Waarom sleutel-op-de-deur bouwen?

Waarom sleutel-op-de-deur bouwen? Als je de vraag aan de firma’s zelf voor legt, krijg je steevast antwoorden in de vorm van kernwoorden als: vaste prijs, gekende uitvoeringstermijn, geen administratieve rompslomp. Maar welke troeven biedt deze vorm van algemene aannemerij nog?

Garantie
Het bouwen van een woning met één algemene aannemer is gebonden aan de Wet Breyne. Deze wet beschermt de bouwheer. “Zo geniet hij van garanties die zorgen dat je effectief krijgt wat je hebt besteld en betaalt. Wanneer je in eigen beheer bouwt met verschillende aannemers, dan zijn die garanties niet ingedekt door de Wet Breyne en moet je deze pijnpunten zelf uitklaren. Gebrek aan technische en wettelijke kennis spelen daarbij niet in het voordeel van de bouwheer,” motiveert Tatiana Fomenkova bij Bik Woningen.

“Daarnaast geldt ook dat je een voltooiingswaarborg krijgt,” vult men bij Unicas aan. “Als aannemer moeten we immers een waarborg stellen van 5% van de waarde van het gebouw en hier binnen 30 dagen na ondertekening van het contract een bewijs van leveren.” Zonder de borg kan de bouwheer de overeenkomst nietig laten verklaren.

Eén aanspreekpunt
Een belangrijk deel van het comfort van het bouwen via de sleutel-op-de-deurformule zit in het feit dat je één aanspreekpunt binnen de firma krijgt. Daarmee ontzorgen de bouwfirma's u als klant. “Deze persoon beantwoordt al je vragen, houdt je op de hoogte van de vorderingen op de werf. Kortom, je mag rekenen op een professionele begeleiding,” geven Claudia Marchetta (Thuis Best) en Christophe Van Bever (Bostoen) aan.

Tijdswinst
“Zelf kun je onmogelijk zo snel bouwen als met een sleutel-op-de-deurfirma,” meent Claudia Marchetta (Thuis Best Woningbouw). Een sleutel-op-de-deuraannemer realiseert een doorsnee woning gemiddeld op enkele maanden. Zij kunnen dit hoge ritme garanderen omdat ze vaste afspraken hebben met onderaannemers. Als je in eigen beheer bouwt, is dit veel moeilijker.

Maatwerk
De tijd van de standaardplannen in de sleutel-op-de-deurbranche is lang achterhaald. Vandaag bouw je met een eigen architect en zelfs interieurarchitect als je voor sleutelklaar bouwen kiest. Zowat iedere firma drukt daar op. Danneels begeleidt de klant al van bij de aankoop van de bouwgrond. “Verder bieden we een heel gedetailleerd lastenboek met een nauwkeurige omschrijving van de materialen. In de afwerking gaan we zo ver als de klant ons vraagt. We bieden zelfs interieuradvies aan,” stelt Wim De Meyer.

Een zelfde verhaal bij Sibomat. “De klant kan niet alleen binnen de gewenste architecturale stijl bouwen, maar ook op maat van het gewenste comfort en energieniveau. Kortom, de klant is koning vanaf de eerste pennentrek,” vertelt Youri Van Daele.

Gerelateerde artikels

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer

Strengere energielabels vanaf maart 2021: dit verandert er!

Vanaf 1 maart 2021 worden de huidige energielabels voor elektrische toestellen strenger: de labels A+++, A++ en A+ verdwijnen. Je vindt de nieuwe labels al vanaf 1 november 2020 op sommige apparaten in de winkel. Waarom veranderen ze? En wat verandert er precies?
Lees meer

Mag je (ver)bouwen op zon- en feestdagen?

Timmer je momenteel aan je droomhuis? Fijn! Dan wil je natuurlijk dat je nieuwe stek zo snel mogelijk in orde is. En dus benut je elk vrij moment om te klussen. Maar mag dat eigenlijk wel op een zondag? En wat met feestdagen? Het is niet meer dan normaal dat je je verbouwingswerken of de bouw van je huis zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben. Zelfs al moet je daarvoor elke zondag en elke andere vrije dag die je hebt aan de slag op de werf. Maar niet te vergeten: in België bestaat er zondagsrust. Mag je dan zomaar boren en timmeren op zon- en feestdagen? Het woord zondagsrust zegt eigenlijk al genoeg: op zondag moet je rusten. Maar dat betekent niet dat je geen werken mag uitvoeren, want de zondagsrust heeft voornamelijk betrekking op werknemers. Je aannemer om een extra inspanning vragen op een zondag of op een feestdag, dat kan dus niet.
Lees meer

Heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig voor een tuinhuis?

Veel mensen stellen zich deze vraag niet bij het installeren van een tuinhuisje. Het goede nieuws is dat je in veel gevallen inderdaad vrijgesteld bent van een vergunning. Toch zijn er beperkingen…
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons