5 handige tips om je woning te verkopen

Wil je je woning verkopen? En weet je niet goed waar je moet beginnen? Century 21 verzamelde tips die je kunnen helpen om je huis aan de man te brengen. Wij zetten de belangrijkste op een rijtje.

Bij een woning verkopen, komt er heel wat op je af. Je wordt om te beginnen geconfronteerd met een administratieve rompslomp. Verder moet je het huis te koop zetten, kopers ontvangen en wil je uiteraard een faire verkoopprijs uit de brand slepen. Hieronder volgen 5 tips die je het leven gemakkelijker maken.

Kies de juiste categorie
Verplaats je in de schoenen van mogelijke kopers en plaats je woning in de juiste categorie. Als je de verkeerde kiest, loop je het risico om verkeerde verwachtingen te scheppen bij potentiële kopers. Heb je een rijwoning, open of halfopen bebouwing,… Zorg er ook voor dat je duidelijk bent met het vermelden van aantal slaapkamers, oppervlakte tuin,…

Staar je niet blind op een deadline
Het verkooptraject van een huis neemt heel wat tijd in beslag. Gemiddeld loopt de termijn op tot 96 dagen. Het is dus een goed idee om een deadline voorop te stellen, maar je mag je er niet op blindstaren. Je kan altijd een verkoopmoment organiseren waarbij je verschillende kopers op dezelfde dag ontvangt.

Attesten voorzien
Vooraleer je je woning te koop zet, moet je de nodige attesten verzamelen bij de juiste instanties. Hou er rekening mee dat de wetgeving in Vlaanderen, Wallonië en Brussel kan verschillen. Als je formaliteiten over het hoofd ziet, kan de verkoop langer aanslepen. Een aankoop kan pas plaatsvinden wanneer je alle vereiste documenten kan voorleggen.

Bepaal een objectieve prijs
De verkoopprijs van een woning wordt bepaald aan de hand van een aantal objectieve criteria zoals het bouwjaar, de locatie, de bouwstijl, de omgeving,… Ook de energie-efficiëntie speelt een belangrijke rol. Voor jou heeft het huis ongetwijfeld ook een emotionele waarde, maar dat is louter persoonlijk en mag geen invloed hebben op de prijs. Je kan altijd een beroep doen op een schatter om een correcte prijs te weten te komen.

Gezellige en huiselijke sfeer
Als je geïnteresseerde kopers ontvangt, zorg er dan voor dat je huis gezellig is. Creëer licht en ruimte en leg de nadruk op de sterke punten van je woning. Kopers zijn vooral geïnteresseerd in de ruimte en de oppervlakte, niet in je persoonlijke smaak. Een huiselijke sfeer helpt ook altijd: een frisse geur is onmisbaar. En aromakaarsjes zijn altijd een goed idee.

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Je huis verkopen via notaris of makelaar? Dit moet je weten

Twijfel je of je jouw huis wil verkopen via de notaris of via een makelaar? Ontdek hier alle verschillen en details!
Lees meer

Je huis verkopen zonder makelaar: hiervoor moet je opletten

Steeds meer eigenaars overwegen om hun vastgoed zelf te verkopen. Maar, een huis verkopen zonder makelaar is niet evident. Hier moet je op letten...
Lees meer

Verkoper bedenkt zich en annuleert de verkoop van het huis.

De verkoper wil niet meer verkopen en trekt het bod in. Kan de verkoper het compromis ontbinden en de verkoop van het huis annuleren?
Lees meer

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons