26 vierkante meter

Kunnen appartementen in New York nog kleiner? 

Als het van Michael Bloomberg afhangt, en van hem hangt in New York veel af want hij is burgemeester, wordt een van de nieuwste woonblokken op Manhattan ingevuld met appartementen van 275 tot 300 square feet. Omgerekend ongeveer 26 vierkante meter, dezelfde oppervlakte als twee parkeerplaatsen. Of ongeveer 15 procent van het gemiddelde Amerikaanse huis.

Bloomberg (zoals bekend niet vies van een opzienbarend voorstel) ziet de bouw van dergelijke opeengestapelde schoendozen als een manier om verluchting te creëren op de vastgoedmarkt van New York, een van de heetste ter wereld. Architecten mogen voorstellen indienen, in 2013 moet de eerste woontoren met micro-appartementen gebouwd worden. De voorwaarden: ze moeten ramen hebben, net als een aparte keuken en badkamer, beide met de gebruikelijke voorzieningen.

'Er zijn ongeveer 1,8 miljoen gezinnen bestaande uit een of twee mensen in de stad. Maar er zijn maar 1 miljoen studio's of appartementen met één slaapkamer', zei de burgemeester toen hij zijn idee wereldkundig maakte.
'Mensen van over heel de wereld willen in New York City wonen en we moeten nieuwe manieren ontwikkelen om hen een kans te geven op een veilige, betaalbare en innovatieve plek om te wonen.'
 

Die situatie vraagt om een update van de bouwcode, want de wettelijke minimumomvang van een New Yorks appartement nu is 41 vierkante meter. Een grens waar in de praktijk veel appartementen onder zitten, want een geïmproviseerde muur staat er snel en hebberige huisbazen vinden altijd wel iemand die locatie verkiest boven de omvang van zijn woonst. De werkdagen zijn hier lang en de restaurants talrijk, dan kan je inboeten op ademruimte.

De bedoeling is dat de studio's minder dan 2.000 dollar per maand kosten, vandaag de gemiddelde prijs voor een appartement zonder aparte slaapkamer in Manhattan. Het moet mensen (vooral jongeren en alleenstaanden) de kans geven om toch relatief betaalbaar in het hart van New York te wonen.

In Manhattan, 'the capital of solo living', bestaat 46,3 procent van de huishoudens maar uit één persoon. Ter vergelijking: dat is 27 procent in de rest van het land, een trend die in de lift zit overigens.

Of de prijs effectief onder de 2.000 dollar blijft (by all means: een koopje voor een nieuwbouwstulp), is maar de vraag. De stad stelt wel grond beschikbaar voor de torens, maar laat de verkoop en verhuur van de eenheden over aan de markt.
Voor veel mensen die in Manhattan een appartement zoeken, zijn drie criteria belangrijk: locatie, locatie en locatie. Zoveel vraag voor zo weinig aanbod (in Manhattan wonen 69.000 mensen per vierkante mijl) leidt tot hallucinante toestanden. De leegstand is minder dan 1 procent. De gemiddelde huurprijs voor een optrekje ligt boven de 3.400 dollar per maand. Crisis op de vastgoedmarkt? Nooit gebeurd in New York.

De micro-studio's van de burgemeester zijn zowaar nog vier keer groter dan een gevangeniscel. En 40 keer kleiner dan het appartement van Bloomberg in de Upper East Side.

Ja dus, ze kunnen altijd nog kleiner. Dat bewijst ook de getuigenis van deze New Yorker:


Bron:
http://blogs.tijd.be/bigapple/2012/07/26-vierkante-meter.html

 


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag