7 tips om wateroverlast in huis te voorkomen

Dat we in België geregeld getroffen worden door een fikse plensbui, is geen ontkomen aan. Dat heel wat huizen onder water lopen, is daarvan een naar gevolg. Toch kan je wel wat acties ondernemen om je huis(raad) veilig te stellen. Hier zijn 7 tips om je woning te beschermen tegen wateroverlast.

Tip 1: Kies voor een groene tuin

Meer en meer tuinen worden betegeld, maar dat zorgt ervoor dat het water niet meer in de bodem kan wegtrekken. Nee, het loopt naar de straat en/of de buren, waar het voor overlast kan zorgen. Een groene tuin is dan ook een verstandige keuze, zeker in risicogebied.

Tip 2: Voorzie alvast je kelder op overlast

De kelder is vaak de eerste ruimte die eraan moet geloven bij wateroverlast. Maak je kelder dus waterbestendig. Dit wil zeggen plaats kostbare stukken van de grond en hou alvast rekening met wat insijpelend water. Sluit ook stroomleidingen, kabels en leidingen hoog aan en niet op de grond.

Tip 3: Werp een drempel op voor je inrit

Beschik je over een lager gelegen huis, dan zijn drempels altijd een goede optie. Leg voor je ondergrondse garage alvast een drempel aan tegen het water. Een voorraadje zandzakken achter de hand houden om je inrit te blokkeren is altijd verstandig.

Tip 4: Installeer een pomp

Overstromingswater moet je zo snel mogelijk terug afvoeren. Daarvoor heb je een pompinstallatie nodig. Zorg dat deze voldoende krachtig is.

Tip 5: Hou je regenpijp en dakgoot vrij

Water dat op je dak valt verdwijnt via de dakgoot en de regenpijp naar het riool of het oppervlaktewater. Controleer daarom geregeld of deze vrij zijn en er geen massa bladeren in liggen, die de doorvoer kunnen verstoppen. Wil je het water in de riool beperken dan kan een regenton soelaas bieden. Let wel dat deze niet helemaal vol zit, want dan brengt een regenton weinig zoden aan de dijk.

Tip 6 : Ga de strijd aan met het grondwater

Grondwater dat te hoog staat kan uw tuin drassig maken, uw kelder doen onderlopen of in uw kruipruimte vloeien. Dit kan je voorkomen door de vloer waterdicht te maken, de kruipruimte op te vullen en je tuin te draineren. Ook een goede ventilatie is essentieel.

Tip 7: Maak ook je dak groen

Naast je tuin, kan je ook je dak van groen voorzien. Planten nemen immers heel wat water op en voorkomen zo dat het later in de grond dringt.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag