Vloeren: met of zonder chape?

De basis voor de vloerafwerking is normaliter een chapelaag. Deze dekvloer in een zandcementmengsel heeft een lange droogtijd en die is er niet altijd. Kun je de vloer ook zonder chape opbouwen? Welke alternatieven zijn er dan? Ontdek de antwoorden.

Een chape vraagt een gemiddelde droogtijd van 8 dagen per centimeter dikte. Wanneer je de dekvloer dikker dan 10cm maakt, dien je al van twee weken droogtijd per centimeter uit te gaan. Die tijd heeft niet iedereen in een bouw- of renovatieproject. Met wat creativiteit kun je de plaatsing van een chape dan ook vermijden. Er zijn verschillende alternatieven:

Droogvloersysteem
De bouwsector zoekt al jaren naar droge bouwtechnieken omdat die het bouwproces aanzienlijk versnellen. Ook voor de vloer zijn er al droge oplossingen. Een droogvloersysteem bestaat uit gips- of gipsvezelplaten die je onderling aan elkaar schroeft om een stabiel geheel te krijgen. Om een vlakke vloer te krijgen, worden de vloerplaten op een uitvulling in een korrelig materiaal gelegd. Zo vormen eventuele leidingen geen probleem en tegelijkertijd creëer je een vorm van akoestische demping.

Gietvloer
Een vlakke ondergrond is vaak de vereiste om de vloerafwerking te plaatsen. Daarvoor moet je niet noodzakelijk een chape plaatsen. Het kan even goed met een gietvloer. Dit is een vloeibaar cementmengsel dat je over de vloerplaat uitgiet en dat zichzelf nivelleert op enkele millimeters dikte. Voorwaarde voor deze oplossing is wel dat er geen leidingen over de vloerplaat lopen. Iets om vooraf over na te denken. De gietvloer vraagt een droogtijd van 48 uur voor hij volledig belast kan worden.

Gepolierd beton
Als je van een industriële of ruwe look houdt, kan een gepolierde betonvloer een alternatief zijn. Wanneer het beton wordt gepolierd krijg je een strak en glad uiterlijk. Het kan bovendien in verschillende kleuren worden afgewerkt en is onderhoudsvriendelijk. Een betonvloer is na een dag beloopbaar en mag na 2 of 3 dagen al belast worden. Bovendien zijn eventuele leidingen meteen ook uitgevuld door de betonlaag.

Schuimbeton
Houd je niet van de betonlook, dan kan beton nog een zinvol alternatief zijn, maar dan verschuimd. Eigenlijk wordt er gewoon een schuimstof aan klassiek beton toegevoegd en het goedje wordt dan in de woning gepompt. Hierdoor is het gewicht van de betonlaag lager en krijg je bovendien een zekere isolatiewaarde er bovenop. Dat maakt het een interessant alternatief voor renovatieprojecten. De laag is immers minder belastend voor de bestaande structuur. De ondervloer die je zo creëert is na één dag beloopbaar. De timing voor de verdere afwerking is afhankelijk van het gebruik van vloerverwarming en de soort afwerking.

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons