10 tips om goedkoop en energiezuinig te verwarmen

Op een goedkope manier energiezuinig verwarmen is niet zo moeilijk. Denk aan verwarming lager zetten, reflecterende folie achter de radiatoren kleven en je ketel regelmatig onderhouden. Meer tips? De redactie van Habitos.be zet 10 tips op een rijtje om gemakkelijk energie te besparen.

1. Een graadje minder graag
Wist je dat als je de verwarming een graadje lager zet, je zo per graad 7% op je stookkosten kunt besparen? En als je het te fris hebt, doe je toch gewoon een extra trui aan. Als je overdag thuis werkt, kun je ook ’s avonds op verwarming besparen. Zet een uur voor je gaat slapen de verwarming enkele graden lager. Dat mag tot ongeveer 17°C. Ook als je niet in huis bent, mag de verwarming lager. Je kunt natuurlijk ook de thermostaat programmeren.

2. Ramen en deuren dicht

Let op openstaande ramen en deuren. Die laten de warmte in huis ontsnappen, dus als de verwarming binnen aanstaat: ramen en deuren dicht! Het raam in de slaapkamer zet je best open als je er slaapt: zo kan de vochtige lucht ’s nachts sneller weg en heb je frisse lucht als je zelf in de kamer aanwezig bent. Staat het raam overdag open als je niet in de slaapkamer bent, dan je verfris je de kamer eigenlijk voor niets…

3. Gordijnen en luiken sluiten
Ook met gesloten luiken (rolluiken, klapluiken) en gesloten gordijnen houd je de warmte beter binnen dan met open gordijnen of luiken. Sluit ze wel pas als het donker wordt, anders krijg je binnen geen daglicht.

4. Thermostaatkranen
Op de radiatoren kun je thermostaatkranen installeren. Een thermostaatkraan heeft een sensor waarmee hij de temperatuur in de kamer meet. Is die lager dan de temperatuur waarop de thermostaat staat ingesteld, dan regelt de kraan de watertoevoer zodat de radiator de gewenste temperatuur bereikt.

5. Folie achter radiator

Radiatorfolie op de muur achter de radiatoren reflecteert de warmte. Op die manier blijft de warmte binnen. Je gaat zo ook onnodig warmteverlies (5 tot 10%) tegen.Ook een regelmatig en goed onderhoud van de ketel helpt besparen. Want wist je dat elke mm roetaanslag in de ketel het rendement van die ketel omlaag haalt met 7%?

6. Tijdschakelaars gebruiken

Gebruik tijdschakelaars voor verwarmingstoestellen die niet continu ingeschakeld moeten zijn. Bijvoorbeeld: de boiler voor warm water. Die kun je aansluiten op een schakelaar met instelbare tijden, zodat je de boiler kunt instellen op momenten waarop het echt nodig is. Op die manier kan de boiler niet zomaar aanslaan op momenten dat je eigenlijk geen warm water nodig hebt.

7. Vaatwasser aansluiten
Ook via de vaatwasser kun je besparen op warm water. Want de meeste vaatwassers kun je aansluiten op het warm watercircuit. Als die warmwaterbron vlakbij de vaatwasser staat en je verwarmt niet elektrisch, dan is de aansluiting van de vaatwasser op het warm water een besparende optie die je zeker moet overwegen.

8. Douche boven bad

Douchen kost ook minder energie dan een vol bad nemen. Mengkranen met ingebouwde thermostaat zijn ook zuiniger dan gewone kranen.

9. Verplaatsbare thermostaat
Staat de thermostaat wel op de juiste plaats in huis? Op de gang naar de slaapkamers moet zo een thermostaat eigenlijk helemaal niet staan, want daar is het altijd wat frisser dan in de leefruimtes. En vlakbij een warmtebron – de openhaard of de verwarming zelf – moet je de thermostaat ook al niet zetten. Een verplaatsbare thermostaat is wel zo handig. Je neemt hem mee naar de ruimte waar je een tijd zult verblijven – de tv-hoek ’s avonds, je bureau overdag – zodat je daar snel de gewenste temperatuur bereikt.
Een weersafhankelijk sturing plaatsen op je ketel voor de centrale verwarming kost iets meer, maar kan ook helpen besparen, net zoals een goed afgestelde verwarmingsketel.

10. Leidingen isoleren
Zijn de leidingen waardoor het warme water loopt wel geïsoleerd? Als je in een oudere woning woont, is dat wellicht niet het geval. Kijk vertrekkend vanaf de stookketel waar de warme waterleidingen lopen en isoleer ze, dat bespaart je ook al een flinke brok aan warmteverlies.

Bron:

https://www.habitos.be/nl/bouwen/10-tips-om-goedkoop-en-energiezuinig-te-verwarmen-8502

Gerelateerde artikels

Je huis verkopen of verhuren: wat is de beste optie?

Je huis verkopen of verhuren. Twijfel je over verschillende opties? Ontdek hier alle voor- en nadelen
Lees meer

Zo kan je je inkopen in het huis van je partner

Samenwonen wanneer één van de partners al een huis heeft? Zo kan je je inkopen in het huis van je partner en mede eigenaar worden.
Lees meer

Wat is een kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend?

Bij de aankoop van een eigendom hou je er best rekening mee dat je jaarlijks kadastraal inkomen moet betalen. Maar wat is kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend? Welke factoren bepalen het exacte bedrag? Heeft het invloed op mijn personenbelasting? Heeft het een impact op de huurprijs van mijn eigendom? 
Lees meer

Hoe asbest verwijderen? Onze experten geven tips

Is het verplicht om asbest te laten verwijderen of mag ik dit zelf doen? Alles wat je moet weten over asbest verwijderen!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons