Wat gebeurt er met de betaalde ‘voorschotten’ als je je appartement verkoopt?

Als eigenaar van een appartement zal men je vragen om maandelijkse voorschotten te betalen in de werkingskosten van het gebouw. Maar krijg je die bedragen terug als je je appartement verkoopt? Hoe wordt er dan precies afgerekend?

Binnen een appartementsgebouw moeten er heel wat rekeningen worden betaald die betrekking hebben op de gemene delen van het gebouw. Denk daarbij bv. maar aan de kosten van poetsen, onderhoudswerken aan de gemene delen, kosten van de lift, verzekeringen, erelonen van de syndicus enz. Om die te kunnen betalen worden er van elke eigenaar voorschotten gevraagd en volgt er elk jaar een afrekening.

Te verrekenen
Verkoop je je appartement, dan moet je maar bijdragen in de werkingskosten zolang je eigenaar bent. Nadien zijn deze kosten voor de koper. De koper zal daarbij meestal moeten bijdragen in de kosten vanaf het moment van het verlijden van de notariële akte.

Dat betekent dan ook dat als je te veel voorschotten betaalde tegenover je uiteindelijke afrekening, je die zal kunnen terugkrijgen. Betaalde je te weinig voorschotten, dan moet je bijbetalen.

Niet dadelijk
Allicht zal dat wel niet dadelijk bij het verlijden van de notariële akte gebeuren maar pas in een latere boekperiode dan de eigenlijke verkoop. Op die manier kunnen zaken als verwarming of waterverbruik (die pas jaarlijks worden afgerekend) nog verrekend worden.

Reservefonds
Bedragen die je stortte in het reservefonds kan je integendeel niet terugvragen. Die bedragen blijven gekoppeld aan het appartement. Als je deze bedragen wil recupereren moet je daar een regeling voor treffen in de overeenkomst die je met de koper van je appartement afsluit.

Gerelateerde artikels

Huis verkopen met Oximo: stappenplan

Wil je je huis verkopen? Ontdek in dit stappenplan van Oximo hoe dit precies verloopt. Zo ben jij perfect voorbereid op het verkoopproces!
Lees meer

Je huis verkopen na scheiding: hoe werkt dat?

Je kan je huis verkopen, je partner uitkopen of de woning houden in onverdeeldheid. Weeg de verschillende opties af en maak de juiste keuze.
Lees meer

Deze kosten betaal je bij de verkoop van een huis

Je huis verkopen brengt een aantal vaste kosten met zich mee. Denk maar attesten, notariskosten en de prijs van een online advertentie
Lees meer

Je huis verkopen via notaris of makelaar? Dit moet je weten

Twijfel je of je jouw huis wil verkopen via de notaris of via een makelaar? Ontdek hier alle verschillen en details!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij