Wat zijn de verborgen kosten van een lening?

Geld lenen kost ook geld. Dat zinnetje heb je ongetwijfeld al wel gehoord. Maar wat zijn nu precies die extra kosten wanneer je een woning koopt en hiervoor een lening afsluit?

Wie op zoek gaat naar een woning om te kopen, stelt best vooraf een budget vast. Dit doe je door onder andere alle financiële parameters nauwkeurig in kaart te brengen. Houd hierbij ook rekening met de extra kosten.

Niet alleen het prijskaartje van het huis telt, maar ook de notariskosten, verzekeringen, kosten van je hypothecair krediet, ... et cetera. Wie zijn financiëel plan goed in kaart brengt, vermijdt onverwachte kosten en problemen in een latere fase. We zetten alles even voor je op een rij.

Welke kosten zijn verbonden aan je lening?

1. Dossierkosten
Wie een lening afsluit, zal eenmalige dossierkosten moeten betalen voor het openen van zijn/haar kredietdossier. Wens je later een herziening van je rentevoet, dan is de kans groot dat je deze dossierkosten opnieuw moet betalen.

2. Kosten voor akte hypothecair krediet
Door een hypothecaire lening aan te gaan bij de bank, geef je het pand dat je gaat kopen als waarborg. Dit moet gebeuren via een notariële akte (net zoals je het verkoopcompromis ook in een akte hebt ondertekend). Uiteraard moet je hier opnieuw voor betalen:

3. Intresten
Uiteraard ben je de bank net iets meer verschuldigd dan het bedrag dat je effectief wilt lenen. Onderhandel daarom goed over de rentevoet en bekijk of je een vaste of een variabele rentevoet verkiest en welke krediettermijn voor jou het best geschikt is. Reken dan maar eens uit hoeveel je de bank op termijn werkelijk hebt terugbetaald!

4. Verzekeringen verbonden aan de lening
Vaak kun je bij de bank een korting verkrijgen op je rentevoet indien je akkoord gaat om ook je verzekeringen bij dezelfde bank te nemen. Zodoende vraag je best meteen een offerte voor de brandverzekering, verzekering tegen inbraak, juridische bescherming, schuldsaldoverzekering … Deze kosten dien je jaarlijks te betalen. Op die manier kun je meteen het financiële plaatje van je lening vervolledigen.

Andere extra kosten
Wil je het volledige budgetplan maken, dan moet je met nog meer kosten rekening houden. Zo zijn er nog registratierechten te betalen op het goed, onroerende voorheffing, de aktekosten en het ereloon van de notaris, expertisekosten (bijvoorbeeld voor de schatter) en nog een heleboel variabele kosten (bijvoorbeeld voor renovatie, onderhoud, aansluitingskosten …).

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij