Mag je een bouwgrond onbebouwd laten?

Als eigenaar van een bouwgrond moet je daarop niet altijd binnen een bepaalde termijn bouwen. Een uitzondering geldt als je een bouwverplichting hebt.

Laten liggen mag.
Je mag als eigenaar van een bouwgrond die gerust jaren laten liggen zonder er op te bouwen. Het is dus niet zo dat je wettelijk verplicht wordt binnen een bepaalde termijn iets te doen met de grond in kwestie. Je krijgt daarvoor normaal ook geen enkele sanctie. Wel kan de gemeente waar de grond gelegen is belastingen heffen op onbebouwde percelen bouwgrond. De kans bestaat dus dat je zulke heffing moet betalen.

Bouwverplichting.
Een uitzondering geldt als er een bouwverplichting rust op de grond die je koopt. Die bouwverplichting kan bv. in de verkavelingsvoorwaarden staan. Vraag dat alleszins na bij de verkoper en laat hem expliciet in de compromis en notariële akte bevestigen of er zulke verplichting bestaat. Vraag je notaris nazicht te doen en doe ook zelf navraag op de dienst Stedenbouw.

Vaak wordt meteen ook aangegeven wat de sanctie is als je je niet houdt aan de bouwverplichting. Zo kan bv. overeengekomen worden dat de koop dan kan worden ontbonden of dat je een schadevergoeding verschuldigd bent. 

Bouwen via de verkoper.
Het kan gebeuren dat de verkoper van de bouwgrond tegelijk ook een aannemer is die wil dat je de op te richten woning bij hem laat bouwen. Zoiets kan wel degelijk contractueel worden overeengekomen. Het is dan ook belangrijk dit bij de aankoop van de grond te weten zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Bron:
Immovlan

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons