Moet een architect controle houden op je werf?


Als je bouwt of verbouwt is het soms verplicht om een architect controle te laten houden op je werf. Doe je dat niet, dan riskeer je zelfs strafsancties.


Wettelijke verplichting.

Als je een nieuwbouw zet of een renovatie doet waarvoor je een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt, moet je veelal een beroep doen op de diensten van een architect. Die maakt de plannen op. Hij moet daarnaast ook controle houden op je werf. Dit geldt zowel als je een beroep doet op één of meerdere aannemers voor het uitvoeren van de werken als indien je een zelfbouwer bent.


Anders afspreken kan niet. Je kan in de overeenkomst die je met je architect afsluit hier niet van afwijken. Je kan de taak van controle wel aan een andere architect toevertrouwen dan aan diegene die de plannen opmaakte.


Ook na het sluiten van het contract met je architect kan je die niet ontheffen van zijn controleplicht. Doe je dat toch, dan stelt de architect -tenzij hij zeker is dat een andere architect met de controle belast is- de vergunnende overheid hiervan in kennis. Hij meldt dit ook aan de aannemer(s) en aan zijn provinciale raad.


De sanctie.

Hou je je niet aan deze verplichting, dan riskeer je strafrechtelijk vervolgd te worden. Je loopt ook het risico dat de werken worden stilgelegd. Bovendien riskeert je dat als een aannemer de werken niet degelijk uitvoerde je hiervoor van hem geen (volledige) schadevergoeding kan eisen. Dit zal zo zijn als blijkt dat de verplichte controle door een architect de problemen had kunnen voorkomen.


Bron:

Immovlan

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons