9 tips om je woning lekker koel te houden

Na enkele zonnige dagen zit de warmte echt in huis. Dat maakt leven en slapen minder comfortabel. Met deze tips houd je de woning langer of beter op koelere temperaturen. En dat voor weinig of geen geld.

1. Vermijd warmte-opwekkers zoals het fornuis, de oven of een strijkijzer
Gebruik de barbecue of kies voor een salade en probeer buiten te strijken, bijvoorbeeld in de schaduw op het terras.

2. Houd gordijnen of rolluiken dicht
Kies voor dikke gordijnen en houd ze overdag gesloten. Hetzelfde geldt voor rolluiken. Doe ze pas open wanneer de zon ondergaat.

3. Kleef aluminiumfolie
Heb je geen gordijnen of rolluiken, kleef dan aluminium folie op het raam. De folie langs buiten kleven is het meest efficiënt omdat de folie daar het zonlicht weerkaatst en zo de warmte buitenhoudt.

4. Kleef zonwerende folie
Deze folie is duurder dan de aluminium huishoudfolie, maar is ook duurzamer én laat het daglicht nog gewoon binnen. Je kunt in de folies zelf bepalen in welke mate het zonlicht en dus de warmte nog binnen mag vallen.

5. Plaats bladverliezende planten
Toegegeven, dit is een oplossing op langere termijn. Maar wanneer je er dit jaar niet mee start, zul je er in de toekomst ook geen profijt van hebben. Het bladerdek van de struik of boom blokkeert de zonnestralen in de zomer, maar laat die wel door in de winter. Zo geniet je dan toch van gratis warmte.

6. Verlucht de woning
Verluchten moet je doen om de aanwezige warmte binnen te laten ontsnappen. Zet na het vallen van de zon de nodige ramen en deuren open, best op een bovenverdieping.

7. Koele ventilator
De ventilator kent iedereen als koelmiddel. Maar wanneer je voor de ventilator enkele bekers met ijs of ingevroren flessen water zet, zal de ventilator ook echt koele lucht door de ruimte verspreiden.

8. Luchtbevochtiger
Heb je een luchtbevochtiger in huis om het vochtgehalte in de winter te verbeteren? Haal het ding dan uit zijn zomerslaap. Vul het met gekoeld water of water met ijsklontjes en laat het apparaat de lucht maar bevochtigen. 

Zorg wel dat de vochtige lucht ’s nachts uit de woning geëvacueerd wordt door enkele ramen open te zetten. Anders dreigt het zwoel te worden in huis.

9.Koel slapen
Doorgaans is het bed de plek waar we het meest afzien van de hitte. Je kunt voor meer comfort zorgen door je kussen enkele uren voor het slapen gaan in de diepvriezer te leggen. Pak het wel in enkele plastic zakken in ter bescherming en tegen het nat worden.

Hang ’s morgens je beddengoed in de koelste ruimte van het huis, vaak is dat de kelder. Haal ze voor het slapengaan af en leg ze terug op je bed. Lekker koel!

Bron:
Hebbes.be


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag