Wat doet u met uw zonnepanelen als u verhuist?

Steeds meer woningen zijn uitgerust met zonnepanelen. Maar wat gebeurt er met die panelen als u uw huis verkoopt? 

Een lezer legde ons de volgende situatie voor. 'In 2009 lieten we voor 25.000 euro zonnepanelen plaatsen op het dak van ons huis, goed voor 3.500 kWh per jaar. Daarvoor krijgen we nog 17 jaar lang groenestroomcertificaten van 450 euro per 1.000 kWh. Maar nu hebben we besloten ons huis te verkopen. Wat gebeurt er met de certificaten als de koper de installatie overneemt? En kan ik de prijs van de zonnepanelen gewoon doorrekenen in de verkoopprijs van mijn woning?'

Het antwoord op deze vragen is niet eenduidig. U hebt twee mogelijkheden: de installatie laten staan, of alles mee verhuizen. De tweede optie is misschien de eenvoudigste, maar kost ook geld. ‘Alles afbreken, verhuizen en weer opbouwen, opnieuw schema’s maken en de hele installatie weer laten keuren, kost al gauw 2.500 tot 3.000 euro’, schat Nicolas Van Campenhout, zaakvoerder van MiNi-Energietechniek Zonnepanelen uit Wetteren. U behoudt dan wel de groenestroomcertificaten van 450 euro.


Besluit u de installatie mee te verkopen? Dan mag u niet gewoon 25.000 euro bij de verkoopprijs van uw huis rekenen. U moet de precieze waarde van de zonnepanelen berekenen. En die berekening is niet zo eenvoudig. ‘Gemiddeld gaan zonnepanelen 20 tot 25 jaar mee, maar door ouderdom kunnen ze minder opbrengen. En we kijken bijvoorbeeld ook naar de helling van het dak, en andere factoren die het rendement beïnvloeden. Dan maken we een gedetailleerd verslag van de restwaarde’, legt Van Campenhout uit. Maar er is ook goed nieuws: ‘Als de nieuwe eigenaar de installatie overneemt, krijgt hij wel de groenestroomcertificaten ter waarde van 450 euro mee, voor de resterende periode van 17 jaar.’

Sinds 2010 is de waarde van de toegekende groenestroomcertificaten geleidelijk gedaald. Vanaf 2013 ontvangt u per groenestroomcertificaat 93 euro gedurende tien jaar. Maar dat is niet langer een certificaat per 1.000 kWh opgewekte elektriciteit. Het is afhankelijk van een ‘bandingsfactor’. Die factor wordt bepaald door de evolutie van de investeringskosten, brandstofprijzen en de elektriciteitsprijs.

Ook de nieuwe eigenaar moet de afweging maken. Wil hij wel zonnepanelen? Die beslissing is niet alleen financieel, maar ook esthetisch: het uitzicht van een huis verandert door de installatie van zonnepanelen. En stel dat de koper wel openstaat voor zonne-energie, koopt hij dan de bestaande installatie over? Of laat hij een nieuwe plaatsen? Voor een gelijkaardige installatie betaalt u vandaag nog maar een derde van de prijs in 2009. 

Helaas speelt ook een grote onbekende een rol in de berekening: de groenestroomcertificaten. Zullen die er in 2013 nog zijn? Dat is koffiedik kijken’, stelt Van Campenhout. ‘Ook de netvergoeding die eigenaars van zonnepanelen moeten betalen, is nog een groot vraagteken.’

Tegenover al die onzekerheden staat één zekerheid: de energieprijzen zullen blijven stijgen. ‘Het dagtarief bedraagt vandaag 24 cent/kWh. Als we de stijging doortrekken, wordt dat over twintig jaar 85 cent’, legt Van Campenhout uit. ‘Wie vandaag 9.000 à 10.000 euro investeert in zonnepanelen, koopt zijn energie eenmalig aan voor 10 cent per/kWh. En dat is een vaste prijs.’ 

Marktwaarde
De koper én de verkoper moeten dus afwegen wat de marktwaarde van de installatie nog is, en wat het zou kosten om nieuwe zonnepanelen te installeren. Die twee berekeningen naast elkaar leggen, is een ingewikkelde oefening. 

Ruw geschat komt het hierop neerneer: ‘De kosten van de installatie uit 2009 waren 25.000 euro. Per jaar brengt ze ongeveer 850 euro aan energie op. Daarenboven krijgt u 3,5 keer per jaar een groenestroomcertificaat ter waarde van 450 euro. Dat betekent voor de volgende 17 jaar een ruw geschatte opbrengst van 41.000 euro’, berekent Nicolas Van Campenhout. 

‘Als u een gelijkaardige installatie vandaag laat plaatsen, kost u dat nog 7.000 euro. De energieopbrengst is dan ook 850 euro. In het slechtste scenario krijgt u helemaal geen groenestroomcertificaten meer. En dan is de opbrengst de volgende 17 jaar 14.500 euro. Met die twee cijfers in het achterhoofd kunt u berekenen hoeveel u precies aan de koper-overnemer mag vragen voor de zonnepanelen op het dak van uw woning.’ 

Als de zonnepanelen van eigenaar veranderen, moeten de vorige en de nieuwe eigenaar samen een formulier invullen, ondertekenen en per post bezorgen aan de Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt(VREG). Dat formulier vindt u op netto.be/zonnepanelen.

De nieuwe eigenaar ontvangt een eigen login en wachtwoord, waarmee hij zijn certificaten kan aanvragen.

Bron:
https://www.tijd.be/netto/geld_en_gezin/vastgoed/Wat_doet_u_met_uw_zonnepanelen_als_u_verhuist.9286249-1625.art?token=3951449bb11b075c5aa1f10054ca061c&utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=FINANCE&utm_content=&utm_term= 



Gerelateerde artikels

Hoeveel kost een makelaar?

Je huis verkopen met een makelaar? Hoeveel kost het en hoeveel commissie betaal je daarvoor aan de vastgoedmakelaar?
Lees meer

Wil je een woning met erfdienstbaarheid kopen of verkopen?

Een woning verkopen met erfdienstbaarheid kan vaak intimiderend klinken. Wat is dat eigenlijk, erfdienstbaarheid? Welke soorten bestaan er allemaal? En heeft de erfdienstbaarheid dan ook invloed op de verkoop?
Lees meer

Wil je je sociale woning verkopen?

Een sociale woning is voor velen een kans op stabiliteit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je situatie nooit kan veranderen. Sommigen krijgen de opportuniteit om ver van huis te werken, bij anderen wordt het gezin dan weer wat te groot.
Lees meer

Verkoop je je nieuwbouwwoning?

Een nieuwbouwwoning verkopen is een uitzonderlijke situatie. Bijna niemand verwacht immers om zo snel na de aankoop of bouw van een huis dat huis weer te moeten verkopen. 
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij