Mag je (ver)bouwen op zon- en feestdagen?

Het politiereglement


Maar als je de werken helemaal zelf uitvoert, dan is er (bijna) niets of niemand die je tegenhoudt. Metselen, elektriciteit leggen, pleisteren, … in principe kan het allemaal. Maar voor de zekerheid lees je toch best even het politiereglement van je gemeente na vóór je je machines bovenhaalt, want op sommige plaatsen mag je op zondag geen lawaai maken.

Als het politiereglement je verbiedt om lawaai te maken op zon- en feestdagen, dan is de kans heel groot dat je geen drilboren, cementmolens, elektrische zagen, of eender welke machine die veel lawaai maakt, mag gebruiken. De reden? De omwonenden hebben recht op rust. Dat is ook de reden waarom je in heel wat steden en gemeenten geen gras mag maaien op zondag.

Kleine klusjes


Een paar maanden geleden werden een aantal werven stilgelegd in het hartje van Leuven. Op 30 mei, Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart, om precies te zijn. Op verschillende plaatsen gingen de werken al om zeven uur ’s morgens van start, met lawaaihinder en groot ongenoegen van de buurtbewoners als gevolg. Eén telefoontje naar de politie, en het was gedaan met werken.

Het is dus geen slecht idee om de zware werken op zaterdag te plannen, en de kleinere en minder lawaaierige klusjes op zon- en feestdagen. Denk maar aan bakstenen klaarleggen, pleisteren, de tuin opruimen, … Dat zijn vaak klusjes waar niemand echt wakker van ligt.

Goede buren, goede vrienden


Stel dat het politiereglement je niet verbiedt om op zon- en feestdagen lawaai te maken, dan is het zeker ook geen slecht idee om even met je buren te praten. Om te voorkomen dat ze toch de politie op je af sturen, maar vooral om de goede vrede te bewaren. Want vergeet niet: goede buren zijn goede vrienden.

Hebben ze bijvoorbeeld een feestje gepland op zondag? Dan is het niet echt gezellig om luid te moeten praten om boven de slijpschijven en drilboren uit te komen. Of zijn je buren net mama en papa geworden? Dan hebben zij én hun kersverse baby hun slaap nodig. Misschien kunnen jullie samen afspreken om tussen bepaalde uren stil te zijn?

Bron
Zimmo

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons