Vruchtgebruik of naakte eigendom: wat heeft dat te betekenen?

Stel dat je man of vrouw komt te overlijden en hij/zij in het testament heeft opgenomen dat de woning naar de kinderen gaat, maar dat jij als partner het vruchtgebruik hebt, tot je zelf te overlijden komt: wat betekent dat dan? Wij doen het even summier uit de doeken.

Wat is vruchtgebruik?

Als je het vruchtgebruik en het naakte eigendom optelt, dan kom je tot het volle eigendom. In geval van onroerende goederen houdt het vruchtgebruik in dat je recht hebt om het onroerende goed te gebruiken, zonder dat je eigenaar bent. Vaak komt het neer op bewoningsrecht. Maar je mag er niet alleen wonen, je hebt ook het recht om het te verhuren, waarbij de huuropbrengsten voor jou zijn.

Je voornaamste plicht? Het instandhouden van de staat van de woning. Je moet het pand onderhouden en moet instaan voor de meeste herstellingen.

Wat is naakte eigendom?

Hier gaat het om de eigenlijke eigenaar van het onroerend goed dat in vruchtgebruik is. Zijn rechten zijn ingeperkt, want hij mag zelf niet wonen in het pand.

Daarnaast is het pand verhuren ook geen optie, want dan verliest de persoon die het pand in vruchtgebruik heeft zijn rechten. Wegschenken of verkopen mag wel, maar het vruchtgebruik blijft doorlopen.

De vruchtgebruiker dient bij een verkoop ook steeds op de hoogte gesteld te worden.

Wanneer komt het voor?

Meestal bij erfkwesties. De maximale duurtijd van het vruchtgebruik is 30 jaar, maar minder kan ook. Weet dat bij het uitdoven van het vruchtgebruik, de naakte eigenaar ook de volle eigenaar wordt.

Het is mogelijk dat de vruchtgebruiker het naakte eigendom koopt. Wanneer de vruchtgebruiker komt te overlijden, loopt het vruchtgebruik sowieso af.

Let op voor de fiscus

Het correct waarderen van het vruchtgebruik is ontzettend belangrijk. De fiscus berekent immers de erfbelasting op de waarde van het vruchtgebruik. Echt heel duidelijke regels zijn er niet, maar laat je door een goede fiscalist bijstaan.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Wat zijn successierechten en welke impact hebben ze op je erfenis?

Successierechten, of erfbelasting, zijn een vorm van belasting op de waarde van de gekregen goederen bij een erfenis. 

Niemand houdt van belastingen, zeker niet wanneer ze komen kijken bij een erfenis van een ouder of een naaste. Jammer genoeg kan je er echter niet aan onderuit en is het dus best om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.
Lees meer

Je hebt onroerend goed geërfd. Wat nu? Hoe zit het met de successierechten?

Erven is steeds een tweesnijdend zwaard. Een situatie van krijgen en verliezen. Omdat velen in zo’n zware periode geen zin hebben om een lastig verkoopproces door te maken helpen wij je graag een handje met alles op een rijtje te zetten.
Lees meer

Vastgoed schenken: hoe komt het dat de cijfers momenteel zo hard stijgen?

Schenkingen van vastgoed zijn dit jaar sterk gestegen en dat zou te maken hebben met de gezondheidscrisis.
Lees meer

Een huis verkopen aan één van je kinderen: de valkuilen!

Als ouder overweeg je om je huis of appartement te verkopen aan één van je kinderen. Hou er dan rekening mee dat je andere kinderen hier later weleens moeilijk over kunnen doen.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons