Moet je na het pleisteren wachten om te verven?

Klopt het dat je na de pleisterwerken in je nieuwbouwwoning een tijdje moet wachten voor je met verf aan de slag gaat? En zo ja, hoe lang dan?

Half jaartje wachten

Het klopt dat een muur goed droog moet zijn vooraleer je begint met verven.
Hoe lang pleisterwerk moet drogen, is vooral afhankelijk van de hoeveelheid bouwvocht en het weer. Door de band genomen, wacht je het best minstens een half jaar om de muren te decoreren. Voor een nieuwbouw kan het zeker geen kwaad om een ruimere marge te nemen.

Vermijd afbladderen

Als je te snel met schilderen begint, kan dit problemen opleveren.
Een te hoge vochtigheid van de ondergrond heeft een nadelige invloed op de hechting van de verf, zelfs als je waterbestendige verf gebruikt. Na verloop van tijd kan deze verf gaan afbladderen. Om na te gaan of je muren droog zijn, bestaan er speciale, maar dure vochtigheidsmeters. Misschien kan je er wel een lenen bij een schilder of winkel?

Barstjes

Een nieuwe woning is bovendien soms nog onderhevig aan zetting, waardoor er op de zwakste plaatsen kleine barsten kunnen ontstaan. Als je te snel met schilderen begint, kan dit problemen opleveren: bijwerken van deze delen is uiteraard veel gemakkelijker indien ze nog onbeschilderd zijn.

Bouwdrogers

Kan je toch niet zolang wachten? Met bouwdrogers kan je het droogproces van de bepleistering versnellen. Het gevaar schuilt erin dat het oppervlak na een tijdje droog uitziet, terwijl het onderste gedeelte van de pleisterlaag en de stenen daaronder nog een te grote hoeveelheid vocht bevatten. Dit uit zich in vocht aan de oppervlakte van de bepleistering, korte tijd na het uitschakelen van de bouwdrogers. Een natuurlijke droging valt dan ook altijd te verkiezen boven het plaatsen van bouwdrogers.

Gordijnen als spons

Toch wordt de droogtijd van muurbepleistering keer op keer onderschat. Hoeveel overenthousiaste nieuwbouwers hebben al niet moeten vaststellen dat hun gordijnen na enkele maanden gekrompen waren? Reden: het vocht dat nog uit de muren kwam vond een gastvrije 'spons' in de gordijnen. Een gewaarschuwd man is er twee waard!

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons