Villa voorbije tien jaar slechte belegging


Het voorbije decennium zagen villabewoners in ons land de waarde van hun stulpje dalen. Waarom lust niemand de typische fermettes nog die zo typisch zijn voor ons verkavelingslandschap?

Het voorbije decennium verloren villa’s in ons land bijna 5 procent van hun waarde. Kopers betalen in vergelijking met 10 jaar geleden 21,9 procent meer voor een villa, bungalow of landhuis, zo blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Maar over dezelfde periode bedraagt de gecumuleerde inflatie 26,4 procent (op basis van de geharmoniseerde index van de consumptieprijzen tussen december 2001 en juni 2012 zoals Eurostat en de Europese Centrale Bank die gebruiken). De prijsstijging volstaat dus niet om de stijgende levensduurte bij te benen.

Vastgoedspecialisten zijn niet verbaasd over die evolutie. Vooral de typerende villa’s uit de jaren ’50, ’60 en ’70 uit de vorige eeuw liggen heel slecht in de markt. ‘Mensen houden meer dan vroeger rekening met onderhouds- en energiekosten’, zegt KUL-onderzoeker Michael Ryckewaert. En laat het nu net de typische fermettes zijn die op dat vlak slecht scoren. Die villa’s vergen grote en dure renovatiewerken. En wie zich die aankoop en noodzakelijke renovatie kan veroorloven, bouwt voor die prijs liever zelf een huis. ‘De problematiek van betaalbaarheid speelt zeker een rol’, zegt Van Gompel.

Niet alleen zijn villa’s duur, ze beantwoorden ook steeds minder aan de verwachtingen van de jonge tweeverdieners. Zij hechten veel belang aan de energiewaarde van een woning, hebben liever geen te grote tuin waar ze veel tijd in moeten investeren en er moet ook voldoende financiële ademruimte overblijven voor ontspanning. Het speelt allemaal in het nadeel van de villamarkt en een kentering is onwaarschijnlijk. ‘De prijzen zullen nog verder dalen’, voorspelt Van Gompel. ‘Maar meer nog dan bij gewone woonhuizen speelt de locatie een heel belangrijke rol. Als je in Knokke over de daling van de villaprijzen begint, lachen ze je uit.’

Op de lange termijn is de situatie minder dramatisch en voor wie twintig of dertig jaar geleden een villa kocht, is de verkoop waarschijnlijk een nuloperatie. Dat leren cijfers uit een vastgoedstudie van Van Gompel. Hij dook in de Europese vastgoedprijzen om greep te krijgen op de historische evolutie. ‘Over die periode konden de villaprijzen de inflatie net bijbenen’, klinkt het. Aangepast aan de inflatie verloren villa’s 0,3 procent van hun waarde tijdens de periode van 1980 tot 1995. Van 1995 tot eind 2011 stegen de prijzen dan weer met amper 0,5 procent. Die status quo staat in schril contrast met de prijzen van gewone huizen en appartementen. Daarvan stegen de reële prijzen voor die laatste periode met respectievelijk 5,1 en 4,2 procent.

Bron:
https://www.tijd.be/netto/geld_en_gezin/vastgoed/Villa_voorbije_tien_jaar_slechte_belegging.9221751-1625.art?token=5634c345dc6c402f1d1423100b726eec&utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=FINANCE&utm_content=&utm_term

Gerelateerde artikels

Je huis verkopen via notaris of makelaar? Dit moet je weten

Twijfel je of je jouw huis wil verkopen via de notaris of via een makelaar? Ontdek hier alle verschillen en details!
Lees meer

Je huis verkopen zonder makelaar: hiervoor moet je opletten

Steeds meer eigenaars overwegen om hun vastgoed zelf te verkopen. Maar, een huis verkopen zonder makelaar is niet evident. Hier moet je op letten...
Lees meer

Verkoper bedenkt zich en annuleert de verkoop van het huis.

De verkoper wil niet meer verkopen en trekt het bod in. Kan de verkoper het compromis ontbinden en de verkoop van het huis annuleren?
Lees meer

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons