Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht.

Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.



Begin bij de bouwschil

Je interieur renoveren staat vaak als eerste op je wenslijstje, maar vaak kijk je beter eerst even naar de bouwschil. Is de stabiliteit in orde, zijn er geen gebreken, heeft de woning te lijden onder vocht en hoe zit het met het dak en de gevels?

Begin bij de basis en de bron, zo voorkom je dat je achteraf opnieuw moet beginnen en meer kosten dient te maken. Gloednieuwe zonnepanelen op een oud dak dat dringend aan renovatie toe is, zonde toch?

Een verbouwing vraagt om veerkracht

Houd er rekening mee, verbouwen kost energie. Niet enkel fysiek, maar zeker ook mentaal. Leven in stof, lawaai en met een beperkte woonoppervlakte: het doet wat met een mens. 

Vanuit financieel oogpunt kan het wél interessant zijn gefaseerd te werk te gaan.


Aan welke normen moet een woning voldoen?

Elke woning in Vlaanderen moet aan minimumnormen voldoen, die zijn vastgelegd in de Vlaamse wooncode. 

Ook de andere gewesten hanteren zo’n wooncode. Zo moet er een minimum aan comfort zijn, moet de stabiliteit van de woning in orde zijn, moet er een minimale veiligheid gegarandeerd kunnen worden, terwijl er ook een minimale isolatie en gezondheidsnormen zijn voorzien.

Weet wel dat deze vastgestelde normen voor bewoners/eigenaars eigenlijk niet worden gecontroleerd en eerder voor de huurmarkt van toepassing zijn.

Tegen 2050 alle woningen even energiezuinig

In tegenstelling tot bij nieuwbouwprojecten moeten renovatieprojecten vandaag de dag nog niet aan energienormen voldoen. Toch denk je als je gaat renoveren maar beter op lange termijn. 

Er zijn trouwens ook wel wat financiële stimuli om over te gaan tot een energetische renovatie. Dit houdt in dat er sprake is van minstens 75% isolatie betreffende de (buiten)schil, de verwarming of koeling volledig vervangen en voor een ventilatiesysteem zorgen in combinatie met een energietechniek als zonnepanelen. 

Vaak een stevige investering die je wel snel recupereert door een lager energieverbruik en door gebruik te maken van de verschillende premies en kortingen die op gewestelijk niveau voorhanden zijn.

Daarbij is het uitgangspunt dat elke woning tegen 2050 op hetzelfde energiezuinige niveau zit. Een fikse uitdaging!

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer

Zo vraag je voortaan in Vlaanderen een minnelijke schikking aan bij een bouwovertreding!

Als je in het Vlaamse gewest een bouwovertreding begaat kan je een minnelijke schikking aanvragen om op die manier een gerechtelijke procedure te vermijden. Hoe ga je daarbij precies te werk? Wat kan je doen?



Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons