De Spaanse baksteen heeft de orkaan doorstaan

Rond deze periode ruilen tienduizenden hun Belgische woonst voor een stek in het warmere zuiden. Vooral de Spaanse vastgoedmarkt verwelkomt meer en meer Belgen. In drie jaar tijd is het aantal nieuwe Belgische kopers er verdubbeld.

Eind september vond op de Heizel het salon Second Home plaats. Daar bleek nog maar eens dat Spaans vastgoed weer in de gratie is van het Belgische publiek. "Tegenwoordig kopen Belgen in Spanje zoals ze vroeger een appartement aan de Belgische kust kochten", meldt Olivier Vercruysse, de zaakvoerder van Secundo Real Estate uit Namen. In een jaar tijd zag hij het aantal transacties met 20 procent toenemen. 

"Volgens de officiële statistieken van de Registradores de España, de Spaanse registratiekantoren, hebben 1539 Belgen tijdens het eerste semester van 2015 een onroerend goed gekocht in Spanje. Drie jaar geleden waren dat er tijdens dezelfde periode slechts 805", zegt Marleen de Vijt, de zaakvoerster van het agentschap Azull, de marktleider voor Spaans vastgoed in België. 

Niet alleen de Belgen hebben de weg naar het Spaanse vastgoed teruggevonden. Tijdens de eerste zes maanden van het jaar kochten 32.963 buitenlanders (vooral Engelsen, Duitsers, Fransen en Belgen) een tweede verblijf in Spanje. Op jaarbasis komt dat neer op een toename met 11 procent.

Ruimere budgetten
De Costa Blanca is en blijft de favoriete bestemming voor het Belgische, hoofdzakelijk Vlaamse publiek. Meer dan twee derde van de bezoekers die de stands van Spanje-specialisten zoals Hip Estates of Azull aandeden, lonkt naar de Costa Blanca (Alicante, Murcia en Cartagena). Die regio biedt bijzonder concurrentiële prijzen vergeleken met bijvoorbeeld de Costa del Sol. Aan de Costa Blanca treffen ze de ideale triple play aan: regelmatige en goedkope luchtverbindingen, een dankzij de crisis betaalbaar en gevarieerd aanbod van nieuwe gebouwen en uiteraard gegarandeerd zon. En dat allemaal op twee en een half uur vliegen van de luchthavens van Brussel, Charleroi, Luik, Antwerpen en Oostende.

Meer in het algemeen trekken ook Barcelona (8,4%), de Balearen (7%), Tenerife (6,4%) en Valencia (4,8%) weer veel buitenlanders aan. Maar er zijn ook minder druk bezochte opkomende regio's, die met bodemprijzen uitpakken: in de buurt van Almeria of aan de Costa del Azahar kunt u voor 100.000 euro (exclusief kosten) eigenaar worden van een appartement op de eerste lijn van de kust.

Leen Vermeulen van het vastgoedkantoor Hip Estates stelt vast dat lang niet meer alleen budgetkopers voor Spanje kiezen: "De jongste jaren waren de kandidaat-kopers voor een villa of appartement bereid 100.000 tot 120.000 euro uit te geven. Tegenwoordig blijft het appartement van 150.000 euro het weliswaar goed doen, maar 60 procent van de kopers wil toch een pak meer besteden - tussen 200.000 en 500.000 euro voor een splinternieuw bouwsel."

Servicewoningen
Olivier Vercruysse wijst er ook op dat het concept van 'servicewoningen' in opmars is op de Spaanse markt. "Sinds kort verkopen we, exclusief voor België, villa's met een, twee of drie slaapkamers en een tuin van een tot drie are voor prijzen van 99.850 tot 150.000 euro." Die villa's maken deel uit van een beveiligd en ecologisch verantwoord wooncomplex met een hele waaier van diensten die specifiek gericht zijn op senioren (conciergedienst ter plaatse het hele jaar door, maaltijdbezorging aan huis of in de residentie, huishouden, strijkdienst, kapper, zwembad, fitness, enzovoort.) "Bovendien worden er allerlei activiteiten georganiseerd (yoga, valschermspringen, schilderklassen, barbecue enzovoort) waardoor de senioren om à la carte kunnen deelnemen aan het gemeenschapsleven."

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons