Mag je (ver)bouwen op zon- en feestdagen?

Het politiereglement


Maar als je de werken helemaal zelf uitvoert, dan is er (bijna) niets of niemand die je tegenhoudt. Metselen, elektriciteit leggen, pleisteren, … in principe kan het allemaal. Maar voor de zekerheid lees je toch best even het politiereglement van je gemeente na vóór je je machines bovenhaalt, want op sommige plaatsen mag je op zondag geen lawaai maken.

Als het politiereglement je verbiedt om lawaai te maken op zon- en feestdagen, dan is de kans heel groot dat je geen drilboren, cementmolens, elektrische zagen, of eender welke machine die veel lawaai maakt, mag gebruiken. De reden? De omwonenden hebben recht op rust. Dat is ook de reden waarom je in heel wat steden en gemeenten geen gras mag maaien op zondag.

Kleine klusjes


Een paar maanden geleden werden een aantal werven stilgelegd in het hartje van Leuven. Op 30 mei, Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart, om precies te zijn. Op verschillende plaatsen gingen de werken al om zeven uur ’s morgens van start, met lawaaihinder en groot ongenoegen van de buurtbewoners als gevolg. Eén telefoontje naar de politie, en het was gedaan met werken.

Het is dus geen slecht idee om de zware werken op zaterdag te plannen, en de kleinere en minder lawaaierige klusjes op zon- en feestdagen. Denk maar aan bakstenen klaarleggen, pleisteren, de tuin opruimen, … Dat zijn vaak klusjes waar niemand echt wakker van ligt.

Goede buren, goede vrienden


Stel dat het politiereglement je niet verbiedt om op zon- en feestdagen lawaai te maken, dan is het zeker ook geen slecht idee om even met je buren te praten. Om te voorkomen dat ze toch de politie op je af sturen, maar vooral om de goede vrede te bewaren. Want vergeet niet: goede buren zijn goede vrienden.

Hebben ze bijvoorbeeld een feestje gepland op zondag? Dan is het niet echt gezellig om luid te moeten praten om boven de slijpschijven en drilboren uit te komen. Of zijn je buren net mama en papa geworden? Dan hebben zij én hun kersverse baby hun slaap nodig. Misschien kunnen jullie samen afspreken om tussen bepaalde uren stil te zijn?

Bron
Zimmo

Gerelateerde artikels

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer

Strengere energielabels vanaf maart 2021: dit verandert er!

Vanaf 1 maart 2021 worden de huidige energielabels voor elektrische toestellen strenger: de labels A+++, A++ en A+ verdwijnen. Je vindt de nieuwe labels al vanaf 1 november 2020 op sommige apparaten in de winkel. Waarom veranderen ze? En wat verandert er precies?
Lees meer

Heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig voor een tuinhuis?

Veel mensen stellen zich deze vraag niet bij het installeren van een tuinhuisje. Het goede nieuws is dat je in veel gevallen inderdaad vrijgesteld bent van een vergunning. Toch zijn er beperkingen…
Lees meer

Ecologie: 6 zaken die gaan veranderen voor vastgoed!

De lockdown van de afgelopen maanden lijkt een grote impact gehad te hebben op ons ecologisch bewustzijn: de woorden ‘ecologie’, ‘verantwoord gedrag’, ‘milieuimpact’ rollen over de tongen en in Frankrijk is er zelfs een ware “groene golf” te zien tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Het lijdt geen twijfel dat alle sectoren getroffen zullen worden door dat bewustzijn… Maar wat is de impact op vastgoed? Als je het ons vraagt…
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons