Wat zijn de verborgen kosten van een lening?

Geld lenen kost ook geld. Dat zinnetje heb je ongetwijfeld al wel gehoord. Maar wat zijn nu precies die extra kosten wanneer je een woning koopt en hiervoor een lening afsluit?

Wie op zoek gaat naar een woning om te kopen, stelt best vooraf een budget vast. Dit doe je door onder andere alle financiële parameters nauwkeurig in kaart te brengen. Houd hierbij ook rekening met de extra kosten.

Niet alleen het prijskaartje van het huis telt, maar ook de notariskosten, verzekeringen, kosten van je hypothecair krediet, ... et cetera. Wie zijn financiëel plan goed in kaart brengt, vermijdt onverwachte kosten en problemen in een latere fase. We zetten alles even voor je op een rij.

Welke kosten zijn verbonden aan je lening?

1. Dossierkosten
Wie een lening afsluit, zal eenmalige dossierkosten moeten betalen voor het openen van zijn/haar kredietdossier. Wens je later een herziening van je rentevoet, dan is de kans groot dat je deze dossierkosten opnieuw moet betalen.

2. Kosten voor akte hypothecair krediet
Door een hypothecaire lening aan te gaan bij de bank, geef je het pand dat je gaat kopen als waarborg. Dit moet gebeuren via een notariële akte (net zoals je het verkoopcompromis ook in een akte hebt ondertekend). Uiteraard moet je hier opnieuw voor betalen:

3. Intresten
Uiteraard ben je de bank net iets meer verschuldigd dan het bedrag dat je effectief wilt lenen. Onderhandel daarom goed over de rentevoet en bekijk of je een vaste of een variabele rentevoet verkiest en welke krediettermijn voor jou het best geschikt is. Reken dan maar eens uit hoeveel je de bank op termijn werkelijk hebt terugbetaald!

4. Verzekeringen verbonden aan de lening
Vaak kun je bij de bank een korting verkrijgen op je rentevoet indien je akkoord gaat om ook je verzekeringen bij dezelfde bank te nemen. Zodoende vraag je best meteen een offerte voor de brandverzekering, verzekering tegen inbraak, juridische bescherming, schuldsaldoverzekering … Deze kosten dien je jaarlijks te betalen. Op die manier kun je meteen het financiële plaatje van je lening vervolledigen.

Andere extra kosten
Wil je het volledige budgetplan maken, dan moet je met nog meer kosten rekening houden. Zo zijn er nog registratierechten te betalen op het goed, onroerende voorheffing, de aktekosten en het ereloon van de notaris, expertisekosten (bijvoorbeeld voor de schatter) en nog een heleboel variabele kosten (bijvoorbeeld voor renovatie, onderhoud, aansluitingskosten …).

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?
Lees meer

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons