Verhoog de prijs van uw huis met renovaties

Bent u van plan uw huis op te frissen, voor uw eigen plezier, maar ook om bij een verkoop de investering terug te verdienen? Deze renovaties krikken de waarde van uw pand op.

‘Als u uw woning wilt verkopen maar eerst nog renovatiewerken wilt uitvoeren, moet u zich bij uw keuzes door twee zaken laten leiden. U moet er plezier aan beleven en uw eigen smaak volgen. Maar u houdt de ingrepen het best ook redelijk neutraal en tijdloos, zodat het resultaat bij zo veel mogelijk mensen in de smaak valt’, zegt Pierre Hermant, de organisator van de bouwbeurs Batibouw. ‘U kunt het vergelijken met de restwaarde van een auto: bij een eventuele verkoop geven bepaalde opties nooit een meerwaarde. Probeer dus sober te blijven en beperk u tot wat noodzakelijk is. Vermijd het om er een te persoonlijke touch aan te geven en om dure gadgets te gebruiken.’

Keuken of badkamer
‘De keuken en de badkamer zijn de twee belangrijkste vertrekken’, zegt Eric Verlinden, de baas van het makelaarsnetwerk Trevi. ‘Voor een gewone woning mag u voor de renovatie van een keuken op circa 15.000 euro rekenen en voor een badkamer op 7.000 tot 8.000 euro (+ tegelwerken).’ U geeft dan zo’n 25.000 euro uit, maar dat kan u een meerwaarde van 40 tot 50 procent opleveren. ‘Een meerwaarde van 10.000 tot 12.000 euro is de moeite waard.’

In de badkamer leveren een goed doordachte indeling, voldoende opbergruimte, een degelijke verlichting, twee wastafels en een inloopdouche (een must) veel meer rendement op dan een luxueuze inrichting. ‘Een jacuzzi creëert weliswaar een wauw-effect, maar hij doet de prijs van de woning niet spectaculair stijgen. U haalt er uw inleg (het tienvoud van een bad) nooit uit’, benadrukt Hermant.

‘Studies tonen aan dat mensen hun keuken ten laatste vijf jaar na de aankoop van een woning renoveren’, zegt hij. ‘U kunt u dus gerust beperken tot een paar kleinere aanpassingen. U kunt het werkblad, de kastdeurtjes, de handgrepen of de knoppen van de laden en deuren vernieuwen of een mooie koelkast plaatsen.’

Relativeer
‘Klanten overschatten systematisch de omvang en de kostprijs van bepaalde werken’, stelt Verlinden vast. Aarzel dus niet om zelf de handen uit de mouwen te steken voor werken waarvan de impact op de verkoopprijs moeilijk in te schatten is. ‘Een plankenvloer die aangetast is door huiszwam en een ingezakt plafond kunnen de verkoopprijs van een huis enorm beïnvloeden, terwijl de kostprijs van een herstelling (2.000 tot 3.000 euro) beperkt is’, zegt de baas van Trevi.

Dezelfde redenering gaat op voor het opknappen van een klassieke voorgevel. Dat kost 4.000 tot 6.000 euro, maar levert u gegarandeerd een meerwaarde van 25.000 tot 30.000 euro op. Door de verfraaiing alleen al zult u uw huis gemakkelijker en sneller verkopen. ‘Alles wat de taak van de mensen vergemakkelijkt en de omvang van de werken relativeert, betaalt zich cash terug’, bevestigt Hermant. ‘Als u zelf niet in staat bent om het dak te renoveren of de elektriciteit te vernieuwen (de twee grote klassiekers), vraag dan een paar offertes en leg ze voor aan aarzelende kandidaat-kopers. Zo maakt u het hen gemakkelijker en stelt u hen ook gerust.’

Opwaarderen
‘In heel wat gebouwen werden scheidingswanden geplaatst om kleinere ruimtes te creëren. Ook al legt u de kandidaat-koper uit dat het vroeger een mooie ruimte was, hij zal alleen de krappe, slecht verlichte vertrekken zien en geen oog hebben voor de potentieel beschikbare ruimte. Het afbreken, het weg-nemen en het afvoeren van de scheidingswanden zal enkele duizenden euro’s kosten, maar dat bedrag verdient u snel terug. De verkoop zal sneller en makkelijker verlopen’, zegt Verlinden.

Als u grote werken uitvoert, profiteer er dan van dat alles tot een werf is herleid om leidingen en elektriciteit te leggen in vertrekken die misschien pas later worden ingericht’, voegt Hermant eraan toe. Maar maak uw werk wel af. Als u in de keuken een nieuwe vloer plaatst en betegelt, creëert u geen enkele meerwaarde als u die niet verder bemeubelt of toestellen plaatst. Want dan heeft uw bezoeker de indruk dat hij de volledige keuken nog moet inrichten. ‘Men- sen betalen (voor) wat ze zien’, herhaalt Verlinden.

Nieuwe ramen
‘Nieuwe ramen zijn voor een gewone woning de beste investering. Voor oude woningen moeten de ramen vaak op maat worden gemaakt of moeten ze voldoen aan de stedenbouwkundige voorschriften. Daardoor kan het budget de hoogte inschieten (reken op 20.000 tot 25.000 euro voor een herenhuis). Dat kunt u bij de verkoop moeilijk terugverdienen’, waarschuwt Verlinden. ‘Isolatiewerken geven meestal een mooie return’, zegt Hermant . ‘Bovendien levert het u een betere energieprestatie op.’

Trends
De trends voor de inrichting en de afwerking van huizen zijn de voorbije jaren weinig veranderd. Mensen verkiezen parket in de woon- en slaapkamer en muurtegels in de bad- en douchekamers. Keramische tegels met houtlook verdienen een speciale vermelding. ‘Die zijn tegenwoordig van uit-stekende kwaliteit. Naast het visuele aspect worden ze vooral geapprecieerd voor hun duurzaamheid en het onderhoudsgemak’, zegt Verlinden.

En de tuin?
Een tuin staat niet meer synoniem voor standing. ‘Mensen willen geen grond meer van 10.000 of 20.000 m2. Ze worden rationeler. Ze hebben oog voor het onderhoud en zijn tevreden met een goed ingedeelde grond van 1.500 m2. Die tendens wordt nog sterker’, voor-spelt Verlinden. Een extra terras levert niet echt een meerwaarde op. Maar voor bepaalde panden is er wel veel vraag naar een terras en is de aanwezigheid ervan zelfs noodzakelijk.’

Tot slot leek het vijf jaar geleden onmogelijk, maar in Brussel heeft 25 tot 30 procent van de verkochte nieuwbouwappartementen geen garage.

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons