Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Voor je eraan begint, is het nuttig om te weten hoe een septische put werkt. Eigenlijk is het niets anders dan een grote bak waarin al het afvalwater van de woning terechtkomt: uit de keuken, de badkamer en het toilet.

Eenmaal in de put gaat dat water traag decanteren. De lichte elementen, zoals vet, stijgen naar de oppervlakte, terwijl zwaardere elementen, zoals organisch materiaal en uitwerpselen, naar de bodem zakken.

Om te vermijden dat je constant de put moet leegmaken, onderhoudt de put zichzelf, dankzij, onder andere, natuurlijk bacteriën en enzymen. Voorwaarde daarvoor is dat je geen chemische producten in de septische put giet. De bacteriën en enzymen helpen het organische materiaal te verteren en verminderen zo de modder in de put. De vetten woren langzaamaan ontbonden.

In de winkel zijn aanvullende enzymen beschikbaar die regelmatig kunnen worden toegevoegd via het toilet. Zij versnellen het natuurlijke afbreekproces en beperken tegelijkertijd de ontwikkeling van vervelende geuren.

Leegmaken of niet?

Septische putten die een grote hoeveelheid te slikken krijgen, moeten wel eens geleegd worden. Maar wanneer klop je daarvoor aan bij een professional? Om dat in te schatten, steek je een stok of de steel van een borstel in de put en bekijk je tot op welke hoogte de modder komt. Als die hoger dan de helft van de bak komt, is het tijd om het leeg te maken.

Een put moet gemiddeld om de 4 à 5 jaar leeggemaakt worden, afhankelijk van zijn volume.

Ter illustratie: een bak van 3.000 liter aan een woning met 4 tot 5 inwoners zal om de 4 jaar geleegd moeten worden. Dat voorbeeld is slechts indicatief. In geval van twijfel is het aangeraden om beroep te doen op een gespecialiseerd bedrijf.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer

Tuinonderhoud: 4 mythes ontkracht

Op het internet of in boeken worden natuurlijke methoden verspreid die niet altijd even efficiënt zijn. Vaak hebben ze zelfs tal van nadelen.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons