Wat kost een renovatie?

De meeste woningen in ons land zijn ouder dan 50 jaar. Dat betekent dat kopers in de meeste gevallen ook rekening moeten houden met een stevig renovatiebudget. Hoe hoog kunnen de kosten oplopen?

Het slechte nieuws voor wie een oude woning koopt: een universele raming opstellen van wat het zal kosten om je woning helemaal te renoveren is onbegonnen werk. Schattingen voor de afwerking lopen meestal uiteen tussen de 750 en 1.500 euro per vierkante meter. Volgens die regel moet je dus al snel 150.000 euro uittrekken voor de renovatie van een doorsnee woning van 150 vierkante meter.

Maar de prijs schommelt heel sterk volgens de begintoestand van de woning, en de mate van afwerking. Een herenhuis uit 1950 van het huidige comfort voorzien zal uiteraard veel duurder zijn dan een rijhuis uit de jaren ‘70 energiezuinig te maken. Het grootste deel van de kosten wordt dus bepaald door de eigen voorkeuren. Denk maar aan de kranen van de badkamer of de deurtjes van de keukenkasten: dat kan gaan van enkele tientallen tot enkele honderden euro’s.

Maar zeker is dat je bij elke woning een aantal zaken moet controleren waarvan de prijs slechts in mindere mate afhankelijk is van de toestand van het huis of de gewenste mate van afwerking. En soms kan je nog (een deel van) de inrichting van de keuken of badkamer hergebruiken.

We gaan uit van een half gekoppelde woning met een bewoonbare oppervlakte van zo’n 150 vierkante meter. De woning beschikt over een goede structuur. Er zijn geen onprettige verrassingen als rotte muren, slechte funderingen, onstabiele vloeren...

Dan blijven er toch nog een aantal zaken over waar je zeker rekening moet mee houden:

Elektriciteit

Bij de meeste oudere woningen zal de elektrische installatie bij de aankoop sowieso niet voldoen aan de wettelijke normen. In veel gevallen ga je dan meteen beter over tot het volledig vernieuwen. Reken voor een nieuwe elektriciteitskast, het aanleggen van de bekabeling en het plaatsen van schakelaars en stopcontacten al snel op 7.000 tot 10.000 euro. Als je specifieke eisen hebt op het vlak van domotica kan dit nog stevig oplopen.

Verwarming

Veel woningen zijn nog met aparte gaskachels uitgerust. In dat geval heb je een nieuwe ketel, leidingen en radiatoren nodig. Een vuistregel is dat je per radiator moet rekenen op 600 euro. Je komt al snel aan 10 radiatoren, wat een kost van 6.000 euro betekent. Tel daarbij een ketel van 5.000 euro, en je komt aan een ruwe schatting van 11.000 euro. Wie designradiatoren wil zal op een pak meer moeten rekenen.

Sanitair

Oude waterleidingen kunnen verroest zijn. Ook van het regenwater is vaak nog niet gescheiden. Een richtprijs van 5.000 euro is realistisch voor de nodige aanpassingen. Let wel: dit is nog zonder het installeren van bijvoorbeeld nieuwe kranen. De prijs daarvan hangt zoals gezegd heel sterk af van de eigen voorkeuren.

Ramen

Overal dubbel glas plaatsen is een dure investering, maar een die op termijn zichzelf wel terugverdient. Reken op een minimumprijs van 500 euro per vierkante meter raam. Hebt u veel kleine ramen, of ronde vensters, dan zal dit wat meer zijn. Grote ramen vallen per vierkante meter gezien iets goedkoper uit. Maar een totaalprijs van 15.000 euro per woning is zeker niet overdreven.

Dak

Als u pech hebt, beschikt de woning enkel over een laag pannen. Gaat het om een recentere woning, dan kan het soms volstaan om enkel bijkomende isolatie te plaatsen. Voor een nieuw zadeldak is een totale prijs van 170 euro per vierkante meter een goede maatstaf. Tel daarbij nog twee dakramen tegen 700 euro per stuk, en voor een zadeldak met 70 vierkante meter pannen loopt de kost dan op tot ongeveer 13.500 euro.

Muren

Na al deze bovenstaande werken zullen de bestaande binnenmuren hevig toegetakeld zijn. Herbepleisteren is in de meeste gevallen dan ook de enige optie. Reken op zo’n 20 euro per vierkante meter, voor de muren en de plafonds. Bij een woning van 150 vierkante meter komt je op die manier dikwijls tot een prijs van 10.000 euro.

Bij een renovatie moet je dus geen gekke dingen doen om tot een prijs van 64.500 euro te komen. Tel daarbij wel nog een marge van 10 procent om tegenslagen op te vangen, en je komt aan een ‘basiskost’ van zo’n 70.000.

Dat is dus nog zonder enige vorm van afwerking: geen verf, geen nieuwe vloeren, geen lampenkappen, geen keukentoestellen, geen badkuip of douche... Maar de kosten daarvan hebt u wel zelf enigszins in de hand, en kunt u desgewenst ook over meerdere jaren spreiden, zelfs als u al in de woning uw intrek hebt genomen.

Welke zaken wel of niet van toepassing zijn, hangt volledig af van de woning die u wilt renoveren. De beste manier om een duidelijk zicht te krijgen op de kosten is een architect mee te nemen naar het gebouw.

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons