10 troeven die uw huis meer waard maken.

Hoeveel wil een koper extra betalen voor een huis met een haardvuur? Of een wijnkelder? Geen koper of verkoper die zich die vraag stelt.
Maar dankzij een uitgebreide analyse van ruim 20.000 woningen die verkocht werden, kan Roel Helgers (KU Leuven) die vragen beantwoorden. Zo hebt u pech wanneer u dichtbij een landingsbaan woont (-35,5%), maar loont het om in een 'dreef' te gaan wonen. Eenzelfde woning mét een haardvuur is gemiddeld 4,1 procent duurder. Met een wijnkelder 8,5 procent. En met een tweede badkamer 3,9 procent. Een zwembad verhoogt de prijs met amper 2,1 procent.

Een overzicht

Een langere oprit +10%

Per meter dat een huis verder van de straat ligt, stijgt de prijs met 0,2 procentpunt. Een woning die 50 meter van de straat ligt, is dus gemiddeld 10 procent duurder dan eenzelfde woning vlak aan de straat.

Wijnkelder +8,5%

België is in eerste instantie een bierland, maar ook wijn lusten we wel. Elk jaar consumeren we per persoon ongeveer 30 liter of 40 flessen van het goedje. Elke wijnliefhebber weet dat het belangrijk is om de wijn goed te bewaren, en deze zijn dan ook bereid om 8,5% meer te betalen voor een woning met wijnkelder.

Wonen in een dreef +6,2%

Als de straatnaam eindigt op –dreef, is de woning 6,2% duurder dan eenzelfde woning in een ‘straat’. Huizen op steenwegen zijn het goedkoopste.

Dicht bij een winkelcentrum +6,2%

Een huis dat vlak bij een winkelcentrum ligt, is 6,2% duurder dan eenzelfde huis 10 kilometer verderop. Vlak naast een cultureel centrum wonen, levert een meerwaarde van 4,8 procent op.

Alarm + 4,9%

Een alarminstallatie heeft niet alleen een afschrikeffect voor potentiële inbrekers, het zorgt er ook voor dat een poging tot inbraak niet onopgemerkt kan plaatsvinden. Voor dit gevoel van veiligheid willen potentiële kopers 4,9% meer betalen.

Haardvuur +4,1%

Een haard staat voor gezelligheid en warmte, wat zo’n 4,1% meerwaarde oplevert!

Een extra slaapkamer + 4%

Een extra slaapkamer maakt een woning ongeveer 4 procent duurder. Een derde slaapkamer geeft de grootste extra waarde. Eenzelfde huis met 3 slaapkamers is 4,9 procent duurder dan een huis met 2.

Een vierkant perceel +2,8%

Een perceel van 25 op 25 meter heeft dezelfde oppervlakte als een perceel van 50 op 12,5 meter. Maar het vierkante perceel is gemiddeld 2,5 procent duurder. Een mogelijke verklaring is dat er meer nuttige tuin is. Hoe verder de tuin van het huis ligt, hoe minder die gewaardeerd wordt.

Avondzon: +2,2%

Een woning met avondzon op een perceel dat zuidwest of west georiënteerd is, is gemiddeld 2,2 procent duurder dan een woning met middagzon. Andere windrichtingen hebben weinig invloed op de prijs.

Een zwembad +2,1%

Een zwembad kost al gauw een 30.000 euro en meer. Voordelen zijn: het oogt mooi in een tuin, niet iedereen heeft een zwembad, fantastisch op een warme zomerdag en leuk om baantjes te trekken, mits het zwembad groot genoeg is.
Maar er zijn ook nadelen: het onderhoud, de verwarming, onderhoudsproducten, gevaar voor verdrinking met kleine kinderen in de buurt. Omwille van deze nadelen zullen sommige kandidaat-kopers een zwembad geenszins als een meerwaarde aanzien.

MINPUNTEN

Een oude woning -16%

Hoe ouder de woning hoe minder de woning waard is. Per jaar daalt de waarde met 0,4 procentpunt, maar het effect neemt wel af naarmate een woning ouder wordt. Een woning van 40 jaar oud is gemiddeld 16 procent minder waard dan een nieuwe woning, afhankelijk van de renovatie.

Bij een landingsbaan -35,5%

Een woning in het verlengde van een start- of landingsbaan, waar de geluidshinder meer dan 70 decibel bedraagt, is gemiddeld 35,5 procent minder waard dan in een regio waar de hinder minder dan 55 decibel bedraagt.

Tip

Klaar om samen je huis te verkopen?

Lees onze 10 stappen naar een succesvolle verkoop!

Gerelateerde artikels

Huis verkopen met Oximo: stappenplan

Wil je je huis verkopen? Ontdek in dit stappenplan van Oximo hoe dit precies verloopt. Zo ben jij perfect voorbereid op het verkoopproces!
Lees meer

Je huis verkopen na scheiding: hoe werkt dat?

Je kan je huis verkopen, je partner uitkopen of de woning houden in onverdeeldheid. Weeg de verschillende opties af en maak de juiste keuze.
Lees meer

Deze kosten betaal je bij de verkoop van een huis

Je huis verkopen brengt een aantal vaste kosten met zich mee. Denk maar attesten, notariskosten en de prijs van een online advertentie
Lees meer

Je huis verkopen via notaris of makelaar? Dit moet je weten

Twijfel je of je jouw huis wil verkopen via de notaris of via een makelaar? Ontdek hier alle verschillen en details!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij