6 tips tegen inbraak

De meeste inbrekers zullen je huis niet binnendringen als het hen meer dan 3 minuten tijd kost. Enkele verstandige toestellen en een portie gezond verstand kunnen echter heel wat inbrekers afschrikken. Hieronder vind je enkele handige tips.

Tip 1: Sluit ramen en deuren als ook minder belangrijke ingangen.
Een geblindeerde deur, een beveiligd raam of een toegangspoort zijn uiteraard enkel nuttig als ze gesloten zijn! Voordat je je huis verlaat, doe je er goed aan alles te vergrendelen. Vergeet niet eventuele roosters of barrières die je tuin van de weg scheiden af te sluiten. Het is raadzaam om een hangslot of een elektronisch sluitende deur aan te schaffen, want een eenvoudig slot is meestal niet genoeg om dieven af te schrikken. Vergeet niet de zijdeuren, dakramen en vooral garagedeuren en ventilatieopeningen te vergrendelen. De beveiliging van bestaande ramen kan worden verbeterd door sloten of anti-inbraak glas aan te brengen.

Tip 2: Leg je waardevolle bezittingen uit het zicht van onbekenden
Zorg ervoor dat je waardevolle bezittingen niet zichtbaar zijn voor de eerste de beste voorbijganger en bewaar niet te veel geld thuis. Als je toch verkiest bezittingen van grote sentimentele en/of financiële waarde in huis te bewaren, doe je er goed aan ze in een kluis, op een verborgen plek in je huis of beter nog, in de bank, op te bergen. 

Om de beveiliging van je kluis te verbeteren is het raadzaam om:
 - de afmetingen van de kluis af te stemmen op de goederen die je erin wilt leggen;
 - de plaats van de kluis in je huis te bepalen (onzichtbaar voor een snelle bezoeker en tegelijkertijd toch toegankelijk);
 - een model te kiezen dat te openen is met een sleutel en een code of met een biometrisch systeem;
 - verschillende producten op de markt te vergelijken wat betreft bestendigheid tegen water, vuur en/of schokken;
 - de kluis goed in de grond of in een muur vast te zetten;
 - de kluis te koppelen aan een alarmsysteem (optie). 

Aarzel niet om foto’s en een lijst van de goederen op te maken, zodat je bij een mogelijke inbraak kan bewijzen dat je de objecten in je bezit had. Je kan een voorbeeldformulier terugvinden op de website www.besafe.be.

Tip 3: Pas op voor nieuwe technologieën
Je hoeft nu niet per se achterdochtig te worden, maar wees op je hoede met sociale media. Een Facebook statusbericht openbaar (zodat ook totale onbekenden kunnen meelezen) publiceren waarin je te kennen geeft de komende 3 weken op vakantie te zijn, lijkt misschien heel onschuldig, maar kan wel eens negatief uitdraaien. Zeker als je je adres op je profiel hebt staan.

Tip 4: Boots een aanwezigheid na
Als je op vakantie gaat, probeer dan de indruk te wekken dat je alsnog thuis bent om eventuele inbrekers 'op verkenning' te ontraden. Denk hierbij aan een buurman die dagelijks je brievenbus komt leegmaken (een overvolle brievenbus wekt de indruk dat je al enige tijd niet thuis bent geweest) en je rolluiken 's ochtends opent en 's avonds sluit. Verder kan je mits het gebruik van domotica of voorgeprogrammeerde verlichting ervoor zorgen dat je verlichting 's avonds automatisch wordt geactiveerd. Het enige wat je hoeft te doen is een timer op een stopcontact aan te sluiten, waardoor een lamp elke avond een paar uur aanstaat, zonder dat je hierbij effectief aanwezig bent.

Tip 5: Informeer je buren
Stekelige vegetatie en muren met ronde of scherpe bovenkanten kunnen eventuele van inbrekers vertragen of tegengaan, maar als ze te hoog zijn kunnen ze het zicht van uw buren op uw huis belemmeren. Sociale controle daarentegen is een op zichzelf staande preventiemaatregel tegen inbraken! Het is beter dat uw buren zicht hebben op alles wat er zich rondom uw woning afspeelt. Automatische buitenverlichting kan eveneens de aanwezigheid van een indringer aangeven, zowel aan de buren als aan de bewoners van het huis. Om helemaal efficiënt te zijn, moeten de detectoren die de automatische verlichting aanzetten zich buiten het bereik van indringers bevinden. 

Tip 6: Spoor de aanwezigheid van indringers op
De belangrijkste elementen om inbraken te voorkomen zijn afschrikking en preventie. Je kan overwegen om de beveiliging van je woning te versterken door alarmsystemen en camerabeveiliging te installeren. Dit type beveiliging kan erg nuttig zijn als een inbreker je huis binnendringt. Of ze nou echt of nep zijn, deze twee systemen kunnen ook een afschrikkende werking op inbrekers hebben.

Let op: een alarm is onderworpen aan een aantal verplichtingen, daarom is het verstandiger om een professionele vakman in te huren voor de installatie. De sirene heeft een afschrikkende werking en daarnaast kan de efficiëntie van een alarm worden verhoogd door het te verbinden aan een alarmcentrale.

De aanwezigheid van een waakhond kan ook winstgevend zijn met betrekking tot je veiligheid, maar je kan niet voor de volle 100% vertrouwen op je hond. Nog steeds doen er zich verscheidene inbraken voor, terwijl er wel degelijk een waakhond aanwezig was. 

Bron:
Immovlan

Gerelateerde artikels

Je huis verkopen of verhuren: wat is de beste optie?

Je huis verkopen of verhuren. Twijfel je over verschillende opties? Ontdek hier alle voor- en nadelen
Lees meer

Zo kan je je inkopen in het huis van je partner

Samenwonen wanneer één van de partners al een huis heeft? Zo kan je je inkopen in het huis van je partner en mede eigenaar worden.
Lees meer

Wat is een kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend?

Bij de aankoop van een eigendom hou je er best rekening mee dat je jaarlijks kadastraal inkomen moet betalen. Maar wat is kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend? Welke factoren bepalen het exacte bedrag? Heeft het invloed op mijn personenbelasting? Heeft het een impact op de huurprijs van mijn eigendom? 
Lees meer

Hoe asbest verwijderen? Onze experten geven tips

Is het verplicht om asbest te laten verwijderen of mag ik dit zelf doen? Alles wat je moet weten over asbest verwijderen!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons