Vloeren: met of zonder chape?

De basis voor de vloerafwerking is normaliter een chapelaag. Deze dekvloer in een zandcementmengsel heeft een lange droogtijd en die is er niet altijd. Kun je de vloer ook zonder chape opbouwen? Welke alternatieven zijn er dan? Ontdek de antwoorden.

Een chape vraagt een gemiddelde droogtijd van 8 dagen per centimeter dikte. Wanneer je de dekvloer dikker dan 10cm maakt, dien je al van twee weken droogtijd per centimeter uit te gaan. Die tijd heeft niet iedereen in een bouw- of renovatieproject. Met wat creativiteit kun je de plaatsing van een chape dan ook vermijden. Er zijn verschillende alternatieven:

Droogvloersysteem
De bouwsector zoekt al jaren naar droge bouwtechnieken omdat die het bouwproces aanzienlijk versnellen. Ook voor de vloer zijn er al droge oplossingen. Een droogvloersysteem bestaat uit gips- of gipsvezelplaten die je onderling aan elkaar schroeft om een stabiel geheel te krijgen. Om een vlakke vloer te krijgen, worden de vloerplaten op een uitvulling in een korrelig materiaal gelegd. Zo vormen eventuele leidingen geen probleem en tegelijkertijd creëer je een vorm van akoestische demping.

Gietvloer
Een vlakke ondergrond is vaak de vereiste om de vloerafwerking te plaatsen. Daarvoor moet je niet noodzakelijk een chape plaatsen. Het kan even goed met een gietvloer. Dit is een vloeibaar cementmengsel dat je over de vloerplaat uitgiet en dat zichzelf nivelleert op enkele millimeters dikte. Voorwaarde voor deze oplossing is wel dat er geen leidingen over de vloerplaat lopen. Iets om vooraf over na te denken. De gietvloer vraagt een droogtijd van 48 uur voor hij volledig belast kan worden.

Gepolierd beton
Als je van een industriële of ruwe look houdt, kan een gepolierde betonvloer een alternatief zijn. Wanneer het beton wordt gepolierd krijg je een strak en glad uiterlijk. Het kan bovendien in verschillende kleuren worden afgewerkt en is onderhoudsvriendelijk. Een betonvloer is na een dag beloopbaar en mag na 2 of 3 dagen al belast worden. Bovendien zijn eventuele leidingen meteen ook uitgevuld door de betonlaag.

Schuimbeton
Houd je niet van de betonlook, dan kan beton nog een zinvol alternatief zijn, maar dan verschuimd. Eigenlijk wordt er gewoon een schuimstof aan klassiek beton toegevoegd en het goedje wordt dan in de woning gepompt. Hierdoor is het gewicht van de betonlaag lager en krijg je bovendien een zekere isolatiewaarde er bovenop. Dat maakt het een interessant alternatief voor renovatieprojecten. De laag is immers minder belastend voor de bestaande structuur. De ondervloer die je zo creëert is na één dag beloopbaar. De timing voor de verdere afwerking is afhankelijk van het gebruik van vloerverwarming en de soort afwerking.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag