Tuingrond: met welke prijs per m2 moet je rekening houden?

Vraagt je buurman om een stukje van jouw tuin over te kopen? Of zou je zelf graag een grotere tuin willen? Dan vraag je je natuurlijk af wat de gangbare prijs is voor tuingrond per vierkante meter. Dat hangt van een aantal factoren af.

Wat is tuingrond?
Eerst even een woordje uitleg: tuingrond is niet hetzelfde als bouwgrond (en niet hetzelfde als landbouwgrond).
Bouwgrond moet voldoen aan drie criteria:
- Het ligt aan een uitgeruste weg.
- Het is nabij andere gebouwen.
- Het is geschikt om bebouwd te worden. 

Als de grond niet aan die voorwaarden voldoet, bijvoorbeeld omdat het helemaal achteraan het perceel ligt, dan kan het dus niet verkocht worden als bouwgrond. Aangezien bouwgrond veel duurder is dan tuingrond, moet je zeker opletten dat je geen bouwgrondprijs betaalt voor iets wat geen bouwgrond is (tenzij de grond écht zoveel voor je waard is natuurlijk). Bij twijfel neem je het best contact op met een landmeter of een notaris.

Een richtlijn voor de prijs van tuingrond per m2
Het is niet makkelijk om een algemeen bedrag op tuingrond te plakken, aangezien het erg afhangt van de grootte en de ligging. Bovendien is tuingrond pas interessant als het grenst aan een perceel dat je al in je bezit hebt. Als richtlijn wordt er wel gezegd dat tuingrond een derde tot de helft van de bouwgrondprijs waard is. De gemiddelde prijs van bouwgronden in jouw gemeente kun je opzoeken op deze interactieve kaart. Ook kun je advies inwinnen bij de notaris. Maar let op: uiteindelijk blijft dat wel maar een richtprijs! Als de verkoper snel geld nodig heeft en van z’n grond af wil, dan zal hij eerder tevreden zijn met een lage prijs. Als de koper daarentegen héél graag het stuk grond wil kopen, dan drijft dat de prijs omhoog. De grond is dus maar waard wat iemand bereid is ervoor te betalen.

Ten slotte: als je eenmaal een akkoord bereikt hebt voor de prijs van de tuingrond, dan komen daar nog wat kosten bij. Je moet namelijk ook betalen voor registratiekosten, de notaris, de landmeter, enzovoort. 

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij