van mijn eigendom? 
Lees meer

Hoe asbest verwijderen? Onze experten geven tips

Is het verplicht om asbest te laten verwijderen of mag ik dit zelf doen? Alles wat je moet weten over asbest verwijderen!
Lees meer

Dit zegt de Belgische wetgeving over buren, bomen en hagen

Heb je last van bomen of planten van de buren? Lees eerst even na wat de nieuwe Belgische wetgeving zegt over bomen, buren en hagen
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons