Zo kan je nieuwe partner zich inkopen in je huis!

Als je samenwoont is het niet ongebruikelijk dat je samen met je nieuwe partner de lening van de woning afbetaalt en samen kosten doet van bv. renovatiewerken.  Als de woning dan alleen jouw eigendom is kan het wel eens gebeuren dat je partner zich meteen ook wil inkopen in de woning …

Kopen kan


Je partner zou perfect een deel van de woning kunnen overkopen van jou. Een dergelijke verkoop moet gebeuren via een notariële akte, net zoals dat het geval zou zijn als je de woning zou verkopen aan een vreemde.  Je partner zal dan meteen ook registratierechten (verkooprechten) moeten betalen op de koopprijs, net als de notariële kosten en erelonen. Dit is dan ook een bijzonder dure operatie.

Inbreng


Een heel wat goedkoper alternatief bestaat erin in het huwelijk te treden met je partner.  Je kan dan een huwelijkscontract afsluiten waarbij je de woning (samen met de daarop rustende lening) inbrengt in de huwgemeenschap.  Je partner zou dan op zijn beurt een even groot vermogensbestanddeel kunnen inbrengen om op die manier de inbreng terug in evenwicht te brengen. In dit geval moet je geen registratierechten betalen maar enkel de kost van het huwelijkscontract.

Andere afspraken


Investeert je partner in je woning dan zou je ook een overeenkomst kunnen afsluiten waarbij je afspreekt dat je hem of haar een bepaalde vergoeding hiervoor zal betalen als je uiteengaat maar waarbij je partner geen mede-eigenaar wordt van je pand.  Het opmaken van een dergelijke overeenkomst is maatwerk dat je best overlaat aan een advocaat of notaris.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?
Lees meer

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons