7 tips om wateroverlast in huis te voorkomen

Dat we in België geregeld getroffen worden door een fikse plensbui, is geen ontkomen aan. Dat heel wat huizen onder water lopen, is daarvan een naar gevolg. Toch kan je wel wat acties ondernemen om je huis(raad) veilig te stellen. Hier zijn 7 tips om je woning te beschermen tegen wateroverlast.

Tip 1: Kies voor een groene tuin

Meer en meer tuinen worden betegeld, maar dat zorgt ervoor dat het water niet meer in de bodem kan wegtrekken. Nee, het loopt naar de straat en/of de buren, waar het voor overlast kan zorgen. Een groene tuin is dan ook een verstandige keuze, zeker in risicogebied.

Tip 2: Voorzie alvast je kelder op overlast

De kelder is vaak de eerste ruimte die eraan moet geloven bij wateroverlast. Maak je kelder dus waterbestendig. Dit wil zeggen plaats kostbare stukken van de grond en hou alvast rekening met wat insijpelend water. Sluit ook stroomleidingen, kabels en leidingen hoog aan en niet op de grond.

Tip 3: Werp een drempel op voor je inrit

Beschik je over een lager gelegen huis, dan zijn drempels altijd een goede optie. Leg voor je ondergrondse garage alvast een drempel aan tegen het water. Een voorraadje zandzakken achter de hand houden om je inrit te blokkeren is altijd verstandig.

Tip 4: Installeer een pomp

Overstromingswater moet je zo snel mogelijk terug afvoeren. Daarvoor heb je een pompinstallatie nodig. Zorg dat deze voldoende krachtig is.

Tip 5: Hou je regenpijp en dakgoot vrij

Water dat op je dak valt verdwijnt via de dakgoot en de regenpijp naar het riool of het oppervlaktewater. Controleer daarom geregeld of deze vrij zijn en er geen massa bladeren in liggen, die de doorvoer kunnen verstoppen. Wil je het water in de riool beperken dan kan een regenton soelaas bieden. Let wel dat deze niet helemaal vol zit, want dan brengt een regenton weinig zoden aan de dijk.

Tip 6 : Ga de strijd aan met het grondwater

Grondwater dat te hoog staat kan uw tuin drassig maken, uw kelder doen onderlopen of in uw kruipruimte vloeien. Dit kan je voorkomen door de vloer waterdicht te maken, de kruipruimte op te vullen en je tuin te draineren. Ook een goede ventilatie is essentieel.

Tip 7: Maak ook je dak groen

Naast je tuin, kan je ook je dak van groen voorzien. Planten nemen immers heel wat water op en voorkomen zo dat het later in de grond dringt.

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons