9 tips om je woning lekker koel te houden

Na enkele zonnige dagen zit de warmte echt in huis. Dat maakt leven en slapen minder comfortabel. Met deze tips houd je de woning langer of beter op koelere temperaturen. En dat voor weinig of geen geld.

1. Vermijd warmte-opwekkers zoals het fornuis, de oven of een strijkijzer
Gebruik de barbecue of kies voor een salade en probeer buiten te strijken, bijvoorbeeld in de schaduw op het terras.

2. Houd gordijnen of rolluiken dicht
Kies voor dikke gordijnen en houd ze overdag gesloten. Hetzelfde geldt voor rolluiken. Doe ze pas open wanneer de zon ondergaat.

3. Kleef aluminiumfolie
Heb je geen gordijnen of rolluiken, kleef dan aluminium folie op het raam. De folie langs buiten kleven is het meest efficiënt omdat de folie daar het zonlicht weerkaatst en zo de warmte buitenhoudt.

4. Kleef zonwerende folie
Deze folie is duurder dan de aluminium huishoudfolie, maar is ook duurzamer én laat het daglicht nog gewoon binnen. Je kunt in de folies zelf bepalen in welke mate het zonlicht en dus de warmte nog binnen mag vallen.

5. Plaats bladverliezende planten
Toegegeven, dit is een oplossing op langere termijn. Maar wanneer je er dit jaar niet mee start, zul je er in de toekomst ook geen profijt van hebben. Het bladerdek van de struik of boom blokkeert de zonnestralen in de zomer, maar laat die wel door in de winter. Zo geniet je dan toch van gratis warmte.

6. Verlucht de woning
Verluchten moet je doen om de aanwezige warmte binnen te laten ontsnappen. Zet na het vallen van de zon de nodige ramen en deuren open, best op een bovenverdieping.

7. Koele ventilator
De ventilator kent iedereen als koelmiddel. Maar wanneer je voor de ventilator enkele bekers met ijs of ingevroren flessen water zet, zal de ventilator ook echt koele lucht door de ruimte verspreiden.

8. Luchtbevochtiger
Heb je een luchtbevochtiger in huis om het vochtgehalte in de winter te verbeteren? Haal het ding dan uit zijn zomerslaap. Vul het met gekoeld water of water met ijsklontjes en laat het apparaat de lucht maar bevochtigen. 

Zorg wel dat de vochtige lucht ’s nachts uit de woning geëvacueerd wordt door enkele ramen open te zetten. Anders dreigt het zwoel te worden in huis.

9.Koel slapen
Doorgaans is het bed de plek waar we het meest afzien van de hitte. Je kunt voor meer comfort zorgen door je kussen enkele uren voor het slapen gaan in de diepvriezer te leggen. Pak het wel in enkele plastic zakken in ter bescherming en tegen het nat worden.

Hang ’s morgens je beddengoed in de koelste ruimte van het huis, vaak is dat de kelder. Haal ze voor het slapengaan af en leg ze terug op je bed. Lekker koel!

Bron:
Hebbes.be

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons