Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd.

Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van?

Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?Basisakte

Terrassen in een appartementsgebouw maken meestal deels deel uit van de gemene delen van het gebouw en zijn deels privatief. Zo zal de vloerbekleding van de terrassen veelal privatief zijn terwijl de structuur van de terrassen meestal behoort tot de gemene delen van het gebouw. 

Balustrades zijn nu weer eens privatief en dan weer gemene delen. 

Om te weten wat juist privatief is en wat niet dien je te kijken in de statuten van het gebouw.

En de rekening?

De rekening voor herstellingen aan de privatieve delen van een terras moet betaald worden door de eigenaar van het terras in kwestie. 

De kosten van de herstellingen aan de gemene delen van het terras worden gedeeld tussen de mede-eigenaars in het gebouw en dit in principe in functie van het aantal aandelen dat ze hebben in de gemene delen van het gebouw.

Discussies

Moet de vloerbekleding van het terras worden verwijderd om werken aan de daaronder liggende structuur te kunnen uitvoeren (en wordt die dan nadien gewoon teruggeplaatst) dan hebt u als eigenaar van het appartement waar de werken gebeuren goede argumenten om te zeggen dat de kosten van opbreken en herplaatsen toch kosten zijn van de gemene delen.

U kunt dan namelijk wel eens zeggen dat de verwijdering en het terugplaatsen van de vloerbekleding enkel nodig zijn om de onderliggende lagen te kunnen herstellen.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo vraag je voortaan in Vlaanderen een minnelijke schikking aan bij een bouwovertreding!

Als je in het Vlaamse gewest een bouwovertreding begaat kan je een minnelijke schikking aanvragen om op die manier een gerechtelijke procedure te vermijden. Hoe ga je daarbij precies te werk? Wat kan je doen?Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons